O savaştan Türk Milleti doğdu

Güncelleme Tarihi:

O savaştan Türk Milleti doğdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 14:19

Anzak Çıkarması’nın 95’inci yıldönümü nedeniyle savaşta yaşamlarını kaybeden Yeni Zelandalıları anmak için Çanakkale’deki törenlere katılan ve ardından İstanbul’a gelen Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Judith Collins, savaşta bir günde 50 öğrencisini kaybeden İstanbul Erkek Lisesi’ni ziyaret etti.

Haberin Devamı

HAKA DANSÇILARININ İLGİNÇ DANSLARI

Savaşın hiçbir zaman çözüm olmadığını belirten Judith, "Sorunları çözmek için mutlaka başka yollar bulunmalı" dedi.

Ziyarette bakana eşlik eden ve öğrencilere gösteri yapan Haka dansçıları Atatürk’ün, 1934 yılında Çanakkale Savaşları’nda yaşamını yitiren yabancı ülkelerin askerlerine yönelik söylediği, "Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar. Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlarda evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" sözlerini Maori dilinde şarkı olarak söylediler.

Haberin Devamı

Hakaların gösterisini büyük bir dikkatle izleyip daha sonra her birini teker teker sarılarak kutlayan Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Judith Collins, Türkiye’ye ikinci kez geldiğini ve ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini söyledi.

O SAVAŞTAN TÜRK MİLLETİ DOĞDU

İstanbul Lisesi’nin 57’inci Alay’da bir günde 50 kayıp verdiğini belirten Judith Collins, "Tabii ki boşuna ölmediler. O savaştan yeni bir ulus doğdu. Türk milleti doğdu. Canlarını bunun uğrunda verdiler. Savaşın da çözüm olmadığını düşünmek lazım ve başka çözümler aramak gerekiyor" dedi.

Öğrencilerin ellerindeki Türk ve Yeni Zelanda bayraklarını görünce çok duygulandığını belirten Collins, "Bu gün tek üzüntü duyduğum konu başbakanımızın, buradaki törenlere katılamıyor olması. 25 Nisan’da Anzak Günü törenlerine giden bir helikopter ülkemde düştü, 3 kişi öldü bir kişi de ağır yaralı. Bu nedenle Başbakanımız ülkeye geri dönmek zorunda kaldı. O da bu törenlere katılmayı çok istiyordu" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!