O şarkıyı henüz yazmamıştı

Güncelleme Tarihi:

O şarkıyı henüz yazmamıştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2010 00:00

Haberin Devamı

Ünlü besteci ve müzik yazarı Selmi Andak, dün tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi’nde vefat etti. Türk pop müzik dünyasının önde gelen isimlerinin seslendirdiği yaklaşık 800 bestesi bulunan sanatçı, Eurovision şarkı yarışmalarına da bir dönem damgasını vurmuştu. Andak, cumartesi günü İstanbul’da toprağa verilecek.

BESTECİ ve müzik yazarı Selmi Andak (89) parkinson hastalığı nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi’nde dün vefat etti. “Devlet Sanatçısı” unvanını taşıyan Andak’ın bestelerini Türk pop müzik dünyasının ünlü isimleri seslendirmiş, eserleriyle Eurovision Şarkı Yarışmaları’nın da vazgeçilmez ismi olmuştu. Selmi Andak 17 Temmuz Cumartesi günü Teşvikiye Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.
1921’de İzmir’de doğan Selmi Andak, Galatasaray Lisesi’nden sonra İstanbul Hukuk Fakültesi ile birlikte İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda müzik eğitimini tamamladı. Paris’te ”Ecole Normali de Musiqu”de (Yüksek Müzik Okulu) kompozisyon bölümünde ihtisas yapan sanatçı müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar gazetecilik mesleğinde de sanat ve müzik eleştirmeni olarak görev yaptı.
Bu yıl 70. sanat yılını yeni bestelerle kutlamak isteyen Andak için 2000 yılında “Bir Sevgi Yeter - Selmi Andak” adlı albüm hazırlanmıştı. Andak’ın ayrıca 2003 yılında bestelerinden oluşan saygı albümü “Uluslararası Ödüllü Selmi Andak Şarkıları”, ile 1975 - 1995 yılları arasında  Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finalleri için hazırlamış olduğu bestelerden  oluşan “Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finallerinde Selmi Andak Besteleri” albümü bulunuyor. Andak’ın kısa süre önce de bestelerinden oluşan “Bal Gibi Olur” ve “O Şarkıyı Henüz Yazmadım” adlı iki karma CD’si Ossi Müzik tarafından sevenleriyle buluşturulmuştu.
800 BESTESİ VARDI
Türk pop müziği dünyasında Onno Tunç’tan Nükhet Duru’ya, Semiha Yankı’dan Nilüfer’e, Ajda Pekkan’dan Sezen Aksu’ya ve MFÖ’ye pek çok sanatçı onun sayıları 800’u bulan bestelerini seslendirdi.
Basın Şeref Kartı sahibi olan ve Cumhuriyet Gazetesi’nde 58 yıldır müzik yazarlığı yapan Selmi Andak, Türkiye’yi uluslararası müzik yarışmalarında birçok defa hem besteci, hem de jüri üyesi olarak temsil etti.

KİM NE DEDİ

Çınarımız devrildi

Haberin Devamı

Garo Mafyan  Bir istanbul beyefendisi, bir çınarımız devrildi. En önemlisi biz Selmi Andak’sız kaldık. Hepimizin başı sağolsun.

Bir yıldız daha kaydı

Haberin Devamı

Sezen Cumhur Önal Müzik hayatımızdan bir yıldız daha kaydı. Türk popunun öncü bestecilerinden biriydi. Festivallerde Türk bayrağını eserleriyle şerefle dalgalandırdı.

Genç bir enerjiyle güzel işler yaptı

Özdemir Erdoğan Selmi hayatını müziğe adamışlığıyla, yaşının ve çağının ilerisinde bir enerji ve sinerjiyle son anına kadar müzikle yaşayan ve hasbel kader bana da bir bestesini veren önemli bir besteciydi. Bizim insanımızın kıymet bilme ölçütü biraz zayıf. Eskimiş gibi atıyoruz insanları bir köşeye. Bu bakımdan Selmi ilerlemiş yaşına rağmen yaşının çok ilerisinde, genç bir enerjiyle bu memlekete çok güzel işler yaptı. Hepimizin başı sağolsun.


Orkestra şefi Charles Mackerras öldü

Haberin Devamı

DIŞ HABERLER SERVİSİ
AVUSTRALYALI orkestra şefi Sir Charles Mackerras Londra’da 84 yaşında hayata gözlerini kapadı. 20 Ekim 1973’de Sydney Opera Binası’nın açılış konserini yöneten sanatçının, gelecek ay gerçekleşecek olan konsere konuk olarak katılması bekleniyordu. Avustralyalı anne ve babadan 1925 yılında New York’da dünyaya gelen Sir Charles, Avustralya’da yetişmiş ve New South Wales Konservatuarı’nda obua ve piyano dersleri almıştı. Sir Charles uzun süren kariyer hayatına 15 farklı besteciden 26 opera sığdırmayı başardı. Mackerras, 1946 senesinde baş obuacı olduğu Sydney Senfonisi’yle uzun bir süre işbirliğini devam ettirdi. Sanatçıya 1979’da şövalye nişanı verilmiş ve 1980’de BBC Senfoni Orkestrası’nın Britanyalı olmayan ilk şefi olmuştu.
Sir Charles Mackerras özellikle Janacek ve Mozart operalarının yorumlarında ustalaşmış bir şefti. Kariyeri boyunca İngiliz Ulusal Operası, Hamburg Operası gibi önemli kurumların müzik direktörlüğünü ve The Philharmonia ve Çek Filarmoni Orkestralarının Daimi konuk şefliği görevini yürütmüş. 1995’teki 23. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde flütist Şefika Kutluer’in solist olduğu konserde ve yine aynı yıl Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirilen Saraydan Kız Kaçırma Operası’nda İskoç Oda Orkestrası’nı yönetmişti. Daha sonra 1999 yılında Saraydan Kız Kaçırma Operası’nın film versiyonu yapılmıştı. Yelda Kodallı’nın yer aldığı bu filmde Mackerras yine İskoç Oda orkestrası’nı yönetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!