O Sarışın Kurt paylaşılamıyor

Güncelleme Tarihi:

O Sarışın Kurt paylaşılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 00:00

Attila İlhan’ın Atütürk’ü ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarını anlattığı O Sarışın Kurt romanı İş Bankası Kültür Yayınları ile film yapımcısı Arif Keskiner’i karşı karşıya getirdi.

Haberin Devamı

Arif Keskiner, O Sarışın Kurt’un kendi projesi olduğunu, Attila İlhan ve Ziya Öztan’a teliflerini ödeyerek senaryo ısmarladığını, bu durumda kitabın telifinde hakkı olduğunu iddia etti. Kitap üzerindeki hakkını savunmak için mahkemeye başvuran Keskiner’in açtığı davanın son duruşması 16 Ekim tarihinde yapıldı. Davaya 13 Şubat 2010 tarihinde devam edilmesi kararı çıktı.

SELVİ Boylum Al Yazmalım, Otobüs, Piano Piano Bacaksız gibi filmleriyle tanınan yapımcı Arif Keskiner, 1990’ların sonlarına doğru Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını filme almak ister. Düşündüğü büyük bir projedir ve fikrini iş adamı Adnan Polat’a anlatır. O da projenin içinde yer almayı kabul edince uluslararası çapta bir film yapmak için yola koyulurlar.
İlk iş iyi bir senaryo yazdırmaktır. Bu işi de yapabilecek en yetkin kişi ise Türk edebiyatının büyük ismi Attila İlhan’dır.
Filmin adı konmuştur: Sarışın Kurt (The Blond Wolf).
Attila İlhan’la buluşulur, proje anlatılır ve yanına ünlü yönetmen ve senarist Ziya Öztan da katılarak ikisinin birlikte yazacağı senaryo üzerinde anlaşılır.
Çok geniş ve eksiksiz bir senaryodur istenen, çünkü Hollywood’a götürelecek ve uluslararası bir yapım olarak filme alınacaktır.
Telif ücreti olarak Attila İlhan’a 15 bin dolar, Ziya Öztan’a da 10 bin dolar ödenir.
İkili çalışmaya başlarlar ve 600 sayfalık detaylı bir senaryo çıkar ortaya.
Sıra Hollywood’a gelmiştir artık.
Bir yapım şirketiyle 60 milyon dolar bütçeyle çekilecek Sarışın Kurt filmi üzerine anlaşılır. Amerikalı yapımcı filme 48 milyon dolar, Türkiye 12 milyon dolar yatıracaktır. Bu 12 milyon doların 5 milyon dolarını Adnan Polat karşılayacak, 7 milyon doları da devletin tanıtma fonu tarafından karşılanacaktır.
Bu anlaşmayı kutlamak ve filmin tanıtımını yapmak için 250 kişilik bir resepsiyon bile verilir Los Angeles’ta. Ve daha film başlamadan                             500-600 bin dolar harcanmıştır bile.
Filmde Atatürk’ü canlandıracak isimler arasında Nick Nolte’nin adı öne çıkmıştır ve Jacqueline Bisset de filmde rol alacaklar arasındadır.
Her şey plana uygun giderken 17 Ağustos 1999 depremi yaşanır ve film projesi de bütün alınan yola rağmen iptal olur.
ESER KİMİN
Attila İlhan’ın 2005 yılındaki ölümünden sonra bütün eserlerini basan İş Bankası Kültür Yayınları senaryo halinde kaleme alınan Sarışın Kurt’u da yayın programına alır.
Selim İleri kitabı yayına hazırlar ve O Sarışın Kurt adıyla roman olarak okurla buluşur.
Arif Keskiner, Attila İlhan’ın varislerine ve yayıncısına kitabın kendi projesi olduğunu, telifinin de doğal olarak ona ait olduğunu söylese de anlaşma sağlanamaz ve bunun için dava açar. Bakalım Türk yayın dünyasının bu en ilginç telif davasında mahkeme şimdi ne karar verecek.

Haberin Devamı

Arif Keskiner Sadece senaryo başlıklarını kaldırmışlar

Haberin Devamı

O Sarışın Kurt tamamen benim fikrimdi. Senaryodaki detayları, sahne, mekan vs. ayrıntılarını veren başlıkları kaldırıp düz bir metin haline getirerek romana dönüştürmüşler sadece. Hatta ben bu kitabın bir versiyonunu Polat Holding’in Cumhuriyet’in 75. yılı armağanı olarak dağıtması için hazırlamıştım. Arşive girip fotoğraflar seçmiş ve bir albüme dönüştürmüştüm. Şimdi kitabı Attila İlhan’a maletmeleri bence yanlış. O yüzden davacı oldum.  

Marc Chagall bu kez krize yenik düşmedi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 23 Ekim’den itibaren sanat dünyasının heyecanla beklediği, 20. yüzyılın efsane sanatçılarından Marc Chagall’ı ağırlamaya hazırlanıyor. Kudüs İsrail Müzesi’nin koleksiyonundan seçme eserlerin yer alacağı sergi geçen yıl açılmak istenmiş ancak Gazze’de yaşanan olaylar yüzünden ertelenmişti.

Haberin Devamı

PERA Müzesi, 20. yüzyılın efsane sanatçısı Marc Chagall’ı ağırlamaya hazırlanıyor.
23 Ekim 2009 - 24 Ocak 2010 tarihleri arasında açık kalacak, “Chagall: Yaşam ve Aşk” başlıklı sergide, sanatçının Kudüs İsrail Müzesi’nin zengin koleksiyonundan bir araya getirilen 160 baskı, desen ve resmi yer alıyor. Bu Türkiye’de açılmış ilk Chagall sergisi olacak.
“Chagall: Yaşam ve Aşk” sergisinde, sanatçının çok yönlü kimliğinin yanısıra, renkli hayal dünyasını da vurgulayan bir seçkiyi sunuluyor. Sanatçının yaşamını ve ilk eşi Bella ile aşklarını konu alan özyaşamöyküsel desenlerinin yanı sıra, Kutsal Kitap illüstrasyonları, La Fontaine Masalları ve Gogol’ün Ölü Canlar’ı gibi edebi yapıt resimlemeleri de sergide bir araya geliyor. Eserler arasında Chagall’ın imzasıyla bütünleşmiş Rus folkloru, Yahudi gelenekleri ve sevgililer temaları da dikkat çekiyor.

TORUNU DA GELiYOR

1887’de Rusya’nın Vitebsk kentinde doğan, 1985’te Fransa’da hayatını kaybeden, uzun yaşamının sonuna dek iyimserliğini, yaşama sevincini koruyan ve bunu yapıtlarına yansıtan Marc Chagall’ın torunu da konferans vermek için Türkiye’ye gelecek.
5 Aralık 2009, Cumartesi günü Pera Müzesi ve Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilecek etkinlikte Marc Chagall’ın torunu ve Marc Chagall Komitesi Yardımcı Başkanı Meret Meyer sanatçının sanatı ve yaşamı üzerine bir konferans verecek.

Haberin Devamı

Elmalı Sikkeleri ait olduğu topraklara döndü

ANTALYA’nın Elmalı ilçesinden yurt dışına kaçırıldıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirilen Elmalı Sikkeleri, 26 Ekim’de Antalya Müzesi’nde sergilenecek.  Antalya Müze yetkilileri, 1984’te Antalya Elmalı’da bulunan definenin 25 yıl sonra bulunduğu topraklara geri döndüğünü söyledi. ABD’den getirildikten sonra Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen 1679 sikke, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın desteğiyle Antalya Müzesi’ne nakledildi.

GÜNÜN AJANDASI

Galada ‘Aşkım’ var

İKSV tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Filmekimi’nde bu akşam Stephen Frears imzalı Aşkım (Cheri) filminin galası var.  Michelle Pfeiffer, Rupert Friend, Kathy Bates ve Felicity Jones’un rol aldıkları film zengin erkekleri baştan çıkarmasıyla meşhur 49 yaşındaki Léa de Lonval’le, daha 19 yaşındaki havalı ve deneyimsiz Fred’in altı yıl süren ilişkilerini anlatıyor. Fransız yazar Colette’in şatafatlı Belle Epoque döneminde geçen, cinsellik, para, yaş(lılık), toplum ve aşk hakkındaki bu cüretkâr romanını sinemaya uyarlayan Christopher Hampton. Beyoğlu Emek Sineması, saat 21.30’da.
? Ayrıntılı bilgi için : www.iksv.org/filmekimi

Talia Paz’la atölye

Haberin Devamı

Akbank Sanat Dans Atölyesi, yeni sezonun ilk konuğu olarak Talia Paz’ı ağırlıyor. Güçlü performansı ve sıra dışı tarzıyla modern dansın ve balenin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Talia Paz, 19 – 23 Ekim 2009 tarihlerinde gerçekleşecek workshop çalışmalarında ileri seviye katılımcılara yönelik dersler verecek.
? Talia Paz Dans Atölyesi 19-23 Ekim tarihlerinde saat 11.00 - 13.00 arasında. Ücret 10 TL.

Pancaroğlu çalıyorTürkiye’nin en tanınmış uluslararası arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, Elif Yurdakul (flüt) ve Evrim Baştaş (viyola) ile birlikte bu akşam bir oda müziği konseri verecek. Programda Colin Brumby, Claude Debussy ve Astor Piazzolla gibi bestecilerin eserleri var. Konser saat 20.00’de Kadıköy Süreyya Operası’nda.
? Gişe Tel: 0216 346 15 31

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!