O da öldüğüyle kaldı

Güncelleme Tarihi:

O da öldüğüyle kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2014 00:57

ÇAĞATAY Berk Kazak’ın (15) Dikmen Vadisi Kültür Köprüsü’nden düşerek ölmesiyle ilgili dava, yüzde 80 sorumlu tutulan belediye yönetimi hakkında İçişleri Bakanlığı “soruşturma izni” vermeyince düştü.

Haberin Devamı

Süreç şöyle gelişti: Konut Kuleleri ve Kültür Köprüsü Toplu Yapı Yöneticiliği Başkanı Burhan Garip Basgün, köprü güvenlik panolarının yapılması için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı başvurup para talep etti. Belediye, yönetime ödeme yapmadı. Yönetimin avukatı Hulusi Çoşkun, belediye hakkında 27 Ekim 2008 tarihinde Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ‘alacak’ davası açtı.

O ÖLDÜ PARA ÇIKTI

Dava sürerken 13 Eylül 2009 tarihinde 15 yaşındaki Çağatay Berk Kazak, kız arkadaşıyla şakalaşırken, köprüdeki mermer parçasının kopması sonucu 30 metre aşağıya düşerek hayatını kaybetti. Kazanın ardından 25 Eylül 2009 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi, yönetime, 60 bin lira verdi. Köprünün panoları yaptırıldı. Çağatay Berk Kazak’ın ölümüyle ilgili açılan soruşturmada bilirkişi, köprü üzerinde güvenlik önlemi almayan, ikaz ve uyarı levhası bulundurmayan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni ‘asli’, Çağatay Berk Kazak’ı ise ‘tali’ kusurlu buldu. Bilirkişi raporunda “1x1 metre büyüklüğündeki ve üzeri kapatılmamış bir deliğin varlığı yetkililer açısından sorumsuzluğun, ihmalin açık göstergesidir” denildi.

BELEDİYE: ADRES YOK

Soruşturmayı yürüten savcılık, 4 Aralık 2009 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na yazı yazarak sorumluların bildirilmesini istedi. Belediye Hukuk Müşavirliği’nden savcılığa gönderilen yazıda, “Belediyemizin buradaki sorumluluğu bakım onarım, güvenlik, temizlik işlerinin yapılması olmayıp, salt giderlere katılmak ve aidat ödemekten ibarettir. Güvenlik tedbiri almak ve bakım yapmak gibi bir sorumluluğumuz yoktur, dolayısıyla istenilen belediye personelimiz mevcut değildir” denildi.

Haberin Devamı

BAKANLIK: İZİN YOK

Soruşturma savcısı Abdülarif Akgüç, 19 Nisan 2011 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na, Ankara Büyükşehir Belediye görevlileri hakkında “soruşturma izni” istedi. Ancak Bakanlık talebi geri çevirdi. Savcı Akgüç, olaydan üç yıl sonra, 14 Aralık 2012’de bu kez köprünün yapılması için belediye ile davalık olan, Konut Kuleleri ve Kültür Köprüsü Toplu Yapı Yöneticiliği Başkanı Burhan Garip Basgün hakkında “taksirle ölüme neden olmak” suçundan dava açtı. Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava aşamasında tek sanık Basgün, Kasım 2013 tarihinde vefat etti. 23 Ocak 2014 tarihinde görülen duruşmada dava düştü ve başka sanık olmayınca dosya kapandı. Basgün’ün avukatı Hulusi Coşkun, “Asıl yargılanması gereken sorumlular için bakanlık izin vermedi. Olan Çağatay Berk Kazak ve ailesine oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!