NY'de kafalar karışık

Güncelleme Tarihi:

NYde kafalar karışık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 13:49

Cumartesi gecesi New York’un en işlek noktalarından biri olan Times Meydanı’na bırakılan ve ülkede büyük paniğe yol açan bombayla ilgili tartışmalar sadece ABD basınında değil dünya basınında da büyüyor. Tartışmaların odağında saldırıyı planlayanların yabancı militanlar mı yoksa ülke içinden bir terör hareketi mi olduğu sorusu var.

Haberin Devamı

Taliban’ın Pakistan’daki grupları saldırıyı üstlendi. Grup bir internet sitesinde yayımlanan mesajda saldırının geçen yıl ABD’nin hava operasyonuyla öldürülen Beytullah Mesud’un, Nisan ayında öldürülen El Kaide’nin Irak’taki iki üst düzey liderinin ve ABD’nin Müslüman ülkelerdeki varlığının intikamını almak için düzenlendiğini duyurdu. Ancak New York Polis Departmanı’ndan Raymond Kelly, bu iddiaları destekleyecek bir kanıt olmadığını açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Bakanı Janet Napolitano da olayı “potansiyel bir terörist saldırı” olarak nitelendirdi ancak bunun İslamcı bir grubun işi mi yoksa ülke içinden bir saldırganın planı mı olduğunu netleştirmedi.

Dahası, bombanın, El Kaide’nin Temmuz 2007’de Londra’da düzenlediği saldırılarda kullandığı bombalarla teknik benzerlikler göstermesi de “İslamcı teröristler” ihtimalinin tamamen göz ardı edilmesine engel oluyor.

Haberin Devamı

SOUTH PARK BAĞLANTISI?

Öte yandan saldırının geçtiğimiz birkaç hafta boyunca ABD’de büyük tartışmalara yol açan South Park skandalıyla ilgili olabileceği söyleniyor.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan bir haberde bombanın içinde bulunduğu aracın, South Park’ın yapımcı şirketi Viacom’un binasının çok yakınına park edildiğine dikkat çekildi. Haberde dizinin yapımcıları Matt Stone ve Trey Parker’ın radikal İslamcı gruplardan ölüm tehditleri aldığı hatırlatılarak iki olay arasında bağlantı olabileceği ifade edildi.

Temsilciler Meclisi’nin Long Islandlı üyesi Peter King de bu ihtimali destekleyen açıklamalar yaptı. South Park tartışmasının “muhtemel sebeplerden biri” olabileceğini söyleyen King, CNN’e yaptığı açıklamada, “İslamcı teröristler bu meseleyle ilgili kişileri cezalandıracaklarını söylüyorlardı” dedi.

ASKERLİK ŞUBESİ HEDEF OLABİLİR Mİ?

Washington Post’un, ABD’nin istihbarat ve güvenlik politikaları konusunda uzman analisti Jeff Stein da saldırının hedefinin, ABD Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir askerlik şubesi binası olabileceğini öne sürdü. Şubenin daha önce de saldırılara ve protestolara hedef olduğunu hatırlatan Stein bu durumun, saldırının El Kaide’nin işi olmadığı fikrini güçlendirdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

CIA Terörle Mücadele Merkezi’nin eski şefi Charles Faddis’in görüşlerine yer veren Stein, bombada ateşleyici olarak hem havai fişeklerin hem de bir saatin kullanılmasının acemice olduğu ifade etti.

Stein, Faddis’in, “Havai fişekler bir tek fünye olarak kullanılmış olabilir. Bu durumda da saatlere neden ihtiyaç duyacaksınız? Ya kafası karışık-deneyimsiz-çılgınsınız, ya da insanlarla dalga geçiyorsunuz” şeklindeki görüşlerini aktardı.

AMATÖRCE BİR SALDIRI

Bir başka CIA ajanının da “Bana ülke içinden bir hareket gibi görünüyor” dediğini ifade eden Stein, ajanın “Eğer El Kaide bu olayla ilgiliyse, örgüt ciddi anlamda bir kapasite kaybı yaşıyor diyebiliriz” dediğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’ın eski güvenlik danışmanı Richard A. Clarke da olayın İngiltere saldırısına benzediğinin altını çizdi ancak, “Bu çok amatör” dedi. Clarke, “Tek başına çalışan bir kişi olabilir, bu seçeneklerin hepsi de olabilir, hiçbiri de olmayabilir. Tek başına çalışan bir İslamcı da olabilir” dedi.

BU SEFER DE "JIHADJOHN" MU?

Bu arada yetkililer, eldeki video kayıtları doğrultusunda saldırının faili olarak 40 yaşlarında beyaz bir adam aranıyor. Ancak bu da olayın faillerinin kim olabileceği konusunda bir ipucu vermiyor. Zira son dönemde başta el Kaide olmak üzere İslamcı teröristlerin, beyaz tenli, yeşil gözlü, sarışın insanları ABD ve Avrupa’daki operasyonları için kullandığı yönünde haberler artmıştı.

Haberin Devamı

Özellikle Mart ayında yaşanan JihadJane olayıyla bu durum iyice belirginleşmiş, dahası ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin İslamcı terörle mücadele için kullandığı ırk profili gibi yöntemlerin verimliliğiyle ilgili soru işaretleri oluşmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!