NY Times: Türkiye'deki demokrasi onaylandı

Güncelleme Tarihi:

NY Times: Türkiyedeki demokrasi onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 19:11

ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times(NYT) ve Wall Street Journal (WSJ), Türkiye'de yapılan seçimlerin ülkedekidemokrasiyi güçlendirdiğini yazdı.

NYT gazetesinde “Demokrasi Onaylandı” başlıklı başmakalede, AK Parti'ninseçimlerde gösterdiği başarının “hem ülkedeki siyasetin giderekolgunlaştığını gösterdiği hem de bu başarının Müslüman dünyada demokrasidavası için esin kaynağı oluşturduğu” belirtildi.

Makalede, Türkiye'deki seçmenlerin, bazı çevrelerin “demokrasiyle İslam'ıntemelde bağdaşamayacağı yönündeki” iddialarını reddettiği ve son yıllardaiktidara gelen en başarılı hükümeti ödüllendirdiği görüşüne yer verildi.”İşte zaten demokrasi de bu şekilde işlemeli” denilen makalede, AK Partiiktidarının serbest pazar ekonomisine yönelik siyasetinin güçlü ekonomikbüyümeyi beraberinde getirdiği ve enflasyonu dizginlediği ifade edildi.

AK Parti hükümetinin, AB üyeliği yolunda da ülkede insan haklarını geliştiren ve Türk hukukunu Avrupa standartlarına yaklaştıran bir dizi yasal reformu benimsediği kaydedilen makalede, AK Parti'nin bu büyük seçim zaferini reform sürecini canlandırma yolunda kullanması gerektiği belirtildi. Gazete, AK Parti'nin seçim zaferinin, "partinin geçmişteki dar İslami kökünden çıkıp bugün daha geniş bir kitle tarafından desteklendiğini gösterdiğini" de yazdı.

WSJ gazetesiyse demokrasinin Türkiye'nin çevresindeki bölgede bugünlerdefazla başarılı olmadığını, ancak Türkiye'deki seçimlerin bu kapsamdagönüllere su serptiğini kaydetti. Gazetede “Türklerin Akıllılığı”başlığıyla yayınlanan başmakalede, Türkiye'deki seçmenlerin akıllıca oykullanarak hem AK Parti'ye hem de orduya “ılımlılık ve uzlaşma” mesajıgönderdiği belirtildi.

Makalede, seçmenlerin iş çevrelerine ve Avrupa'ya yakın duran AK Parti'yeyüzde 46.6 oranında oy verdiği, ancak partinin mecliste anayasayıdeğiştirecek çoğunluğa ulaşmasını engellediği ifade edildi. Erdoğanhükümetinin, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde herhangi bir gerginliğinoluşmasını engelleyecek dikkatli bir siyaset izlemesi gerektiği belirtilenmakalede, Türkiye'de laik geleneklerin ve Atatürk'ün mirasının güçlüolduğu vurgulandı.

AK Parti iktidarında yıllık yüzde 7 oranında ekonomik büyüme yakalandığıve enflasyon oranının tek haneli rakamlara düştüğü kaydedilen gazetede,”Türkler, siyasi kargaşayı artık bir tarafa bırakarak AK Parti'nin 5yıllık iktidarında gelişen ülkenin ekonomisini ve siyasetiniliberalleştirme çabalarına kaldığı yerden devam etmelidir” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!