Nur-u Ziya Sokak'ta ihtilaf artıyor

Güncelleme Tarihi:

Nur-u Ziya Sokakta ihtilaf artıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Taksim-Yenikapı metro çalışmaları nedeniyle binalarda çatlakların oluştuğu Nur-u Ziya Sokak'da taraflar açılacak davalara hazırlanıyor. Başta Fransız Sarayı olmak üzere sokakta üç binanın daha zarar gördüğü tespit edildi.

Ayşe Tutkun 62 yaşında, geçimini evlere temizliğe giderek sağlıyor. Geçtiğimiz haziran ayında Tutkun’un oturduğu evin duvarlarında bir gece içinde derin çatlaklar oluştu. Önce yeni bir deprem olduğunu sandı. Ama bu depremi Nur-u Ziya Sokak sakinleri dışında kimse fark etmedi. Çünkü bu deprem, Taksim-Yenikapı Metro depremiydi. Tutkun evinde oluşan çatlakları belediyeye haber verip yardım istedi. Beyoğlu Belediyesi ona Kartal'da kalabileceği bir ev ayarladı. Ama Tutkun'un temizliğe gittiği evlerin tamamı Beyoğlu'nda idi. O da başının çaresine baktı ve bir buçuk yıl önce boşalttığı Galatasaray Yeni Çarşı Sokak'taki bodrum katına geri döndü. Ama temizliğe gittiği evlerin büyük bölümü Nur-u Ziya Sokak'taki duvarları metro kazısı nedeniyle çatlamış evler. Görünen o ki, Tutkun daha uzun süre metro depremini yaşamak zorunda kalacak.

Nur-u Ziya Sokak'taki meydana gelen olaylardan sonra Anadolu Metro Ortaklığı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırmalarda, Fransız Sarayı'nın girişindeki müştemilat ve üç apartmanın oturduğu alanın toplam dört santim çöktüğü ortaya çıktı. İncelemelere göre şu anda sokaktaki zemin hareketleri tamamen durmuş. Ancak konutlarda meydana gelen zararın ne kadarının Anadolu Metro Ortaklığı tarafından karşılanacağı hala soru işareti olarak duruyr. Görünen o ki, konu ancak mahkemede çözümlenebilecek.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dursun Ali Çodur çatlakların nedenini şöyle açıklıyor: ‘‘Bu bölge bir vadi. Daha sonra doldurulup düzelmiş ve üzerine binalar yapılmış. İnşaat sırasında dolgu zemine bir metre civarında girilip, zemin suyu da tutulamayınca su boşaldı ve Fransız Sarayı'nın müştemilatı oturdu. Tünel üç binada zarar meydana getirdi. Yani sorun, dolgu zemin üzerindeki binalarda oldu.’’ Çodur daha önce zemin sondaj çalışmaları yapıldığını ancak bu durumun tespit edilemediğini söylüyor. Çodur, zarar gören bina sahiplerinin açacakları tazminat davaları konusunda ise ‘‘Tamamı sigortalı bu çalışmanın. Ne kadar binaya zarar verilirse verilsin, müteahhit tarafından tazmin edilecek ve sigortadan tahsil edilecektir bu para. Biz de takipçisi olacağız.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!