Nükleer krizde zaman tükeniyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleer krizde zaman tükeniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 01:41

NÜKLEER faaliyetleri nedeniyle İran’a karşı uzun süredir Rusya’dan destek arayan ABD, Moskova ile somut ilerleme sağladı.

Singapur’da yapılan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) zirvesinde dün bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, İran’ın nükleer programı konusundaki krize diplomatik yoldan çözüm bulmak için dünyanın “zamanının tükendiğini” söyledi.

‘Reload’ diyecekler

Medvedev ile bir buçuk saat süren ikili görüşmeden sonra memnun bir ifadeyle basının karşısına çıkan Obama, “ABD ile Rusya arasında ilişkileri yeniden düzenleyen (reload) düğmesi başarılı bir şekilde çalıştırılmıştır. Medvedev ülkemizle ilişkilerinde samimi, akıllı ve yapıcı tavır takındığını memnuniyetle belirtmek isterim” dedikten sonra İran konusuna değindi. Obama, “Ne yazık ki şimdiye kadar İran herkesin onaylayacağı yapıcı bir anlaşmaya evet der gibi görünmedi. Zaman tükeniyor” dedi. Medvedev de, “İran’ın zaman kazanmak için izlediği oyalama taktiği elbette bizi de tatmin etmiyor. İran nükleer programının barışçıl olduğunu BM planını kabul ederek kanıtlamalı. Tartışmalar sonuç vermezse diğer araçlar kullanılabilir” ifadesini kullandı.

Tahran’dan S-300 resti

OBAMA ile Medvedev’in Singapur’dan İran’a gözdağı verdiği saatlerde, Tahran’dan Moskova’ya’ya ‘füze resti’ geldi.
İran, Rusya’yı, satın alınmasına rağmen hâlâ teslim edilmeyen S-300 hava savunma füzeleri ile ilgili anlaşmaya kasten uymamakla suçlayarak, bu füzeleri yapabilecek güce sahip olduğunu öne sürdü. Anlaşmaya göre Rusya’nın 2008 yılında füzelerin sevkıyatına başlaması gerekiyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!