NSU mahkemesi çok titiz yargılıyor

Güncelleme Tarihi:

NSU mahkemesi çok titiz yargılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 10:02

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında sekizi Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı NSU çetesinin 100’üncü duruşması salı günü yapıldı. Türk Dışişleri Bakanlığı adına davayı dört hukuk profesörü takip ediyor. Bu profesörlerden biri olan Hakan Hakeri, izlenimlerini Hürriyet’e anlattı...

Haberin Devamı

MEDENİYET Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Hakan Hakeri geçen hafta başında, Alman avukat Antonia von der Behrens ile birlikte NSU Cinayetleriyle Hukuksal Hesaplaşmada Durum başlıklı bir konferans düzenledi. Her ay üç duruşma izleyip bakanlığa rapor eden Hakeri, NSU’yu nazilerden sonra zincirleme cinayet işleyen tek örgütlü yapı olarak niteliyor. Hakeri, evin­de Hitler fotoğrafları çıkan komşu tanıkları, polisin yakılan evi en küçük bir delil için yıkıp, eleme titizliğini, faillere ulaşma yöntemlerini, bilinmeyenleri ve öngördüğü sonucu, gerekir­se AİHM’e kadar gitmeyi tartıştıklarını anlattı.

KEDİYİ KURTARIP KAÇMIŞ
“Dışişleri’nden arandık, ‘Davayı takip eden avukatlarımız var ama bir Türk ve hukukçu gözüyle adil yargılama yapılıyor mu takip edelim, ekip kuruyoruz’ dediler. 96 duruşma planlanmıştı. Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Yener Ünver, Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Faruk Turhan, İÜ Hukuk Fakültesi’nden İbrahim Ercan ve ben, dört profesörüz. Üçümüz Alman­ya’da doktora yaptık, iyi Almanca biliyoruz. Dönüşümlü olarak her ay üç duruşmayı takip ediyoruz, gözlemler yapıyoruz. Mahkeme çok titiz yargılama yapıyor. Tutanak yok. Bir tanık geldi, ‘Nazi gelin evi yaktıktan sonra kutudaki kedisini almış, o sırada bir kadın yangı­nı seyrediyor, o kadına demiş ki ‘Şu kediye bakar mısınız? Ninem evde, bakıp geleceğim’... ‘Tamam’ demiş kadın ‘Ama eve değil başka yöne döndü’ diyor. Bütün tanıklığı bu, bir gün sürdü. Almanların her şeyden emin olma, mükemmeliyetçilik anlayışı. Mahkeme başkanı için Yargıtay’dan bir tek kararı bozulmuş, onun için bu davaya verildiği söyleniyor.”

POLİSE HAYRANIM
“Tutuksuz (itirafçı) sanıklardan biri duruş­mada anlattı. Bir Türk’e ait bakkalda dükkan sahibinin kızı el lambası buluyor, kurcalarken patlıyor. Çok ağırmış normalde etkisi ama eksik hazırlanmış, kızın yüzü yanıyor. Örgüt üyeleri bırakmış, NSU işi çıktı. Savcı soruştur­ma başlattı, örgüt davasına dahil edilecek. Al­man polisin çalışmasına hayranım. Yakılan evi komple yıkmışlar, duvarların, boruların içinde delil olabilir diye, ayırmışlar tek tek parçaları. Bu adamlar hep karavanla işlemiş suçları, mobil haldeler, bisikletle gidiyor, cinayeti işliyor, karavana dönüyorlar. Farklı yerlerde suç işliyorlar. Polis, kiralanan karavanın 300 kilometre ötesinde işlenen cinayetin faille­rinin bu kişiler olduğunu, kiralama şirketine teslim edilen kilometre üzerinden tespit ediyor. Mesela evde üç kişiler, kadın bağımsız mıydı diye, elektrik/su faturalarını tek tek hesaplamış, üç kişinin mi, iki kişinin mi diye.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!