NSU komisyonu: Polis hata yaptı ama...

Güncelleme Tarihi:

NSU komisyonu: Polis hata yaptı ama...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2013 12:41

Almanya'daki NSU cinayetlerini inceleyen Bavyera Parlamentosu Araştırma Komisyonu sonuç raporunu açıkladı. Komisyon, Bavyera Polisi’nin eyalette işlenen beş cinayeti araştırırken organize suç şebekesi tezine ağırlık vererek hatalar yaptığı ama bunların ağır hatalar olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

NSU cinayetlerini inceleyen Bavyera Parlamentosu Araştırma Komisyonu’nun kapanış raporunda polisin ağır hatalar yaptığı, ama bunların ağır hatalar olmadığı vurgulandı.

Raporun komisyondaki tüm partilerin yüzde doksanlık olurunu aldığını belirten komisyon başkanı Franz Schindler (SPD) “önemli olan bu olaylardan ders çıkarmaktır” dedi.

Anayasayı Koruma Örgütü, polis ve diğer makamların aşırı sağı ciddiye almadıkları vurgulanan raporda, “başarısızlıktaki en önemli neden yeterli bilgi edinilememesiydi. Gelecekte kurumlar arasındaki bilgi alış verişinin daha etkili olarak işlemesinin önemi bu olayla ortaya çıktı” denildi.

ANAYASAYI KORUMA ÖRGÜTÜ’NÜN KALDIRILMASI
Sosyal Demokratlar ve Yeşiller’in kaldırılmasını talep ettiği Anayasayı Koruma Örgütü’nün kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda ise anlaşma sağlanamadı. Muhalefet, artık eski komünistlerin izlenmesinin bırakılıp, şiddet eğilimli aşırı sağcıların gözlenmesini istedi. Başkan Schindler’in polis ajanlığı (V-Mann) sisteminin kaldırılması talebine CSU ve FDP’liler sıcak bakmadı. Başkan Schindler bazı soruların yanıtının alınamadığı söylerken, “Bir polisin 2007’de NSU’nun adını duyduğunu söylemesi veya 1999’da NSU’nun Nürnberg’de bombalama olayına karıştığı konusu gibi konular açıklığa kavuşturulamadı. Bu nedenle seçimlerden sonra yeni bir araştırma komisyonu kurulabilir”  dedi.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir yıl önce çalışmalara başlayan komisyon 31 oturumda aralarında eski Eyalet Başbakanı Günther Beckstein, şimdiki içişleri bakanı Joachim Hermann ve adalet bakanı Beate Merk olmak üzere 70 kişiyi dinledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!