Nobel Tıp Ödülü'nü gen uzmanları aldı

Güncelleme Tarihi:

Nobel Tıp Ödülünü gen uzmanları aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2002 13:55

2002 Nobel Tıp Ödülü'nü, İngiliz bilim adamları Sydney Brenner ve John E. Sulston ile Amerikalı adamı H. Robert Horvitz paylaştı. Nobel Ödül Komitesi'nin açıklamasına göre, üç araştırmacı, genlerin organ gelişimini ve hücre ölümünü düzenleme süreciyle ilgili buluşları dolayısıyla ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

Sydney Brenner, John E. Sulston ve H. Robert Horvitz, 1 milyon dolarlık ödülü paylaştı. Nobel Ödülleri Komitesi, üç bilim adamının yaptığı keşiflerin tıbbi araştırmalar açısından önemli olduğunu ve AIDS ve kanser gibi pek çok hastalığın oluşumuna ışık tutacağını ifade etti.

İngiliz Sydney Brenner ve John E. Sulston ile Amerikalı H. Robert Horvitz, solucan organizmasının gelişmesini ve hücrelerinin programlı ölümünü yöneten kilit öneme sahip genleri saptadılar, benzer genlerin insan dahil daha gelişmiş organizmalarda da bulunduğunu belirlediler.

Bu keşfin tıp araştırmaları alanında çok anlamlı olduğu, AIDS ve kanser gibi hücre ölümüne bağlı bir dizi hastalığın kökenlerinin daha iyi anlaşılmasına olanak verdiği belirtildi.

1927 Güney Afrika doğumlu İngiliz Sydney Brenner, ABD'de Berkeley Moleküler Bilim Enstitüsü'nde çalışıyor.  

1942 doğumlu İngiliz John E. Sulston, İngiltere Cambridge'te "genom" (gen haritası) konusunda çalışıyor.

1947 doğumlu Amerikalı Robert Horvitz, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Biyoloji Bölümü'nde görev yapıyor.

2002 Nobel Tıp Ödülü sahiplerinin bugün ilan edilmesinin ardından, Nobel Fizik Ödülü yarın, Kimya ve Ekonomi ödülleri de çarşamba günü yine İsveç'in başkenti Stockholm'de açıklanacak. Geçmiş yıllarda olduğu gibi ödüllerin açıklanacağı tarih önceden duyurulmadı.

Nobel Ödülleri töreninin 10 Aralık'ta yapılacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!