Nobel ödüllü yazar Cela öldü

Güncelleme Tarihi:

Nobel ödüllü yazar Cela öldü
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 10:42

Nobel ödüllü İspanyol yazar Camilo Jose Cela, İspanya`nın başkenti Madrid`de bugün öldü. Madrid`deki Centro hastanesinden yapılan açıklamada, 1989 yılında Nobel edebiyat ödülünü kazanan Cela`nın, solunum yetmezliği ve kalp damarlarının tıkanması sonucu 85 yaşında öldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

 İspanya iç savaşı sonrasında ünlenen Cela`nın en tanınmış romanları, Pascual Duarte`nin Ailesi ve Madrid`in iç savaş sonrasında görünümünü yansıttığı Kovandır.  Cela`nın bu iki romanı başarılı biçimde filme uyarlanırken, Pascual Duarte`nin Ailesi, İspanya ve Latin Amerika`da 1 milyondan fazla sattı.

Galiçya'da doğan Cela, Madrid Üniversitesi`nde başladığı yüksek öğrenimini 1936-1939 yıllarındaki iç savaştan sonra taamlayabildi. Cela, savaş sırasında İspanyol diktatör Franco`nun ordusunda görev yaptı.  

1950`lerin ortasında Mayorka`ya yerleÅŸen Cela, burada bir edebiyatdergisi ve çeÅŸitli kitaplar yayımladı. Bir tür cinsel bilgiler ansiklopedisi olan Gizli Sözlük adlı yapıtını yayımlamaya baÅŸlayanCela, 1957`de Ä°spanyol Akademisi`ne seçildi.Â

Edebiyat etkinliklerinin iç savaş yüzünden kesintiye uğramasından sonra İspanya`da ortaya çıkan ilk romancı Cela`nın, roman, kısa öykü ve yolculuk güncelerinden oluşan yapıtları, kişilerden ya da olay örgüsünden çok tek tek olaylar, ayrıntılar ve sözel buluşlarla dikkat çeker.  

Haberin Devamı

Cela`nın keskin gözlem gücü ve renkli betimlemeleri, Ä°spanya`nın kırsal bölgelerine ve Latin Amerika ülkelerine yaptığı yolculukları anlatan gezi kitaplarında çok belirgindir. Bu kitaplar içinde en ünlüleri, Alcarria`ya Yolculuk, Mino`dan Bidasoa`ya` ile Yahudiler, Magripliler ve Hıristiyanlar'dır.Â

Cela'nın On Bir Futbol Öyküsü, Arı Kovanı, Pascual Duarte ve Ailesi adlı eserleri Türkçe'ye çevrildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!