Nobel ödüllü kimyagerler İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Nobel ödüllü kimyagerler İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2001 15:05

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü) ve Türkiye Kimya Derneği'nce düzenlenen 15. Ulusal Kimya Kongresi başladı. B.Ü Kuzey Yerleşkesi'ndeki Murat Dikmen Salonu'nda gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuşan B.Ü. Rektörü Prof. Dr. Sabih Tansal, Nobel ödüllü 5 bilim adamı ile 11 Türkiye Bilimler Akademisi üyesinin katıldığı kongrenin üniversitede düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

15. Ulusal Kimya Kongresi'nin, üniversitede yapılan en büyük  organizasyonlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Tansal, kongreye 34 üniversiteden katılım olmasının da sevindirici olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Tansal, kimya sanayinden kongreye katılımın azlığının  ise son derece üzücü olduğunu kaydetti.

Türkiye Kimya Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Berkem de, bu türkongrelerin üç önemli yararı bulunduğunu ifade ederek, bunlardan birincisinin bilim adamlarının araştırmalarının sonuçlarını doğrudan bilim dünyasına sunmaları olduğunu anlattı.

Ayrıca bilim adamlarının biraraya gelerek görüşme imkanı bulacaklarını dile getiren Berkem, kongrelerin, düzenlendiği yerleri gezip görmek açısından da turistik faydası bulunduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Berkem, kimya mühendislerinin sorunlarına da değinerek, ''Kimya ve kimya mühendisleri hakkındaki kanun 1954 yılında çıkmıştır. Bunun değiştirilmesi gerekiyor. Bu amaçla uzun süre önce bir tasarı hazırlayarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderdik. Ancak bu zamanakadar herhangi bir gelişme olmadı. Bir türlü Meclis'e dahi getirilemedi'' dedi.

Bütün meslek gruplarının birer odanın çatısı altında toplandığını vurgulayan Prof. Dr. Berkem, ''Kimyagerlerin bir odası yok. Kimyagerler ikinci sınıf kabul ediliyorlar. Bir meslek odasında birleşmeleri gerekir'' şeklinde konuştu.  7 Eylül Cuma gününe kadar sürecek kongrede, Nobel ödüllü 5 bilim adamı konuşma yapacak, ayrıca çeşitli oturumlarda kimya alanında bildiriler sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!