Nihayet katilinin idamı onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Nihayet katilinin idamı onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2002 01:40

Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç'in öldürülmesiyle ilgili davada Yargıtay kararını, Emeç'in 12'nci ölüm yıldönümünde açıkladı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Emeç ve Turan Dursun cinayetleri nedeniyle İslami Hareket Örgütü (İHÖ) İcra Şurası üyesi İrfan Çağrıcı'nın idam cezasına, 8 sanığın ise çeşitli cezalara çarptırılmasına ilişkin İstanbul DGM kararını onadı. Daire, 7 sanığa verilen hapis cezalarını ise sanıklar aleyhine bozarak bu kişilere daha fazla ceza verilmesi gerektiğini bildirdi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker, İHÖ ile ilgili temyiz kararını açıkladı. Gerçeker, İstanbul 3 No'lu DGM'nin 24 Temmuz 2000'de aldığı kararını kısmen onandığını, kısmen de bozulduğunu bildirdi. 9. Ceza Dairesi, İHÖ İcra Şurası üyesi İrfan Çağrıcı'ya ‘‘Laik Anayasal düzeni yıkmaya eylemli kaşkışmak suçundan’’ verilen idam cezasını onadı.

Daire, DGM'nin ilkin idam cezası verip, daha sonra bunu yaşam boyu hapis cezasına çevirdiği 5 sanığın durumunu da inceledi. Bu sanıklardan Rıdvan Çağrıcı, Mehmet Ali Şeker ve Taner Arslan'a aynı suçtan verilen yaşam boyu hapis cezasını onayan Daire, Ekrem Baytap'a verilen yaşam boyu hapis cezasını ise bozdu.

9. Ceza Dairesi, Baytap'a verilen cezada, ‘‘Ali Ekber Gorbani'nin kaçırılması eyleminden de hüküm kurulduğu’’nu saptarken, sanık hakkında bu suçtan dava açılmadığı gerekçesiyle verilen cezayı bozdu. Sanık Kudbettin Gök'e örgüt üyeliğinden verilen 12.5 yıl ağır hapis cezasını yetersiz bulan Daire, bu sanığın da Çağrıcı gibi TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca idam cezasına çarptırılması gerektiğini bildirdi.

Mehmet Kaya, İhsan Deniz ve aynı zamanda avukat olan sanık Hüsnü Yazgan'a örgüt üyeliği suçundan verilen 12 yıl 6'şar ay hapis cezasını da yetersiz bulan 9. Ceza Dairesi, bu sanıkların örgüt yöneticiliği suçundan cezalandırılmasını istedi. Mehmet Zeki Yıldırım'ın, 12.5 yıl hapsini eksik soruşturma nedeniyle bozan Daire, Mehmet Salih Yıldız'a ‘‘yasa dışı örgüte yardım yataklık suçundan’’ verilen cezayı da sanığın aftan yararlanmasının tartışılması gerekçesiyle bozdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!