Newsweek: ABD Irak'a 100 bin askerle girecek

Güncelleme Tarihi:

Newsweek: ABD Iraka 100 bin askerle girecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 10:58

ABD`nin, 50 bin kuzeyden, 50 bin güneyden olmak üzere toplam 100 bin askerle, Bağdat`ıele geçirerek, Irak lideri Saddam Hüseyin yönetimini devirme planı üzerinde çalıştığı öne sürüldü.

Amerikan Newsweek dergisi, Irak`a askeri operasyona ilişkin yoğun siyasi baskılar karşısında, Amerikan ordusunun, Irak`ın kuzeyinden 50 bin ve güneyinden 50 bin Amerikan askerinin Bağdat`ı ele geçireceği bir planın üzerinde olduğunu yazdı.   

Dergi, Körfez Savaşı`nda 169 bin Amerikan askerinin kullanıldığınıbelirterek, öngörülen yeni asker miktarının operasyon için yetersiz olacağını da savundu.  

Newsweek, ABD Başkanı George Bush ve ulusal güvenlik ekibinin, Irak lideri Saddam Hüseyin`in gitmesi kararını verdiklerini de iddia etti. Amerikalı yetkililer, her fırsatta, Irak`a karşı en azından yakın zamanda bir operasyona girişme niyetinin bulunmadığını belirtiyorlar. ABD`deki 11 Eylül terörist faaliyetleriyle bağlantısınailişkin kanıt bulunmayan Irak`a, 1998`den beri BM silah denetçilerini topraklarına almaması ve kitle imha silahları geliştirme amacını sürdürmesi dolayısıyla bir saldırı gerçekleşebileceği ihtimali Washington`daki gözlemcilerce dile getiriliyordu.  

Dergiye konuşan ABD`nin Ortadoğu temsilcilerinden bir yetkili, ``artık soru, ABD`nin Irak`ı vurup vurmayacağı değil, ne zaman vuracağıdır`` dedi. Newsweek, bu realiteyle karşı karşıya kalan Türkiye, Ürdün, Kuveytve Suudi Arabistan`ın, ``sessizce``, ABD`ye ``işbirliğine hazırız`` mesajı verdiğini de iddia etti.  
 
Dergiye konuşan, Ürdün Kralı Abdullah`ın bir danışmanı, ABD ile Saddam`ı hedef alan tartışmaların başladığını ve Saddam`ın nasıl devrileceğinin konuşulduğunu söyledi.  

Newsweek, adı açıklanmayan bir Türk yetkilinin de ``Washington`da birşeylerin piştiğine dair kokuyu alıyoruz. Ancak tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz`` sözlerine yer verirken, Başbakan Bülent Ecevit`in Ocak ortasında Washington`ı ziyareti sırasında Irak konusunun gündemde önemli yer tutacağını yazdı.  

Dergi, Pentagon`un, Irak`a karşı olası savaş planları üzerinde çalıştığını, Amerikan üçüncü ordusunun merkezini Kuveyt`e taşıdığını da savundu.  

Newsweek, Irak Ulusal Konyesi lideri Ahmed Çelebi`nin, Washington`da lobi çalışmalarını yoğunlaştırdığını, ancak ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz`in desteğinekarşılık, Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA Başkanı George Tenet, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Bakan yardımcısı Richard Armitage`ın,Çelebi`ye güvenmediklerini yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!