New Age Rapsodi mahkemelik oldu

Güncelleme Tarihi:

New Age Rapsodi mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sanat dünyasının uzun bir süredir konuştuğu New Age Rapsodi tartışması mahkemelik oldu. Zülfü Livaneli’nin bestelediği New Aga Rapsodi, Londra Senfoni Orkestrası tarafından icra edilmiş ve CD’si yayınlanmıştı. Müzik eleştirmeni Evin İlyasoğlu’nun Cumhuriyet Gazetesi’nde yazdığı yazı, Livaneli tarafından içinde hakaret unsuru bulunduğu gerekçesiyle dava edildi.

Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, 'New Age Rapsodi' adlı bestesi hakkında yayımlanan yazıda, kendisine hakaret edildiği iddiasıyla, Cumhuriyet Gazetesi ile sorumluları hakkında, 5 milyar liralık manevi tazminat davası açtı.

İstanbul Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne avukatı aracılığıyla başvuruda bulunan Livaneli, dilekçesinde, 31 Mart 1999 tarihinde yayımlanan Evin İlyasoğlu imzalı haberde, Londra Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilen senfoninin bestecisinin kendisi değil, Francis Shaw olduğunun öne sürüldüğünü söyledi. Dava konusu yazıda, Londra Senfoni Orkestrası'nın ünlü bir orkestra olmadığının, orkestra şefi Francis Shaw'un da dünyanın en ünlü şefleri arasında bulunmadığının iddia edildiğini belirten Livaneli, dilekçesinde Shaw'un tüm dünyanın tanıdığı saygın bir kişi olduğunu, bestesinin de Londra Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilmesinin Türkiye açısından alay değil, gurur duyulacak bir olay olduğunu belirtti. Haberin, kendisine hakaret etmek kastıyla yapıldığını, kişilik haklarına, mesleki saygınlığına tecavüz edildiğini öne süren Zülfü Livaneli, 5 milyar liranın gazetenin imtiyaz sahibi Berrin Nadi, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Fikret İlkiz ve yazar Evin İlyasoğlu'ndan tahsilini talep etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!