Nevruz'a kan bulaştı

Güncelleme Tarihi:

Nevruza kan bulaştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Nevruz Bayramı, dün tüm yurtta olaysız ve sakin kutlanırken, Van ve Diyarbakır'daki etkinliklere kan bulaştı. HADEP'in, valiliklerin düzenlediği kutlamalara alternatif olarak gerçekleştirdiği izinsiz gösterilerde, polise taş atılınca çatışmalar çıktı. 5 polis ve 19 gösterici yaralandı, 65 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'da Valilik tarafından Dağkapı ve Ofis Semti'nde düzenlenen ve Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın da katıldığı kutlamalar, kortej geçişinden sonra başladı. HADEP tarafından organize edilen alternatif kutlamalara İHD Genel Başkanı Akın Birdal da katılırken, yabancı basın mensuplarıyla gözlemcilerin de izlediği kutlamada, sayıları 15 bini bulan göstericiler bir yandan Kürtçe türküler söyleyip halay çekerken bir yandan da sarı, kırmızı ve yeşil renkli balonlar ve güvercin uçuruldu. Gösterilere devam eden kalabalık, öğleden sonra yürüyüşe geçti ve 1 kilometre sonra önleri kesen polisi taşlamaya başladı. Polis müdahale ederek kalabalığa dağıtmak isteyince izdiham çıktı, olayda 1'i polis 10 kişi yaralandı. Polis 5 kişiyi gözaltına alırken, göstericiler daha sonra dağılmaya başladı.

SEZGİN ŞIRNAK'TA

Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, nevruzu Şırnak'ta kutladı. Şırnak Cumhuriyet Meydanı'nda nevruz ateşini yakan Sezgin, Şırnaklılarla davul zurna eşliğinde halay da çekti.

ANKARA SAKİNDİ

HADEP öncülüğünde düzenlenen, Emeğin Partisi (EMEP) Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) ve Sosyalist İktidar Partisi (SİP) ile bazı demokratik kitle örgütlerinin desteklediği miting, Ankara'da olaysız bitti. Yaklaşık 2 bin kişiden oluşan göstericiler, Tandoğan Meydanı'nda nevruz ateşi yakarak halay çektiler.

İSTANBUL'DA 5 BİN KİŞİ TOPLANDI

Valilikten izin verilmemesine rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki eski deri fabrikalarının bulunduğu alana gelen yaklaşık 5 bin kişi, ateşler yakıp, halay çekti. Nevruz nedeniyle İstanbul genelinde 10 binin üzerinde polis görev yaptı, Halkalı Jandarma Komando Taburu'nda da bin 500 kişilik birlik hazır bekletildi. HADEP'in izin alarak düzenlediği Çanakkale ve Çukurova'da düzenlediği kutlamalar ise olaysız sona ererken, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde izinsiz nevruz kutlayan 45 kişi gözaltına alındı.

Onlar taş attı kadınlar cop yedi

Van'da valilikçe düzenlenen Nevruz kutlamaları saat 09.30'da Kültür Sarayı'nda ateşin yakılmasıyla başladı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı kutlamaya, Vali Abdülkadir Sarı, Tümen Komutanı Tümgeneral Bekir Uğurlu ve resmi daire müdürleri, ANAP, DYP ve MHP il başkanları da geldi. Buradaki törende davul zurna eşliğinde kutlamalar yapılırken, HADEP il binası önünde toplanan 200 kişilik grup, Cumhuriyet Caddesi'nde korsan yürüyüş başlattı. Polisin kontrolünde yürüyen gruba katılmalar nedeniyle göstericilerin sayısı bine ulaştı ve taşkınlıklar başladı. Sloganlar atan gruptakiler bir anda polislere saldırıya geçerek, taş yağmuruna tuttu. Ortalık savaş alanına dönerken, polis cop kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Bu sırada, taşlara hedef olan 2 polis otomobili hasar gördü, 4 polis memuru

taşlarla yaralandı. Polisin müdahalesi sırasında da göstericilerden 9 kişi yaralandı, 60 kişi de gözaltına alındı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!