Nevruz yurdun dört bir yanında kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Nevruz yurdun dört bir yanında kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 00:00

Nevruz, ülkenin farklı şehirde coşkuyla kutlandı. Etkinliklere devlet erkanı, halk, öğrenciler ve siyasetçiler katıldı.

Haberin Devamı

Kars’ta Atatürk İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen nevruz etkinliklerinde havada çarpışan iki öğrenci, nevruz ateşinin içine düştü. Yürekleri ağızlara getiren olayda, öğrencilerin atik davranması olası faciayı önledi.

AZ DAHA NEVRUZ ATEŞİNDE YANACAKLARDI

Atatürk İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen nevruz kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Milli Eğitim Şube Müdürleri, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler ile velilerin katıldığı programda nevruzun kültürümüzdeki önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı, öğrenciler tarafından şiirler okundu. Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Alpaslan Çeçen, okulda ilk kez böyle bir etkinlik düzenlendiğini belirterek, "Kültürümüzde önemli yere sahip olan bu günü kutlamak ve çocuklara bu bilinci aşılamak adına organizasyonun büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, gelecek yıllarda daha güzel programlarda birlikte olmayı temenni ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

KUTLAMALARDAN RENKLİ GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ

Etkinlik kapsamında yapılan çuval, yumurta, halat çekme ve yoğurt yeme yarışları izleyenleri kahkahaya boğdu. Tören, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

ŞANLIURFA’DA PROTOKOL NEVRUZ ATEŞİNİN ÜZERİNDEN ATLADI

Harran Üniversitesi tarafından düzenlenen nevruz etkinlikleri kapsamında Vali Celalettin Güvenç ve diğer protokol üyeleri yakılan ateşin üzerinden atladı, birbiriyle yumurta tokuşturdu.

Harran Üniversitesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Nevruz kutlamaları Osmanbey Kampusunda yapıldı. Kampus alanında düzenlenen etkinliğe; Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Başsavcı Mustafa Yalçın, bürokratlar ile akademisyen ve öğrenciler katıldı. Öğrencilerle halay çeken protokol üyeleri, değişik renklere boyanmış yumurtaları birbiriyle tokuşturdu. Etkinliğin yapıldığı alanda daha sonra nevruz ateşi yakıldı. İlk olarak Vali Celalettin Güvenç’in atladığı nevruz ateşinden daha sonra protokol üyeleri ve öğrenciler sırayla atladı. Baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz kutlamalarını öğrencilerle birlikte yaşadıklarını söyleyen Vali Celalettin Güvenç, "Bugün öğrencilerle birlikte Nevruzu coşkuyla ve anlamına uygun şekilde kutladık" dedi.

Haberin Devamı

SİVAS VE TOKAT’TA NEVRUZ KUTLAMASI

Sivas ve Tokat’ta nevruz protokol ve halkın birlikte katıldığı resmi program ile kutlandı. Kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu.

Sivas’taki nevruz bayramı kutlaması, kent meydanındaki Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin bahçesinde yapıldı. Vali Zübeyir Kemelek ve Belediye Başkanı BBP’li Doğan Ürgüp ile il protokolü ve halkın katıldığı programda, nevruzun önemini anlatan konuşmalar yapıldı. Ardından protokol üyeleri ve katılımcılar kendilerine ikram edilen renkli yumurtaları tokuşturdu. Belediye mehter takımı ve halkoyunları ekibinin gösterilerinden sonra protokol üyeleri çekiçle demir dövdü. Ardından yakılan nevruz ateşinin üzerinden protokol üyeleri, katılımcılar atlayarak baharın gelişini kutladı. Programda son olarak katılımcılara bulgur pilavı ve ayran ikram edildi.

Haberin Devamı

TOKAT’TA GANGNAM DANSI

Tokat’ta nevruz bayramı etkinlikleri ise Gazi Osman Paşa Üniversitesi kampüsünde yapıldı. Program konferans ile başladı. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ile birlikte kent protokolünün katıldığı konferansta konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü görevlisi Doç. Dr. Bekir Şişman, nevruzun baharın gelişini temsil ettiğini söyledi. Doç. Dr. Şişman, "Bugüne ideolojik sahiplenme, onun özüne ve işlevine aykırı düşer. Bugünün terör ve bölücülük düşüncesiyle anlamsal olarak hiçbir ilgisi olamaz. Nevruzu çatışma kültürünün bir aracı olarak kullanmak, temelde ondan asla nasiplenmemiş olmanın bir göstergesidir" dedi.

Haberin Devamı

Buradaki konuşmanın ardından kutlama programı kampüs içerisinde devam etti. Yöresel oyunların ardından Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, nevruz ateşini yaktı. Ardından Vali Taşkesen, protokol üyeleri, basın mensupları ve öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı. Kutlama programının devamında öğrenciler, Güney Koreli şarkıcı Park Jae-Sang’nin (PSY) meşhur ’Gangnam Style’ şarkısı ve oyun havaları eşliğinde oynayarak gönüllerince eğlendi.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE RENKLİ NEVRUZ KUTLAMASI

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) düzenlenen Nevruz kutlaması, renkli görüntülere sahne oldu.

Atatürk Konferans Salonu önünde bulunan boş alanda gerçekleştirilen etkinliğe, üniversitede eğitim gören yabancı öğrencilerin yöresel dansları ve eğlenceleri damgasını vurdu. AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç’ın Nevruz ateşi üzerinden atlamasıyla başlayan kutlamalar, gün boyunca sürdü.

Haberin Devamı

Ateş üzerinden atlayarak kutlamaların yapılacağı alanda kurulan Yörük çadırına gelen protokol, burada da demir döverek kutlamaların açılışını yaptı. Konuşmaların yapıldığı kutlamalar, saatler ilerledikçe yerini dans, müzik ve eğlenceye bıraktı. Bir arada eğlenmenin keyfini çıkartan öğrencilerin bir kısmı çimenlerin üzerinde oturarak gösterileri izledi, bir kısmı ise danslara eşlik etti.

KUTLAMALARA AFROTALYA DA KATILDI

Üniversitede eğitim gören Afrika kökenli öğrenciler tarafından kurulan Afrika Türk Kültür Toplulukları (AFROTALYA) üyelerinin de yerini aldığı etkinliğe, Azarbeycanlı ve Kırgazistanlı öğrenciler de eşlik etti. Yöresel elbiseleriyle kutlamalara katılan öğrenciler, dans etti. AFROTALYA üyelerinin gerçekleştirdiği hip-hop gösterisi kutlamalara katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.

Üniversite bünyesindeki dans topluluklarının da sahneye çıktığı kutlamalarda zeybek oyunu da öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. 4 pehlivan çimlerin üzerinde yağlı güreş yaptı.

Nevruz kutlaması, öğrencilere pilav ve ayran dağıtımıyla son buldu.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ’NDE NEVRUZ KUTLANDI

Kayseri Valiliği ve Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi bahçesinde yapılın kutlamalara Vali Vekili Davut Haner, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ile öğrenciler katıldı. Mehter takımının konseriyle başlayan etkinliklerde Erciyes Üniversitesi’nde öğrenim gören Türki Cumhuriyetler öğrencileri bayraklarıyla gösteri sundu. Daha sonra protokol mensupları yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı. Örs üzerinde demir dövüldü, halk oyunları ekipleri gösteri yaptı. Etkiliğin son bölümünde Özbekistan, Azerbaycan, Kırgizistan, Gürcistan, Moğolistan mutfaklarından hazırlanan yemekler konuklara ikram edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!