‘Nene Hatun'un Maraş'la hiç alakası yok’

Güncelleme Tarihi:

‘Nene Hatunun Maraşla hiç alakası yok’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2008 18:56

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, katıldığı bir televizyon programında, “Kurtuluş Savaşı'nın başlaması Kahramanmaraş'ta Fransız askerlerinin Nene Hatun'un başörtüsüne uzanmasıyla olmuştur” diyen türbanlı Nuray Bezirgan'a tepki gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, “Nene Hatun'un giyiminden çok üstlendiği misyon bizi etkilemektedir. Maraş'la hiç alakası yok. Maraş olayı ile Erzurum olaylarını nasıl birleştirirler anlamış değilim” dedi.

Haberin Devamı

Kanal 1'de yayınlanan Fatih Altaylı'nın ‘Teke Tek’ programına çıkan Nuray Bezirgan, “Atatürk'ü seviyor musunuz?” sorusunu, “Atatürk'ü sevmeme hakkı var mı? Başıma bir iş gelmeyecekse ben sevmiyorum. Atatürk'ün yetkiyi padişahtan alırken yani saraydan alırken laik bir Cumhuriyet kurmak için aldığını düşünmüyorum. Halk o zaman İslami değerler için savaştı. Nitekim Kurtuluş Savaşı'nın başlaması da Kahramanmaraş'ta Fransız askerlerinin Nene Hatun'un başörtüsüne uzanmasıyla olmuştur” diyerek yanıtlamıştı.

Atatürk Üniversitesi Türk- Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Nene Hatun'un 1877- 78 Osmanlı- Rus Savaşı'nda Aziziye Tabyaları'nda Türk kadınının temsil eden örnek bir anne olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, şunları söyledi:
“Aziziye'de Türk insanı, kadını, erkeği ve ordusuyla bütünleşip Rus Ordusu'nu mağlup etmiştir. Nene Hatun'un çok önemli yeri vardır. Türk kadının en iyi şekilde temsil etmiştir. 8 Kasım günü Nene Hatun'un kardeşi kucağında çocuğu ile evine gidip şehit düşüyor. Bunun üzerine Nene Hatun kucağındaki çocuğu bırakıp tabyalara koşarak savaşta ordunun yanında bizzat yer alıyor. Bu yüzden Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Name ve Gülizar Hanım gibi kadınların Türk tarihinde çok önemli yerleri vardır. Rus kaynaklarını da baktığımız zaman Rus yazarlar bile 78 Osmanlı- Rus savaşı diğer bir adıyla 93 muharebelerinde ordu- millet kaynaşmasıyla kazanılan bir zaferdir. Nene Hatun Erzurum ve Türk tarihinde örnek alınacak temsil noktasında analarımızdan birisidir. Nene Hatun çok saygı duyduğum bir kadın. 1952’de ilk kez yılın annesi seçiliyor. 22 Mayıs 1955’te ölümü üzerine Nene Hatun sembolleştiği ve bayraklaştığı Aziziye Tabyası’ndaki mezarında sonsuz yolculuğa devem ediyor.”

Haberin Devamı

Nene Hatun’un o günün şartlarında her kadın gibi giyindiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kürçüoğlu, “Nene Hatun'un giyimden daha çok çok onun üstlendiği misyon bizi etkilemektedir. Erzurum insanını tabyalara çıkarmıştır. Nene Hatun’u yaptığı hizmetlerden dolayı değerlendirmek lazım. Maraşla hiç alakası yok. Maraş olayı ile Erzurum olaylarını nasıl birleştirirler anlamış değilim. Tarihi bilmeyen insanlar rakamlarla uğraşarak 50 yıl önce ve sonrasına geri götürebiliyor” dedi.

Haberin Devamı

NENE HATUN KİMDİR?
Nene Hatun (1857- 22 Mayıs 1955): Erzurum’da doğdu. 98 yıl Erzurum’da yaşadıktan sonra yine Erzurum’da, zatüre hastalığından hayata veda etti. Ölümünden üç ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi seçilmişti. Tarihimizde 93 Harbi olarak anılan 1877 - 1878 Osmanlı - Rus Savaşı sırasında, Erzurum’daki Aziziye Tabyası’nın savunulmasında kahramanca çalıştı. Adını bu şekilde tarihe yazdırdı. Mücadeleye, küçük yaştaki oğlunu ve kızını evde bırakarak katılmıştı. O sıralarda 20 yaşlarında genç bir gelindi. Üç aylık bebeğini emzirmiş, “Seni bana Allah verdi. Ben de ona emanet ediyorum” diyerek vedalaştıktan sonra birkaç saat önce ölen ağabeyinin kasaturasını alarak Aziziye Tabyaraları'nda Ruslar'a karşı savaşmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!