Nene Hatun dizi oluyor

Güncelleme Tarihi:

Nene Hatun dizi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2007 12:35

OSMANLI ile Rus arasında 1877-78 yıllarında yaşanan ve ‘93 Harbi’ olarak bilinen savaşta gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran Erzurumlu Nene Hatun, tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez'in yapımcılığında dizi film olacak.

‘Oy nenem’ adıyla 26 bölümden oluşacak dizinin çekimlerine Ekim ayında Erzurum'da başlanacak. İİlk kez bir kadın kahramanın dizi formatında ekrana yansıyacağını söyleyen yapımcı Yenilmez, “Türk kültürü ve edebiyatını rating kaygısı taşımadan yayınlacağız” dedi. ‘Efsane kadın Nene Hatun’ kitabının yazarı Talat Uzunyaylalı ise proje için “Bir hayâl gerçekleşiyor” dedi.

Rus işgali sırasında kentin savunması için yapılan Aziziye Tabyaları'nda satır ile Rus askerlerine karşı savaşarak Türk kadının kahramanlarının simgesi haline gelen Nene Hatun, 26 bölümlük dizi film ile ekrana taşınacak. Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlileri’nden Talat Uzunyaylalı'nın geçen yıl yazdığı ‘Efsane kadın Nene Hatun’ kitabından yararlanarak diziyi çekecek olan tiyatro sanatçısı ve yapımcı Ahmet Yenilmez, tarihi dokuyu görmek ve Nene Hatun'un yaşadığı mekanları gözlemlemek için Erzurum'a geldi. Nene Hatun projesi üzerinde 3- 4 yıllık çalışma yaptığını anlatan Yenilmez, yazar Talat Uzunyaylalı'nın kitabından sonra süreci hızlandırdıklarını anlattı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) desteğiyle çalışmaları tamamladıklarını dile getiren Yenilmez, 26 bölümden oluşacak ‘Oy nenem’ dizisinin dram- belgesel olacağını anlattı. İlk kez tarihi bir kadın kahramanın televizyon dizisi formatında yayınlanacağını söyleyen Ahmet Yenilmez, şöyle konuştu:

“Ağıt ve türkülerin Türk edebiyatında etkin olduğu bir dönemi anlatacağız. Bu filmde önceliğimiz o dönemin sevdasını, dostluk anlayışını, komşu kültürünü, ayrı milletlerden olmasına rağmen acının ortak paylaşımını işlemek olacak. Türk Edebiyatı, Türk Dili, folklörü, mimarisi ile Doğu'nun başkenti olan Erzurum'un tüm bu güzelliklerini ön plana çıkaracağız. Burada yok olmaya yüz tutmuş birçok el sanatını göstereceğiz. Unutulan birçok türküyü duyacaksınız. Ben ‘Kınalı Kuzular'a da sadece bir savaş projesi olarak bakmadım. Unutulmaya yüz tutmuş kültürel yapının günümüze taşınmasını sağlamaya çalıştım. Bu projede daha iyisini yapacağız. Bununla birlikte henüz başrol oyuncusu konusunda kararımızı vermedik. Bu bölgenin de öz kaynaklarını kullanmak istiyoruz. Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Atatürk Üniversitesi’nde oyunculuk bölümü var. Ayrıca Devlet Tiyatrosu ve özel tiyatrolar var. Tüm bunların hepsinden yararlanmak istiyoruz. Ekim ayında çekimlerine başlayacağımız film, Kasım ayının ilk haftasında Samanyolu TV'de yayınlanacak.”

Dizi filmin senaryosuna katkı saylayacak olan öğretim görevlisi Talat Uzunyaylalı, projenin Türk kadınını tanıtmak adına çok önemli olduğunu belirtti. Oy nenem dizi filmiyle bir hayâlin gerçekleştiğini söyleyen Uzunyaylalı, “Çok mutluyum. Böylesine bir projede katkım olması mumluluğumu iki kat artırıyor. Herkes bu dizi filmi kendinden birşey bulmuş gibi ilgiyle izleyecek. Bunu iddia ediyorum” diye konuştu.

NENE HATUN KİMDİR?

Tarihimize 93 harbi adıyla geçen Osmanlı- Rus Savaşı'nda Erzurum'un Aziziye Tabyası'nda gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'da doğdu. Bir kahramanlık sembolü olarak tanındı ve anıldı. Ömrünün son dönemlerini 3'üncü Ordu'nun annesi olarak geçirdi. 1955 yılında ’yılın annesi’ seçildikten sonra 22 Mayıs 1955’te yakalandığı zatüre hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Nene Hatun Aziziye Tabyası’ndaki Aziziye Şehitliği’ne defnedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!