Nemrut Dağı hemen canlanmaz

Güncelleme Tarihi:

Nemrut Dağı hemen canlanmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2011 00:00

Rusya Bilimler Akademisi Yerküre Fiziği Enstitüsü Deprem Uyarı Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yevgeniy Rogojin, Van depremini Hürriyet’e değerlendirdi.

Türkiye’deki meslektaşlarına işbirliği çağrısı yapan Rogojin, “Nemrut Yanardağı canlanabilir” iddialarını spekülasyon olarak niteledi. Rogojin özetle şunları söyledi: “Biz Rusya’da dünya kara sathının altıda biri üzerinde araştırmalar yaparken depremler inceliyoruz. Yanardağlar depremle birlikte veya hemen sonrasında harekete geçmez. Ya önceden veya çok sonrasında canlanırlar. Rusya’nın uzak doğusundaki yanardağlar bölgesinde yıllarca yaptığımız araştırmalardan çıkardığımız sonuç, Nemrut Dağı’nın volkanik faaliyete geçse bile bunun depremden en az iki yıl sonra olabileceği yönündedir.
Türk uzmanlara takdir
Fay hatlarının devletlerarası sınırı yoktur. Dün Van’da olan, yarın Kafkaslar bölgesinde tekrarlanabilir. Türk meslektaşlarımızın çalışmalarını yakından takip ediyor ve takdir ediyoruz. Japonya seviyesinde olmasa bile gelişmiş Batı ülkesi düzeyinde çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. Depremlerde tahmin ve uyarı işi çok hassas bir konudur. Bir bölgede yüksek ihtimalle deprem olacağını belirlediğimizde yetkililere haber veririz, kamuoyuna açıklamayı onlar yaparlar. Türkiye’de acil bir deprem riski görsek bile bunu doğrudan Türk meslektaşlarımıza iletemeyiz, zira aramızda işbirliği anlaşması yok.
Çanakkale’ye uyarı
Size yüzde 100 bir gerçeği söyleyeceğim. Türkiye’de 1999 Gölcük depreminin meydana geldiği bölgede en az 70 yıl büyük deprem olmayacak. Burası ancak çevredeki başka depremlerin etkisiyle hafif sallanabilir. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde Gölcük ve İzmit hariç tüm bölgede şiddetli deprem olasılığı yüksek. Beklentimiz, Marmara bölgesinde ilk büyük depremin Çanakkale Boğazı istikametinde meydana gelmesidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!