Ne hale geldik!

Güncelleme Tarihi:

Ne hale geldik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mafya babası Çakıcı'dan, ‘Temiz siyaset’ çağrısı

Fransa'da hapis cezasına çarptırılan Alaattin Çakıcı, avukatı aracılığıyla, ‘‘Temiz siyaset’’ çağrısı yaptı. Ecevit ve Baykal'a seslenen Çakıcı, ‘‘Siyasi kirliliği giderme fırsatını kaçırmayın’’ dedi. Çakıcı'nın avukatı Can Doğancan, Hürriyet'in ele geçirdiği Türkiye'yi sarsan kasetin gerçek olduğunu söyledi.

Sonunda Alaattin Çakıcı da temiz siyaset çağrısı yaptı. Dün çıkarıldığı Nice Mahkemesi tarafından 6 ay hapisle cazalandırılan Çakıcı, avukatı Can Doğancan aracılığıyla, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a seslenip, ‘‘Siyasi kirliliği giderme fırsatını kaçırmayın’’ dedi. Fransa'da yakalandıktan 38 gün sonra dün yargıç karşısına çıkarılan Çakıcı için Nice kentinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Türkiye'den gelen gazeteci ordusu ile Çakıcı'nın yakınları tarafından doldurulan Nice Adliye Sarayı'ndaki duruşmaya hakim, sanıklarla, Fransız avukatlarından başka kimsenin girmesine izin vermedi. Medya mensupları, Çakıcı'nın Türk avukatları Can Doğancan ve Muhittin Yüzüak, erkek kardeşi Gençağa Çakıcı ve yeğenleri duruşma boyunca bina dışında ve çevredeki kahvelerde beklediler. Alaattin Çakıcı ise basından gizlenerek, Adalet Sarayı'na arka kapıdan sokuldu. Avukat Can Doğancan bir arada duruşma salonuna çağırıldı, ancak tekrar çıkarıldı. Mahkeme, Alaattin Çakıcı'yı Fransa'ya vizesiz olarak kaçak girmekten 6 ay, (Fransa'ya geçerli pasaport ve vizeyle giren) koruması Muradi Güler'i de silah, mermi ve sahte pasaport hazırlamakta kullanıldığı söylenen iki adet mühür bulundurmaktan yine 6 ay hapse mahkum etti. Çakıcı, Nice'te 38 gündür tutuklu olduğu için, geriye 4 ay 24 günlük cezası kalıyor. Çakıcı bu süre içinde iyi hal gösterirse, her ay için 7 gün indirimden yararlanacak. Böylece 3 ay 14 gün daha yatarak, serbest kalacak. Bu süre içinde, Çakıcı'nın Türkiye'ye iadesi kesinleşmezse ünlü baba salıverilecek.

AVUKAT: KASET GERÇEK

Çakıcı'nın avukatı Can Doğancan, Adalet Sarayı'na girmeden önce yaptığı açıklamada, Hürriyet Paris Temsilcisi Muammer Elveren'in ele geçirdiği Türkiye'yi sarsan kasetin, ‘‘gerçek’’ olduğunu söyledi. Doğancan ayrıca, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e seslenerek, Türkiye'de kasetin yayınından sonraki durumu iyi değerlendirmeleri gerektiğini, siyasetteki kirliliği temizlemek için önlerine gelen fırsatı kullanmaları gerektiğini söyledi. Doğancan, duruşmayla ilgili olarak da, ‘‘Çakıcı önemli mesajlar verecek. Fransa bir hukuk devletidir, Alaattin Çakıcı'yı iade etmeyeceklerini umuyoruz’’ dedi. Alaattin Çakıcı'nın erkek kardeşi Gençağa Çakıcı ise gazetecilerin sorularına cevap verirken, kendilerinin ve akrabalarının duruşmayı izlemek için Nice'te olduklarını, koruma için geldikleri iddiasının gerçek dışı olduğunu söyledi. Gençağa Çakıcı, ayrıca, bir ay Nice'te kalıp ülkesine döneceğini, ağabeyinin iadesi konusunda ise bir tahminde bulunamayacağını söyledi. Çakıcı'nın Türkiye'ye iade duruşması ise daha ileri bir tarihte, Fransa'nın Aix-en-provence kentinde yapılacak.

6 ay yedi

Alaattin Çakıcı'nın 6 hapis cezasına çarptırıldığı tarihi duruşmayı izleyen Hürriyet Paris Temsilcisi Muammer Elveren, Nice Adliye Sarayı'nın önünde Gençağa Çakıcı ve adamlarıyla görüştü. Alaattin Çakıcı'nın kardeşi Gençağa Çakıcı, duruşmayı izlemek üzere akrabaları ve adamlarıyla birlikte Nice'teydi. Hakimin duruşmanın kapalı olarak yapılması kararı üzerine, Çakıcı'nın Türk avukatları ve yakınlarının mahkeme salonuna girmesine izin verilmedi. Gençağa Çakıcı ise hakimin bu kararına itiraz ederek, Adliye Sarayı'nın önündeki güvenlik görevlileriyle tartıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!