NATO uyarısı: PKK uluslararası boyutlara taşınır

Güncelleme Tarihi:

NATO uyarısı: PKK uluslararası boyutlara taşınır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı NATO’nun devreye girmesi yönünde verdiği mesajları, NATO uzmanları, “PKK’nın uluslararası boyuta taşınması açısından” riskli bulduklarını söylediler.

Hikmet Çetin (Dışişleri eski Bakanı ve NATO’nun Afganis-tan’daki eski sivil temsilcisi) Konunun NATO’ya taşınması, işi çok büyütür ve uluslararası hale getirir. NATO, PKK’yı daha önce terör örgütü olarak kabul etti. Ancak NATO’nun topyekün olarak PKK’ya karşı mücadele etmesi için tek tek üyelerin bu kararı vermesi gerekecek. Eğer Sayın Başbakan’ın sözlerini “Türkiye NATO’yu göreve çağırdı” diye anlayacaksak, bundan “Türkiye, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne dışarıdan tehdit olduğunu belirtip NATO’nun devreye girmesini istedi” anlamını çıkarabiliriz. Ancak bunun kolay bir iş olmayacağını vurgulamak isterim.

Ümit Pamir: (NATO eski daimi temsilcisi ve akil adam) NATO elbette terörle mücadelede, Türkiye’ye daha fazla yardımcı olmalı. Ancak bunun için önce anlaşmanın dördüncü maddesinin devreye sokulması gerekir. Buna göre bir üye ülke, dışarıdan tehdit altında olduğunu istişareye açar. Dördüncü madde uygun görülürse, beşinci madde devre sokulur. Buna göre ittifak üyesi bir ülkeye yapılmış saldırı, örgütün tümüne yapılmış sayılır. Ama bunun için tüm üye ülkelerin mutabakatı şarttır. Çünkü yapılacak olan askeri operasyondur. Ancak şuna çok dikkat etmek gerekir ki, PKK konusu NATO’ya taşındığında meselenin iç ve dış boyutuyla ilgili üye ülkelerin görüş bildirmesine imkan tanınmış olur.

Faruk Loğoğlu (Dışişleri eski Müsteşarı) NATO’nun beşinci maddesi, 11 Eylül’de ikiz kulelere yapılan saldırıdan sonra devreye sokuldu. Afganistan’a yapılan girişim önce ISAF olarak başladı. Daha sonra NATO harekâtına dönüştü. NATO’nun dördüncü maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliğinin tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabilir. Bu Türkiye’nin daima elinde. Ama NATO üyesi ülkeler arasında PKK ile ilgili tam bir görüş birliği olmadığına göre, NATO’ya gitsek bile, bizi oradan tatmin edecek bir dayanışma kararı çıkacağını tahmin etmiyorum.
? Nüzhet Kandemir (Dışişleri eski Müsteşarı) Tek başına NATO’yu göreve çağırmakla bir yere varılacağını sanmıyorum. NATO’dan, şundan, bundan öte terörle mücadelede küresel boyut çok önemli. Bunun için de tüm dünya genelinde, teröre karşı küresel bir bilincin oluşturulması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!