Natalya Hanım’a imamlı papazlı veda

Güncelleme Tarihi:

Natalya Hanım’a imamlı papazlı veda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 00:00

Bolşevik İhtilali’nden kaçıp İstanbul’a yerleşen Beyaz Ruslardan Guber ailesinin Yeşilköy’de doğan kızları Natalya Guber Oral (90), 4 Mayıs’ta solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Natalya Hanım’ın gazeteci eşi Metin Oral’a (73) vasiyeti gereği cenaze törenine papaz ve imam katıldı. Mezar başında Kuran’ı Kerim’den ve İncil’den dualar okundu.

1917’de Bolşevik İhtilali’nden kaçarak Türkiye’ye göçen Beyaz Rusların sayısı 1921’de 150 bini bulmuştu. Göçmenler arasında Guber ailesi de bulunuyordu. İstanbul’da Yeşilköy’e yerleşen işadamı Dimitri Guber ve Gali Guber’in kızları Natalya 1920’de doğdu. Türk ve yabancı okullarda eğitim alan Natalya, güzelliği ve zarafetiyle dikkat çekiyordu. Natalya Guber, 30 yaşına kadar Rusça ve Türkçenin yanı sıra İtalyanca, Almanca, Fransızca ve Rumca da öğrendi. Genellikle Büyükada’daki Anadolu Kulübü’ne gidiyor, diplomat ve işadamlarının eşleriyle konken oynuyordu.

Yaşlılığıma katlanırsan evlenelim

İlk evliliğini “Bay Şapka” diye anılan eski modacı Ertekin Dinçay ile yaptı. Bu evliliğinden Nilüfer isimli kızı oldu. Daha sonra Dinçay’dan ayrıldı. Bir süre sonra Anadolu Kulübü’nde Polis ve Adliye Haberleri Ajansı’nda çalışan gazeteci Metin Oral ile tanıştı. Metin Oral, Natalya Guber ile evlenmek istedi. Ancak Natalya Guber’in Şişli’de oturan annesi Gali Guber, Oral kızından 17 yaş küçük olduğu için evliliğe karşı çıktı. Beş yıl süren birlikteliğin ardından Natalya Guber, Metin Oral’a “Yaşlılığıma katlanırsan evlenelim” dedi. Bu söz Metin Oral’ın Natalya’ya bir kez daha âşık olmasına neden oldu.

Hayatımı değiştiren kadın

/images/100/0x0/55ea66ecf018fbb8f87d8f75

Atatürk’ün, eşi Natalya’nın babası Dimitri Guber’e Yörükali ve Florya plajlarını yaptırdığını belirten Metin Oral, şunları söyledi: “Natalya, Atatürkçü bir kadındı. Evlenmeye karar verince bana dinini değiştirmek istemediğini söyledi. Camiye gitmez, abdest almayı bilmezdim. Bana ‘Git camiye her şeyi öğren. İki ay içkiyi bırak’ dedi. Kötü alışkanlıklarımdan kurtulmam için bana çok yardım etti. Her şey onun sayesinde oldu. Ne yapsam az. Onu çok özleyeceğim.” Metin Oral, “Hayatımı değiştiren bu kadındır” dediği eşini 4 Mayıs’ta, Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlarken, onun vasiyetini de yerine getirdi. Törene Metamorfosist Rum Ortodoks Kilisesi’nden Papaz Foti Zografidis’in yanı sıra Şişli Camii İmamı Seydi Kahraman ve Teşvikiye Camii İmamı İsmail Pehlivan da katıldı, mezar başında Kuran’ı Kerim’den ve İncil’den dualar okundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!