NASA: 55 yıl sonra Türkiye çöl olacak

Güncelleme Tarihi:

NASA: 55 yıl sonra Türkiye çöl olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2001 00:00


Şiddetli erozyon nedeniyle Türkiye'nin büyük bir kısmının çöl olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

TEMA Vakfı'na göre Türkiye topraklarının yüzde 73'ü şiddetli erozyon tehlikesine uğruyor. Bu da yaşam koşullarını olumsuz etkileyecek kadar büyük bir tehlike oluşturuyor. Rüzgar ve yağmurun verimli toprakları sürükleyerek baraj göllerine, akarsu yataklarına ve denizlere taşıması Türkiye'nin gıda açısından kendine yeterli bir ülke olmasını tehlikeye düşürüyor. NASA'nın yaptığı bir araştırmaya göre ise erozyonun şiddetlenerek devam etmesi halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 55 yıl sonra çöl olacak.

İstatistiksel verilere göre, ülke yüzeyinden bir yılda yaklaşık 1.4 milyar ton toprak erozyon nedeniyle kaybediliyor. Sadece tarım alanlarından kaybedilen verimli toprak miktarı ise yaklaşık 500 milyon ton/yıl civarında bulunuyor. Bu topraklarla birlikte mineral ve organik madde de kaybediliyor.

Türkiye'nin kimyevi gübrelere ayırdığı yıllık kaynağın 4.5 trilyon lira olduğu düşünülürse, ekonomik kaybın büyüklüğü daha net anlaşılabiliyor. Erozyonla kaybedilen bir başka değeri ise su oluşturuyor. Çünkü kaybolan toprak yüzünden her yıl yaklaşık 50 milyar m3 yağış depolanıyor.

Ayrıca, erozyon toplumsal sorunların artmasına da yol açıyor. Yanlış arazi kullanımı, tarım alanlarının verimini azaltıyor. Doğduğu ve büyüdüğü yerde geçim şansı ortadan kalkan insanların, kentlere göçmekten başka seçeneği kalmıyor. Köyden kente göç ise, alt yapının yetersiz olduğu kentlerdeki ekonomik ve toplumsal sorunları daha da ağırlaştırıyor.

Öte yandan barajlar ve yeraltı suları da, erozyonun olumsuz etkilerinden kendi paylarına düşeni alıyor. Yerinden kopup giden topraklar, baraj göllerini doldurarak su depolama hacimlerini azaltıyor ve barajların ömrünün kısalmasına neden oluyor. Erozyon sonucunda toprağın altındaki cansız tabaka (ana kaya) ortaya çıkıyor. Faydalı toprak katmanlarını kaybeden arazilerde çölleşme başlıyor.

Üstelik kaybedilen toprak örtüsünün yeniden oluşması için de binlerce yıl gerekiyor. NASA'nın yaptığı bir araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 55 yıl sonra çöl olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!