Nargile daha zehirli

Güncelleme Tarihi:

Nargile daha zehirli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2006 13:58

ABANT İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Doç.Dr. Tuncer Tuğ, nargile içen bir kişinin, sigara içene göre kimyasal maddeleri daha fazla aldığını söyledi.

Nargile dumanının akciğer kanseri ve kalp damar tıkanıklığının yanı sıra, birçok hastalığa yol açan binlerce kimyasal madde içerdiğini belirten Doç.Dr. Tuncer Tuğ, “Nargile, sigaraya göre içicisine daha çok duman verir. Bir saat boyunca nargile içen bir kişi sigara içen kişiye göre 200 kat daha fazla dumanı akciğerlerine çekmektedir” dedi.

Nargile içen kişinin yeterli nikotini almak için uzun süre çok fazla duman çekmek durumunda kaldığını söyleyen Doç.Dr. Tuğ, “Nargile içen bir kişi, sigara içene göre karbonmonoksit ve kanser yapan kimyasal maddeleri daha fazla miktarda alır. Nargile, içicisinde akciğer kanseriyle kalp damar tıkanmasına neden olurken, pasif içicilerinin de sigara içenler gibi kanser, kalp krizi ve akciğer hastalıklarına yakalanmalarına neden olur” diye konuştu.

Puro içenlerde nefes darlığı hastalıklarının 2 kat, kalp-damar hastalıklarının 1.5 kat, akciğer kanserinin 2 kat, ağız-boğaz kanserinin 4 kat fazla risk taşıdığını açıklayan Doç.Dr. Tuğ konuşmasına şöyle devam etti:

“Puro ne kadar büyükse, zehirli içerik özellikle amonyak nitralar ve kadmiyum daha fazladır. Puro, içicisinde ağız, yemek borusu ve gırtlak kanseri, ağız yaraları ve diş çürükleri, pipo da akciğer kanseri ile ağız ve dil kanseri oluşumuna yol açar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!