Nanoteknoloji böbrek hastalarına umut veriyor

Güncelleme Tarihi:

Nanoteknoloji böbrek hastalarına umut veriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2005 01:07

Araştırmacılar, devamlı bir şekilde çalışabilen, giyilebilir veya eklenebilir yapay böbrek olanağını güçlendiren "İnsan Nefron Süzgeci" (Human Nephron Filter/HNF) geliştirdiler.

Hemodialysis International’ın son sayısında yayımlanan araştırmaya göre HNF, böbrek hastalarında son çare olarak uygulanan diyaliz ve böbrek nakli gereksinimini ortadan kaldırabilecek renal değişim terapisi (Renal Replacement Therapy/RRT) araştırmalarında ilk uygulama olarak öne çıkıyor. HNF, uygulanan nanoteknoloji sayesinde yaratılan eşsiz bir zar sistemini kullanıyor. İdeal RRT aygıtında bu teknolojinin doğal bir böbreğin fonksiyonlarını taklit etmek üzere kullanılabilmesi olası. Devamlı bir şekilde çalışabilecek bu aygıt, her bir hastanın ihtiyacı doğrultusunda temellenebilir.

Aygıtta hiçbir diyaliz uygulaması kullanılmıyor. Günde 12 saat, haftada 7 gün çalışan aygıtın HNF filtreleme oranı, haftada üç kez bakıma ihtiyaç duyan geleneksel hemodiyalize göre iki kat daha fazla.

Araştırmacılar, HNF sisteminin diyalizatın önüne geçmesi ve yeni bir zar sistemi kullanmasıyla, doğal bir böbreğin çalışma prensibi üzerine kurulu renal değişim terapisi alanında büyük bir atılım gerçekleştirdiğini söylüyor. Araştırmacılar ayrıca, gelişkin çözelti eleme ve giyilebilir tasarımının hasta giderlerine ve yaşam kalitesine büyük oranda yardımcı olacağını ekliyor.

Bir araştırmaya göre, dünya çapında 900 bin kişi böbrek hastalığının son aşamasında bulunuyor ve diyaliz veya böbrek nakline ihtiyaç duyuyor. Bu teknoloji kullanılarak hayvanlar üzerinde yapılacak deneyler 1-2 yıl içerisinde başlayacak ve ardından da kliniklerde denenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!