Namaz sırasında cep telefonu çalarsa ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Namaz sırasında cep telefonu çalarsa ne olur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2004 00:20

Sultanahmet Camii’nde cuma namazı vakti. Cemaat saf tutmuş, namaza duruyor. Sünnet kılınmış. Müezzinler duaları tamamlamış, caminin imamı hutbe için minberde. Cemaat huşu içinde hutbeyi dinlerken, ortalık bir anda kasetçiler çarşısına dönüyor.

Caminin bir köşesinden Çağrı filminin müziği duyuluyor. Çağrı bitmeden Berivan başlıyor. Balkon bölümünde namaz kılan bir muhterem, şenliğe Kurtlar Vadisi’nin Oy Asiye’si ile katılıyor. Camidekilerin çalan cep telefonları ortalığı panayır yerine çeviriyor... Hutbenin arasına reklam gibi giren melodiler hocaefendinin de canını sıkıyor ama atacağı fırçayı hutbenin sonuna saklıyor: ‘Muhterem cemaat! Yaptığımız onca ikaza rağmen hálá aramızda camiye girerken cep telefonlarını açık unutan kardeşlerimiz var. Bunun kasıtlı bir durum olmadığını biliyoruz ancak bu kardeşlerimiz daha dikkatli olsunlar. Kıldığımız namazın huzuru açısından telefonlarınızı camiye girerken kapatın!’ İmamın ikazından sonra gayri ihtiyari eller ceplerdeki telefonlara kayıyor. Cemaat şöyle bir silkinip telefonlarının açık olup olmadığını kontrol ediyor. Bu arada telefonunu sessizde tutan uyanıklar da cevapsız çağrılar ve mesajlarına göz atıyor.

Sultanahmet Camii’nde yaşanan cep telefonu sorunu neredeyse Türkiye’nin tüm camilerinde yaşanıyor. Olay, bu araç yeni çıktığında piyanist Fazıl Say’ın konser esnasında çalan bir cep telefonu yüzünden gösterdiği tepkiyi ve çıkan tartışmaları hatırlatıyor. Müftülükler namaz sırasında meydana gelen nahoş durumu ortadan kaldırmak için tüm camilerin girişlerine ve cami içlerine ‘Lütfen cep telefonunuzu kapatınız’ yazıları yerleştirdi. Bu yeterli olmayınca, bazı camilerde girişteki panolara namazın huzurunu bozan eylemlerle ilgili uyarıcı hadisler asıldı.

Ancak sorun yine de devam ediyor. Peki tam namaz sırasında cep telefonunuz çalarsa namazınız ne olur? Hatta sadece sizinki değil sizinle saf tutanlarınki... Bozulur mu, aynen devam mı eder? Fıkıhçılar ikiye bölünmüş durumda. Bazı hocalar ‘Namazın ve cemaatin huzuru için kapatmak caizdir’ derken, diğerleri, ‘Namaz sırasında çalan telefon namazı bozar’ diyor.

3 FARKLI YORUM

Fark ettirmeden tek hareketle kapatırsanız bozulmaz

MEHMET PAKSU (İlahiyatçı Yazar)


Namaz kılarken, bir kişinin cep telefonunun çalması amel-i kesir sınıfına girer. Yani namaza aykırı birden fazla iş yapılması demektir bu. Aslında namaza duracak kişi mutlaka cep telefonunu önceden kapatmalıdır ama velev ki açık unuttu, telefonu çok kısa bir sürede ve tek bir hareketle kapatması gerekir. Dışarıdan bakan bir kişi onun namaz kılmadığı kanaatine varırsa bu hareketler namazı bozar. Ama fark ettirmeden tek hareketle kaparsa, bunu yapanın namazı bozulmaz.

Göğsünüzü kıbleden ayırmadan kapatmalısınız

Prof. SÜLEYMAN ATEŞ (Eski Diyanet İşleri Başkanı)


Cep telefonuyla camiye gitmek haram ya da günah değil. Kişinin cep telefonu namaz kılarken çalarsa, göğsünü kıbleden ayırmadan telefonunu kapatabilir. Burada telefonu kaç el hareketiyle kapattığı önemli değil. Bir el hareketiyle telefonu kapatamayan adam namazım bozulacak korkusuyla telefonun çalmasına müsaade mi edecek? Peygamber efendimiz namaz kılarken torunu Hz. Hasan sırtına çıkıyordu, namazını bozmadan sırtından indiriyordu. Namazda önemli olan kalbin huzurudur. Kalp meşgul olacağına el meşgul olsun daha iyi.

Melodi camiye uygunsa kurtarır

İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ FETVA HATTI

Namaz kılan bir kardeşimiz, cep telefonuna namazın huzurunu bozacak bir melodi seçmemeli. Bazen camide Tarkan’dan ya da herhangi bir pop sanatçısından melodiler duyuyoruz. Bu uygun değil. Madem unutuyor en azından çaldığı zaman caminin atmosferine aykırı olmayacak bir melodi koysun telefonuna. Camiye girmeden önce telefonları kapatmak en güzeli. Unutursa bir hareketle telefonunu kapatabilir. Namazı bozulmaz. Yaptığı hareket üçü bulursa amel-i kesir (çok iş) olur, namazı bozulur.

SULTANAHMET CAMİİ BAŞİMAMI HATİPOĞLU

Oynama şıkıdım şıkıdım eşliğinde namaz kıldırmak pek hoş değil


Camilerde çalan cep telefonları meselesinden en çok dertli olanlar ise kuşkusuz imamlar. Örneğin Sultanahmet Camii’nin başimamı Emrullah Hatipoğlu, bu işten fazlasıyla mustarip. Radyasyon yaydığı için kendisi cep telefonu kullanmadığını söylüyor. Cep telefonlarına karşı veriği mücadeleyi ise şöyle anlatıyor: ‘Uyarılar yapılmasına rağmen maalesef yine çalıyor. Telefon sesi duymadan kıldırdığım namaz sayısı çok az. Hele cuma namazlarında cemaat kalabalık olunca, çıkan gürültüyü anlatamam. Tarkan’ın ‘Oynama şıkıdım şıkıdım’ı ya da Berivan şarkısının melodisi eşliğinde namaz kıldırmak zorunda kalıyoruz. Bu konudan sadece ben değil, benim gibi diğer arkadaşlar da çok şikayetçi.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!