Nakşi külliyesinin yarısı yıkılacak

Güncelleme Tarihi:

Nakşi külliyesinin yarısı yıkılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Nakşibendiler tarafından Orhanlı'da inşa edilen dev külliyenin yarısı için yıkım kararı çıktı. Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi yapıyı değerlendirmenin yollarını arıyor.

Tuzla Orhanlı'da jandarmanın NATO petrol sahasındaki denetimleri sırasında ortaya çıkan ve Hürriyet-İSTANBUL'un geçen ağustosta duyurduğu dev Nakşibendi külliyesinde yıkım aşamasına gelindi. Külliye dosyasını devralan Orhanlı Belediyesi encümeni yıkım kararını çıkarttı. Külliyenin sadece ruhsat dışında ek yapılan kısmı yıkılabilecek.

Ömerli Su Koruma Havzası'nda yer alan 6 katlı bina 1998 Ocak'ından bu yana hızla yükseldi. Jandarmanın ve İSKİ'nin uyarılarına karşın ilçe belediyesi yapıyı ancak bir yıl sonra mühürledi. Aradan iki yıl geçip de hazırlanan mevzi imar planları Büyükşehir'de onaylanınca, arazisi su koruma alanından çıkarılan külliye belediyeden ruhsatını alıp tamamen yasallık kazandı. Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce bu konuda gazetemize ‘‘Ortada böyle bir vaka varken, iyiniyetimizi kanıtlamak gerçekten güç, kabul etmek lazım, bu işte eksiklerimiz oldu’’ diye açıklamada bulunmuştu.

Başkan Güllüce, Külliye Tuzla sınırları içindeyken kendi imzasıyla 'dini tesis inşaatı izni' vermiş ancak imar kanununda cami dışında dini tesis bulunmadığı için külliyenin sorumlusu tutulmuştu. İmzayı kendisinin attığını ancak dini tesis yerine eğitim-spor tesisi yazması gerektiğini söyleyen başkan, belediyede bu hatayı kimin yaptığını da bulamamıştı.

Yıkım kararını uygulayacak olan Orhanlı Belediyesi ise yapının değerlendirilmesinin yollarını arıyor. Belde Belediye Başkanı Cemal Ekşi ellerindeki imkanlarla yapıyı yıkmanın çok zor olduğunu iddia ediyor. Bölgede lise olmadığını belirten Ekşi, ‘Bina bir tadilatla liseye çevrilse de 700 öğrenci hergün Tuzla'ya Pendik'e gitmekten kurtulsa kötü mü olur?’ diye soruyor.

Ekşi yapının Milli Eğitim Bakanlığı’nca kamulaştırılmasının ardından liseye dönüştürme işlemlerinin yapılabileceğini belirtiyor.

Tepeören kaynıyor

Külliyenin bulunduğu Tepeören Mahallesi, valiliğin önerisi ve bakanlığın onayıyla, son seçimlerde kurulan Orhanlı Beldesi'ne bağlandı. Ancak mahalle için için kaynıyor. ANAP'lı Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi külliyeye karşı en başından beri kesin tavır aldı. Külliye yanlıları da bu arada boş durmadı ve mahallenin başka bir belediyeye bağlanması için imza kampanyası başlattı. Kampanya sonucu valilik mahallede bir referandum yapılmasına karar verdi. Referandumda ezici çoğunluk mahallenin Orhanlı'dan ayrılarak komşu Akfırat Beldesi'ne bağlanmasını istedi. İşin ilginç yanı Akfırat Beldesi de ANAP'lı. FP'liler sözkonusu tarikatın seçimlerde ANAP için çalıştığını iddia ediyor.

Su koruma alanına nasıl külliye yaptılar

Ocak 1998: NATO petrol hattı sahasındaki kaçak inşaatı tespit eden Tuzla Jandarması durdurulması için kaymakamlığa başvurur.

Ocak 1998: Jandarma, kaymakamlığı ikinci kez uyarır.

Ağustos 1998: Kaymakamlık belediyeye kaçak yapıyı bildirir.

Ocak 1999: İSKİ harakete geçer. Ömerli Su Havzası’ndaki yapının su kaynaklarını tehdit ettiğini Tuzla Belediyesi'ne bildirir.

Şubat 1999: Jandarma belediyeye yıkım kararı çıktığında refakata hazır olduğunu bildirir.

Mart 1999: Belediye külliye için yapı tatil tutanağı tanzim etti.

Mayıs 1999: Tuzla Belediyesi'nin külliyenin bulunduğu alan için hazırladığı mevzi imar planı Büyükşehir tarafından onaylandı ve külliyenin ruhsat almasına engel olan imar durumu ortadan kalktı.

Ağustos 1999: Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce, inşaatın sahibi olarak görünen Mehmet Fettah Erol adına kendi imzasıyla bir yazı verdi. Yazıda külliyenin ruhsat alma aşamasında olduğu ve burada dini tesis yapılacağı yazılıydı.

Aralık 1999: Külliye, Tuzla Belediyesi'nden ruhsatını aldı ve yapımına başlandıktan iki sene sonra yasallık kazandı. Yapı 6. katına ulaştı.

Temmuz 2000: Kaçak Külliye dosyası Tuzla Belediyesi'nden Orhanlı Belediyesi'ne devredildi. Belde belediyesi derhal kaçak ve ruhsata aykırılık tesbiti yaptı.

Eylül 2000: Orhanlı Belde Belediye Encümeni yıkım ve para cezası işlemi başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!