Nabucco Azeri basınında

Güncelleme Tarihi:

Nabucco Azeri basınında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2009 17:49

ORTAK 5 ülkenin bugün imza attığı Nabucco Projesi'ni ilk aşamada beslemesi düşünülen Azerbaycan'da yazılı ve sözlü basın Ankara'daki tarihi olaya geniş yer veriyor.

Azeri haber ajansları bültenlerinde gelişmeleri yorumsuz duyururken, televizyonlar haber saatlerinde Ankara’daki töreni detaylı biçimde aktardı. Nabucco’ya bugüne kadar finans, teknik ve daha da önemlisi doğalgaz kaynağı gibi sorunların çözümlenmemesi nedeniyle bu projeye temkinli yaklaşan Bakü, bu önemli törende temsil için Ankara'ya Enerji ve Sanayi Bakanı Natık Aliyev'i gönderdi. Türkiye ile doğalgaz satışı konusunda uzun süreden bu yana anlaşmaya varamayan Azerbaycan'ın geçen ay Rusya ile 2010 yılından itibaren pazar fiyatından gaz satışında anlaşması Nabucco'ya darbe olarak yorumlanmıştı. Azeri yöneticiler, her fırsatta Rusya’ya Şahdeniz Projesi’nden gaz satmalarının Nabucco’ya karşı olmaları anlamına gelmediğini belirtiyor.

Azeri muhalefetinin önde gelen partisi Müsavat’ın Başkanı İsa Gamber, DHA'ya yaptığı açıklamada, Ankara'da bugün imzalanan anlaşmanın çok önemli olay olduğunu ve artık projeden geri dönüşün düşünülemeyeceğini söyledi.

Azerbaycan'ın enerji projelerinde Rusya'dan çok Türkiye ve Batı'ya öncelik vermesi gerektiğini vurgulayan İsa Gamber, böylelikle Bakü'nün bölgede daha söz sahibi bir aktöre çevrileceğini belirtti.

Müsavat Partisi lideri, iki kardeş ülkenin hayal gibi görülen diğer projelerde olduğu gibi Nabucco'da da elele vermeleri gerektiğini belirten Gamber, bu projenin gerçeklemesinde ihracatçı ve transit ülkeler olarak çok önemli rol oynayabileceklerini vurguladı.

İLHAM ŞABAN: ÖNCE GAZ BULSUNLAR

Azerbaycanlı Enerji Uzmanı İlham Şaban, Nabucco’ya Ankara’da imza konulmasını değerlendirdi. Şaban, yapılan anlaşmanın hiçbir önemi bulunmadığını öne sürerek, boru hattına pompalanacak gaz olmadıktan sonra, hiçbir anlamı olmadığını belirterek, “Önce gaz aktarsınlar (arasınlar)” diye konuştu.
İlham Şaban Radyo Liberty’nin Azerice yayınına yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin Orta Asya ülkelerini Nabucco için gaz vermeye tam olarak ikna edemediklerini, Kazakistan’ın ileride ’Nabucco’ya verecek gazı olmadığını’ açıkça ilan ettiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!