“Müziği politikaya alet etmiyoruz”

Güncelleme Tarihi:

“Müziği politikaya alet etmiyoruz”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2012 07:00

18. Kral Müzik Ödülleri, 30 Nisan'da sahiplerini bulacak. O gece ödülleri, 2011'in müzik dünyasına damgasını vuran isimler kucaklayacak. Gecenin hazırlıklarını sürdüren Kral TV-Kral FM Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akbay'a hem törenin detaylarını hem de adaylar hakkındaki ilginç iddiaları sorduk.

Haberin Devamı

İlk olarak Kral TV ve Kral Pop kanalları arasındaki ayrımdan bahseder misiniz bize?      

- Kral FM'in, Kral TV'yi tam olarak temsil etmediğini düşünüyorduk. İkisi de ayrı yerlerdeydi. "Bir radyo kuralım, ismi Kral Pop olsun" dedik. Sonra Kral TV'yi de Kral Pop yapmaya karar verdik. Ama bu sefer halk müziği, sanat müziği, arabesk ve fantezi müzik yapanlardan "Peki biz ne olacağız?" diye bir eleştiri geldi. Bu kez de Kral TV Avrupa televizyonumuzu Kral TV olarak yayına soktuk. Kral TV'de halk müziği, sanat müziği, arabesk ve fantezi müziklerinin yanı sıra pop da çalıyoruz. Ama Kral Pop'ta sadece pop çalıyoruz.

Işın Karaca'nın "Arabesque" projesinde yer alan bir şarkıyı Kral Pop'ta yayınladınız ve bazı arabeskçiler "Bizimkiler neden çalınmıyor?" diye tepki gösterdi...  

- İsimler üzerinden değişiklikler yaşanıyor. Bir popçu arabesk söylediğinde, eğer şarkısının altyapıları popsa ya da rock'sa, onu Kral Pop'ta yayınlıyoruz. Ama bir arabeskçi pop söylediğinde, Kral Pop'ta yayınlamıyoruz. Mesela Demet Akalın da "Ben de Özledim" diye bir şarkı söyledi, altyapıları pop olduğu için Kral Pop'ta yayınlıyoruz. Kral TV her türlü klibi yayınlıyor, Kral Pop ise her şeyi yayınlamıyor.

Kral TV'de klipler sizin sansürünüze takılıyor mu? Mesela hükümeti eleştiren bir klibi yayınlar mısınız?

- Siyasi kliplere yer vermiyoruz.

Neden?

- Burası müzik kanalı. Biz müziği politikaya alet etmek istemiyoruz.

Bunu denetleyen bir ekibiniz var mı?

- Evet, dört-beş kişilik bir ekibimiz var. Ekibin başında da ben varım.

Peki bu konu biraz göreceli değil mi, onun ayrımını nasıl yapıyorsunuz?

- Ben şu an Türkiye'nin en çok dinlenen radyocusuyum. RTÜK'ün yaptığı araştırmada da benim programım, en çok dinlenen program seçildi. Herhalde bunu başaran adam, hangi klibin yayınlanıp hangisinin yayınlanmayacağına karar verebilecek beceriye de sahiptir. Ben 18 yıldır bu işle uğraşıyorum.

PARA TEKLİF ETMEYE KİMSE CESARET EDEMEZ

Bazı şarkıcıların, klibini kanalınızda yayınlamak için size rüşvet teklif ettiği iddia ediliyor...

- Hayır, öyle bir şey olmadı bugüne kadar. Ben böyle bir teklifi en ağır küfür sayarım. Buna kimse cesaret edemez. Ben şu an maddi olarak çok iyi durumdayım ama asgari ücretle çalışırken, evimin kirasını ödeyemez durumdayken bile bunlara dönüp bakmadım.

Peki klipleri yayınlamak için ücret aldığınız doğru mu?

- Bize klip geldiğinde önce yayınlayıp yayınlamayacağımıza ve hangi kanalda yayınlayacağımıza bakarız. Yayınlayacağımız klipleri de ikiye ayırırız; bize faydası olan veya bize bir etkisi olmayan... İkinci gruptaki klipleri, rezervasyon yapıldığı takdirde yayınlarız, yani ücreti ödendiği takdirde.

Ücret ne kadar?

- Bir kere yayınlanmasının ücreti 75 dolar. Klibi çok beğenirsek, rezervasyona gerek duymadan günde iki-üç kere de yayınlarız. Bilinen isimler de kliplerini ilk bize verirlerse, "Biz bu klibi destekleyeceğiz, rezervasyona gerek yok" deriz.

"Ben çok para vereyim, klibimi günde 10 kere yayınlayın" denirse ne yapıyorsunuz?

- "10 olmaz, o haksız rekabete girer" deriz. Ama 15 gün boyunca günde yedi kez yayınlanmasını isterse, "Yayınımıza müdahale ediyorsun, karşılığında ücretini ödemen gerekiyor" deriz.

Günde 10 kez yayınlanması haksız rekabet de, yedi kez yayınlanması değil mi?

- Altı-yedi yayın normal. Bizim yayın akışımızın yüzde 30'u promosyon alanıdır, yüzde 70'i de serbest alan. Serbest alanda paralı klip yayınlanmaz. Yüzde 30'u aştığında rezervasyonu durdururuz.

HADİSE ADAYLIĞI KIL PAYI KAÇIRDI

Kral TV Müzik Ödülleri'nin adaylarını yaptığınız araştırmalar doğrultusunda belirlediğinizi söylediniz, fakat birçok itiraz ve eleştiri geldi. Mesela Hadise'yi o tarihte bir konseri olduğu ve törene katılamayacağını öğrendiğiniz için aday göstermediğiniz öne sürüldü. Ne yanıt vereceksiniz bu iddiaya?

- Öyle bir şey yok. Mesela o tarihte Murat Boz da yok, Acun Ilıcalı'yla birlikte Dominik'e gidecekmiş ama aday adayı. Bizim için ödül almaya gelip gelmemesi önemli değil. Biz, burada noter gibi çalışıyoruz. Yıl boyunca yapılan her şeyi masaya yatırıyoruz. Albümleri satış yapmış mı, şarkıları radyolarda çalmış mı, dijital platformlarda ne yapmış, onlara bakıyoruz. Hadise, bu yıl adaylığı kıl payı kaçıranlardan birisi. Bizim sırtımızı dayadığımız nokta, satış rakamları. Mesela MÜYAP'ın en çok satanlar listesinde Ajda Pekkan 1 numara, Demet Akalın 22, Hadise ise 27'nci sırada. Ben burada seçimimi Hadise'den yana yaparsam, yarın öbür gün Demet Akalın hesap sorduğunda ne derim? Ama şu noktaya seviniyoruz; daha önceden bize "Ödül alırsam törene gelirim" diyorlardı, şimdi "Aday olamadım" diye kavga ediliyor. Ne güzel, aday olmak bile değerli hale geldi.

Gecede Ozan Çolakoğlu'nun albüm tanıtımı da olacak mı?

- Evet... Tarkan, üç sene önce yeni albümünün çıkış şarkısı "Sevdanın Son Vuruşu"nu ilk kez bizim gecemizde söylemişti. Hem albümünün lansmanını yaptı hem de bize fayda sağladı. Geçen sene de Sezen Aksu albümünün lansmanını gecemizde yaptı. Bu sene de ben, Türkiye'nin en büyük müzik firmaları ve MÜYAP'la yaptığım toplantılarda "Elinizde çok güzel bir proje varsa, Kral TV Müzik Ödülleri'nde sunalım, hem bana hem size faydası olsun" dedim. Kenan Doğulu, "Albümü yetiştiriyorum" dedi, biz de "Gel o zaman şarkılarını gecemizde söyle" dedik. Ozan Çolakoğlu da "Hayatımda ilk kez daha önce çalıştığım sanatçılarla bir albüm yapıyorum" dedi. Projesinde Tarkan, Ajda Pekkan, Sertab Erener, Yalın ve Gülşen var.

Bu saydığınız isimlerin hepsi gecede sahneye çıkacak mı?

- Büyük ihtimalle.

Haberin Devamı

KRAL TV HÂLÂ DAHA ÇOK İZLENİYOR

Kral Pop'a ilgi büyük. Bunun, KRAL TV'nin marka değerini aşağı çekme riski yok mu?

- Hayır. Halk, Kral TV'yi hâlâ daha çok izliyor. Çünkü orada İbrahim Tatlıses var, Orhan Gencebay var. Tarkan ve Sezen Aksu'nun en damar klipleri de orada yayınlanıyor.

Haberin Devamı

EBRU GÜNDEŞ'E KATEGORİ BULAMADIK

Kral Müzik Ödülleri'nde pop kategorisinde ödüller veriliyor. Neden arabesk ya da diğer türler için de ödül kategorisi yok?

- Adaylık olmuyor çünkü. Ben halk müziği kategorisi için beş aday bulamıyorum. Türk sanat müziği kategorisi açsam, aday yok. Arabesk kadın kategorisi açsam, kimi aday göstereceğim? Bunu ilk defa sizinle paylaşıyorum; satış rakamlarına baktık, en çok Ebru Güneş'in sattığını gördük. Ama onu aday gösterebileceğimiz bir kategorimiz yok. Biz de "Kral TV-Kral FM Özel Ödülü" vermeye karar verdik. 2011 yılında başarılı olmuş halk müziği, sanat müziği, arabesk ve fantezi albümlerine yarıştırmadan, direkt ödül vereceğiz. Kıyak ödülü değil ama bu, sattıkları için ödüllendireceğiz.

Ebru Gündeş'ten başka kimlere özel ödül var?

- Bülent Ersoy, Sibel Can ve Kıvırcık Ali'ye de özel ödül veriyoruz.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!