Müzeden 600 kiloluk tarihi eser çalındı

Güncelleme Tarihi:

Müzeden 600 kiloluk tarihi eser çalındı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 17:09

BURSA’nın İznik İlçesi’nde Ulusal İznik Nilüfer Hatun Müzesi’nde, Roma dönemine ait 2’nci Yüzyıldan kalma 500 kilo ağırlığındaki lahit 10 gün önce çalındı. Soruşturma sırasında müzeden 100 kilo ağırlığındaki bir eserin daha çalındığı ortaya çıktı.

Hıristiyanlığın ilk konsülüne ev sahipliği yapan tarihi eserleriyle ünlü Bursa’nın İznik İlçesi’nde, Ulusal İznik Nilüfer Hatun Müzesi’nde bulunan lahit, 10 gün önce kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındı. Roma dönemine ait 2’nci yüzyıldan kalma Zeus ile Miken Kralı’nın kızı Alkmene’nin oğlu olan Herakles’in, Nemean Arslanı’nı mızrak ve kılıçla öldürdüğü anın işlendiği lahitin gece çalındığı tahmin ediliyor. Çevresi demir parmaklıklarla çevrili olan 10 güvenlik kamerası bulunan ve güvenlik elemanları tarafından korunan müzedeki hırsızlık olayının, gece gerçekleştiği sanılıyor.

SORUŞTURMADA İKİNCİ HIRSIZLIK ORTAYA ÇIKTI

İznik Cumhuriyet Savcılığı, gece görüşü olmadığı için kameraların devre dışı kaldığı 500 kilo ağırlığındaki lahit hırsızlığı ile ilgili olarak soruşturma başlattı. Yürütülen soruşturma kapsamında müzede yapılan sayımda, bir eserin daha olmadığı tespit edildi. Durumu polise bildiren yetkililer, tarihi eserin Roma dönemine ait eğlence figürlerinin yer aldığı ve 100 kilo ağeırlığında olduğunu bildirdiler. Bu eserin de 500 kiloluk lahitle birlikte çalındığı tahmin ediliyor.

MÜDÜR HAKKINDA İDDİA

Hırsızlık olayları ile ilgili olarak 8 aydan beri İznik Müze Müdürlüğü yapan Mehmet Yıldız hakkında bir iddia ortaya atıldı. Müzede görevli personelin soruşturma kapsamında verdikleri ifadede müdür Yıldız’ın bazı günler güvenlik kameraları sisteminin fişini çektirdiğini iddia ettikleri öne sürüldü.

Müze Müdürü Mehmet Yıldız, sayımda bir eserin daha kayıp olduğunun ortaya çıktığını doğrularken, güvenlik kameraları sisteminin fişinin çekilmesiyle ilgili iddiaları iftara olarak niteledi.

Çevresi demir parmaklıklarla çevrili olan Ulusal İznik Nilüfer Hatun Müzesinde 10 güvenlik kamerası, ve 6 özel güvenlik elemanı görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!