Müzedeki Roma sikkeleri kayıp

Güncelleme Tarihi:

Müzedeki Roma sikkeleri kayıp
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 00:00

40 yıl önce Arkeoloji Müzesi’ne emaneten verilen 296 altın sikkeden kaybolan 9’unun çalındığı ortaya çıktı. Müfettişler, sikkelerin müze deposuna konulduğu 40 yıl öncesinden bugüne kadar görev yapan 21 kişiyle ilgili soruşturma başlattı.

KONYA Emniyet Müdürlüğü ekipleri 1966 yılında ihbar üzerine Meram İlçesi’nde Aydın Dikmen’in evine yaptığı baskında, yurtdışından getirilen ve çoğunluğu Helenistik döneme ait altın levhalardan oluşan sikke ve Romalı kadınların kullandığı altın diyademler (alınlık) ele geçirdi. 296 tarihi eser mahkeme kararıyla dava sonuçlanıncaya kadar Konya Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi.

Arkeolog buldu

10 kutu içindeki altınlar dava sonucu bildirilmediği için yıllarca unutuldu. Geçen yıl depodaki onarım sırasında arkeolog Kazım Mertek, iki duvarın birleştiği noktada rafların arka boşluğunda duran 10 küçük koliyi fark etti. Koliler açılarak incelendiğinde içinden Roma dönemine ait 287 altın sikke çıktı. Kayıtlardan bunların 1966 yılında depoya konan altınlar olduğu anlaşıldı ancak kayıp 9 sikkenin izine rastlanmadı. Konya Müzeler Müdürü Erdoğan Erol, ağırlığı 150 gram olan 9 altın sikkenin depodan kaybolduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazılı olarak bildirdi. Konya’ya gelen bakanlık müfettişleri Arkeoloji Müzesi arşivinde bulunan kayıtları ve müzede 40 yıl boyunca görev yapanları saptayarak, aralarında ölen, emekli olan veya başka yere atanan 21 kişilik liste çıkardı. Şimdi hayatta olan ve bu 40 yıllık süre içinde Konya Ankeoloji Müzesi’nde 9 altın sikkenin kaybolduğu bölümde görev sayanlar bulunup ifadelerine başvurulacak, gerekirse haklarında dava açılacak.

Kolilerde saklanıyordu

Depodaki onarım sırasında arkeolog Kazım Mertek, iki duvarın birleştiği noktada rafların arka boşluğunda duran 10 küçük koliyi fark etti. Koliler açılarak incelendiğinde içinden müzeye 1966’da emanet edilen Roma dönemine ait 296 altın sikkenin 9’unun eksik olduğu belirlendi. Soruşturma başlatan müfettişler şimdi 40 yıllık süreyi araştırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!