Mutfakların kralı Atilla

Güncelleme Tarihi:

Mutfakların kralı Atilla
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın yüksek tirajlı haftalık Stern Dergisi, Avrupa jet sosyetesinin partileri ile büyük etkinliklerdeki sofraları düzenleyen, en ünlü catering servisinin sahibi olan Türk'e geniş yer verdi. Attila Dogudan, çok saygın ve çok büyük bir catering şirketinin çok başarılı patronu olarak ün yaptı...

39 yaşındaki Attila Doğudan, jet sosyetenin vazgeçemediği bir isim... Babası Türk, annesi Avusturyalı olan ve Do&Co adlı bir Catering servisi işleten Doğudan, Japonya'dan Hockenheime'a, Formula 'den, asillerin düğünlerine kadar pek çok önemli organizasyona 300 personeliyle birlikte imza atıyor. Ünlü yönetmen Steven Spielberg'e Alman nişanının verildiği organizasyonun arkasında da Attila Doğudan yeralıyor. Doğudan'ın 1996 yılından beri organize ettiği ATP Tenis Dünya Şampiyonası'na katılan konuklardan biri ‘‘Gelen hiçbir izleyici artık tenisçilerle ilgilenmiyor. İnsanlar sadece yemek için geliyorlar’’ diyerek bir anlamda onun başarısını özetliyor. 11 yıldır catering servisiyle rakip tanımayan Doğudan'ın şirketi, geçtiğimiz yaz borsaya da girdi.

Varlıklı bir aileden gelen Doğudan'ın anne ve babası, Viyana'da 2 lokanta işletiyor. Ailesi, biricik oğullarına, 22 yaşına bastığında, kentin devlet opera binası karşısında küçük bir şarküteri armağan etmiş. Böyle bir armağana karşılık bir de şart koşmuşlar. İşini, iki yıl içinde kendi başına ayakta durabilecek duruma getirmesini istemişler.

Bugünün başarılı işadamı gençlik yılları hakkında şöyle diyor: ‘‘Tipik bir nesil sorunu yaşanıyordu. Sevgi dolu ama katı, ataerkil bir baba. Bense oğul olmak istemeyen bir oğuldum. Ailem, ‘Bakalım yapabilecek mi?' diyerek bana dükkanı hediye etti.’’

Bunu aldığı eğitimin tipik bir örneği olarak gösteren Doğudan, babasının kendisini henüz 8 yaşındayken, yüzme öğrensin diye aniden suya itişini hiç unutamıyor. ‘‘Az daha boğuluyordum’’ diyen Doğudan’ın su korkusu bugün hala sürüyor. Ama ite kaka sahip olduğu dükkan ise, bugün 1000 kişiye iş imkanı sağlayan bir imparatorluğa dönüşmüş durumda.

İLK ÖNEMLİ ÇIKIŞ

Doğudan, ilk önemli çıkışını, 1987 yılında Formula 1 dünya şampiyonu Niki Lauda ile ‘‘Take Five’’ adlı diskoda tanıştıktan sonra yaptı. O zaman Lauda Air'i henüz kuran Niki Lauda, hafif çaplı bir kriz de yaşıyordu. En büyük sorunu ise, uçaklarında verdiği yemeklerin kerosin kokmasıydı. Üç hafta sonra Doğudan, Lauda Air'in yemek servisini yapmaya başladı. İşte o günden beri de Lauda Air'in uçaklarında verilen yemekler, her yıl düzenlenen Gourmet dergilerinin en iyi yemekler yarışmalarında zirvede yeralıyor. Lauda ve Doğudan'ın işbirliği bugün dostluğa dönüşmüş durumda.

Üçüncü restoranını da açan Doğudan bugün ayrıca kentin en özel gece barı ‘‘Onyx’’in de sahibi.

Viyana'nın bulvar gazetelerinde sık sık ‘‘Hunların Attila'sı’’ ya da ‘‘Istakoz Kralı’’ olarak yeralan Doğudan, nerdeyse mesleğini ailesinden fazla seviyor. Kendisi Viyana'da yaşarken, 40 yaşındaki karısı Rike, oğulları 14 yaşındaki Attila Mark ve 12 yaşındaki Marius, 2 yıldır Barcelona'da yaşıyor. Çocuklarının orada uluslararası bir okula gittiğini söyleyen Attila ‘‘Onların çok dilli büyümesini istiyorum’’ diyor.

Doğudan, sattığı lüksü hiç yaşamıyor. Bürosunda vasat mobilyalar duruyor. Tek pahalı parça, puroları için aldığı klimalı dolap. Raf ve masa üzerindeki dağınıklık için ‘‘Yaratıcı kaos’’ diyen Doğudan'ın, 6 yıllık Mercedes Cabrio'su için Lauda da ‘‘Çöplüğe benziyor’’ diyor.

BİR MÜKEMMELİYETÇİ

İşi gereği tek hobisi seyahat etmek olan Doğudan, tam bir mükemmeliyetçi. Hizmet konusunda ise hırslı. Bu yüzden de kendi deyişiyle, ‘‘Kibar olmayan, kapı arkasında sigarası eline yapışık olan garsonlar yerine hep öğrencilerle çalışıyorum. Öğrencilere Do&Co virüsü bulaştırmak daha kolay. Bu virüs, şirkete karşı, karşılıksız bir sevgi oluşturuyor. Böylece de hizmet doğuyor. Parolamız hep gülümsemek’’ diyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!