Müteahhitler Afgan pazarı için Cem'den yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler Afgan pazarı için Cemden yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 16:22

Afganistan'ın yeniden yapılandırılması çerçevesinde, pazardan pay almak isteyen Türk müteahhitlerinin sorunları, dün Dışişleri Bakanlığı'nda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Müteahhitler Birliği temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda masaya yatırıldı.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e sorunlarını ve taleplerini ileten inşaat sektör temsilcileri, Cem'e kendileri ile devlet kurumları arasında diyalog kurması yönünde çağrıda bulundu.

Bakanlık da, özel sektör temsilcilerine, Afganistan'ın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken, özel sektörün bu sürece nasıl katkıda bulunabileceğine dair görüşlerini dinledi.

Alınan bilgiye göre, Afganistan'ın yeniden yapılandırılması için oluşturulan fona Türkiye'nin ilk aşamada vereceği 500 bin dolarlık yardımı yetersiz bulan temsilciler, Afganistan'da pay alabilmek için bu rakamın 5 milyon dolara çıkarılmasını istediler. Temsilciler, bu rakamın 5 yıl içinde de 50 milyon dolara ulaşması gerektiğini kaydettiler.

Türk firmalarının teminat mektubu sorunu ise gündeme getirilen birdiğer konu oldu. Türk firmaları için Afganistan'daki ve benzeri uluslararası ihaleler için sorun olma özelliğini koruyan bu konuya ilişkin temsilciler, Cem'den, Merkez Bankası ya da Eximbank aracılığıyla Türk bankalarına destek açıklaması yapılmasını istedi.

Temsilciler, yapılacak yatırımlar karşılığında da, olası bir kriz için, devletten ''yatırım garantisi'' vermesini talep ettiler. Afganistan'da temizlenmeyi bekleyen yaklaşık 10 milyon mayın da gündemin konusu oldu.

Mayın temizleme işinin birkaç yıl süreceğine işaret eden temsilciler, bu alanda yaklaşık 1 milyar dolar getiri sağlanabileceğini kaydettiler. Temsilciler, Afganistan'ın yeniden inşasında önemli yer tutacak altyapı çalışmalarında ise Türk müşavirlik ve müteahhitlik firmalarına öncelik tanınması için gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini belirttiler.

Müşavirlik ve mühendislik projelerinin bir an önce Türk firmaları tarafından hazırlanması için gerekli önlemlerin alınmasını isteyen temsilciler, bu sayede Afganistan'da hem Türk yatırım mallarının kullanılacağını, hem de Türkiye'nin ihracatının artacağını bildirdiler.

Görüşmede, Afganistan'ın inşasına kaynak aktaran ülkelerin Türk firmalarına da kota ayırmaları için Bakanlıktan yardım isteyenMüteahhitler Birliği temsilcileri, Türk firmalarının birbirleriyle aşırı rekabetinin de frenlenmesinin önemine işaret ettiler.

Dışişleri Bakanlığı'nda dün yapılan görüşme öncesinde konuşan Dışişleri Bakanı Cem, ''Türkiye'miz bu yeniden yapılandırma alanında ekonomik güçsüzlüklerine rağmen gene de elverişli imkanlara sahip öncelikli bir ülke görünümünde'' diyerek, Türkiye'nin özellikle inşaatsektöründe öncelikli bir yere sahip olduğuna dikkati çekmişti.

Bakanlık ile TOBB ve Müteahhitler Birliği temsilcileri arasındaki çalışmaların önümüzdeki hafta da devam etmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!