Müstakbel Rum liderden Kıbrıs’ta çözümün şifreleri

Güncelleme Tarihi:

Müstakbel Rum liderden Kıbrıs’ta çözümün şifreleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2012 00:00

Kıbrıs Rum kesiminde şubat ayında düzenlenecek seçimlerde “Cumhurbaşkanı” olmasına kesin gözle bakılan Nikos Anastasiadis, Hürriyet’in izlediği görüşmede AP yetkilisi Helen Flautre’a çözümün şifrelerini verdi. Türk tarafını memnun edecek açıklamalar yapan Anastasiadis, “gevşek federasyona” da göz kırptı.

Haberin Devamı

RUM muhalefet partisi DİSİ’nin başkanlığını yapan ve Şubat 2012’te düzenlenecek olan seçimlerin “mutlak galibi” olarak görülen Nikos Anastasiadis Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Komisyonu Başkanı Helen Flautre ile yaptığı ve Hürriyet’in yakından izlediği görüşmede tarihi bir çıkışa imza atarak şunları söyledi:

RUM TEZİ DEĞİŞECEK: “Federal kurumda bir Türk, bir Rum yer alacak ve bir karar, her ikisi de evet demezse çıkmayacak. Bu durum, önemli siyasi kararların önünü tıkar. Ana konularda federal devletin yetkilerini belirleyip, insanların günlük yaşamlarındaki önemli konuların kurucu devletlere bırakılması durumu kolaylaştırır.”

FELAKETLERE NEDEN OLUR:  “Aşırı yetkilerin merkezi devlette toplanmasının ciddi sorunlara yol açacağını düşünüyoruz. Devlet yapısını güçlendirmek yerine, gerilim, açmaz ve işlevsizlik tehlikelerini arttıracak. Bu da devletin yaşamını ve sürdürülebilir olmasını tehlikeye atacak. Böyle bir gelişme yurttaşların gündelik yaşamına ve refahına olumsuz yönde yansıyacak ve ayrılma eğilimleri içinde olan veya iki-devletliliği savunanların elini güçlendirecek. Böyle
bir gelişme büyük felaketlere neden olur.”

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea5404f018fbb8f878bd56

ANNAN PLANI’NI DESTEKLEMİŞTİ: Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başından beri ısrarla talep ettiği, tüm tarafların katılacağı ‘Genişletilmiş Müzakereler’i başlatacağını da belirten Anastasiadis, 2004’te Annan planının Rumlar tarafından onaylanması yönünde kampanya yürütmüş ve Türkiye’yi resmi olarak ziyaret eden ‘ilk Rum lider’ olmuştu. Anastasiadis, bizzat Ankara’ya giderek AK Parti Merkezi’nde Erdoğan’ı ziyaret etmişti.

EN ZAYIF NOKTAM: Anastasiadis görüşmede ise Annan Planı’na destek vermesini, ‘en zayıf noktam’ olarak niteledi. Ancak Rumların ‘demokratik’ bir karar verdiğini ve buna saygı duyduğunu belirterek, “Bence Annan Planı’na açık ve samimi destek vermem, halk tarafından, ‘içten bir kişi olduğum’ şeklinde algılandı. Zor durumlarda bile açık tavrını ortaya koyan ve krizlerden çıkarabilecek lider olarak görülmeme neden oldu. Böyle bir imaj oluştu” dedi.

Haberin Devamı

HRİSTOFYAS’I ELEŞTİRDİ: DİSİ lideri, seçimlerde belirleyici konunun ‘ekonomik kriz’ olacağının işaretlerini de verdi. Bir buçuk yıl önce işsizlik oranının yüzde 3.5 olduğunu, şimdilerde ise bu oranın yüzde 11.5’a çıktığını kaydeden Anastasiadis, Rum lider Dimitris Hristofyas’ın Rusya’dan aldığı krediyi de eleştirdi. AB’den daha uygun şartlarda ve ucuza bu kredinin temin edilebileceğini, Troyka’nın adaya geç geldiğini söyledi. Anastasiadis, “Sendikaların evet demediği hiç bir şeyi kabul etmem” diyen Hristofyas’ı da eleştirdi ve “Popülizm yapıyor ve halk bunu görüyor” dedi.

Taviz 1

Garantörlük ve NATO olabilir

“Adada güvenlik konusunda hem Türklerin, hem de Rumların korkuları var. Rumlar Türkiye’nin garantisini istemiyor. O halde Türkiye’nin, sadece Türk toplumunun temsil edildiği bölge için; Yunanistan’ın da sadece Rum tarafının yerleştiği bölge için garantörlüğüne sıcak bakabiliriz. Bu durum makul bir süre için geçerli olur. (Türkiye’nin AB üyeliğine kadar olan süreyi kastediyor). Avrupa Birliği de, Federal Kıbrıs için garantör olur. Biz NATO üyeliğini de istiyoruz. Batıyla içiçe ve AB üyeliğinin hakkını veren bir Kıbrıs istiyoruz.”

Taviz 2

Haberin Devamı

Türkiye ile gazı paylaşırız

Anastasiadis doğalgaz konusuna da değindi ve bu yeni durumun, çözüm sürecini hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı bir unsur olabileceğini kaydetti. Güney Kıbrıs’ın, “Münhasır Ekonomik Bölge” ilan edip Afrodit olarak isimlendirdiği 12. parselde arama yaparak elde ettiği doğalgaz kaynaklarındaki kazancı, Kıbrıslı Türkler ve Türkiye ile paylaşılacağını kaydeden Anastasiadis, ‘Tartışmaya gerek yok. Kıbrıs sorununa çözüm bulunmuş olunduğu bir ortam, ekonomik ve tüm sorunların da sonu demektir. Türkiye, Kıbrıslı Türkler ve bizler, ufuklarımıza şu anda göremeyeceğimiz yeni ümitlerle bakacağız. Korkularımızı aşmamız lazım” dedi. Rum lider, gazın Türkiye üzerinden AB’ye ulaştırılmasına sıcak bakıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!