Mustafa Nevzat'tan ABD'ye ilaç ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Nevzattan ABDye ilaç ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2007 16:04

Mustafa Nevzat İlaç Sanayi AŞ, ABD'ye, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) onayıyla mamul ilaç ihracatına başladı.

Haberin Devamı

Mustafa Nevzat İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sezen, ilk mamul ürün ihracatının yapıldığı törendeki konuşmasında, ABD'ye ilk parti ihraç ürünleri taşıyacak olan TIR'ın 84 yıl önce konulmuş sağlam bir vizyonun, emeğin ve kararlılığın sonucu olduğunu bildirdi.

Yaklaşık 20 yıl içinde dünyanın 4 kıtasına hammadde ve mamul ürün ihracatı gerçekleştirir hale geldiklerini ifade eden Sezen, “FDA onayıyla gerçekleşen bu sevkıyat, ABD'ye mamul ilaç göndermemizin başlangıcı oluyor. Bu da bize gurur veriyor. Bugün bu gelişme ile Türk ilaç sanayisinin gerçek anlamıyla küresel standartları yakaladığı kanıtlanmaktadır” dedi.

Mustafa Nevzat İlaç Sanayi Genel Müdür Levent Selamoğlu da, şirketin ihracat faaliyetlerine 1988 yılında Cezayir ile başladığını, 2004 yılından itibaren hem yerli hem de dünya piyasa eğilimlerini takip ettiklerini, AB ve Kuzey Amerika gibi regüle pazarlara odaklanarak stratejik yönelim içine girdiklerini söyledi. Selamoğlu, bu çerçevede yurt dışında kullanmak üzere “MN Pharmaceuticals” ismini tescil ettirdiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Selamoğlu, 2006 yılında 643 milyar dolar olan dünya ilaç pazarında ABD'nin 290 milyar dolar ile yüzde 45'ine sahip olduğunu kaydederek, “Eğer dünyada bir oyuncu olmak istiyorsanız, global bir vizyonunuz varsa, bu pazarın içinde yer almanız şart” dedi.

90 MİLYON DOLARLIK HAMMADDE VE BİTMİŞ ÜRÜN YATIRIMI

Mustafa Nevzat'ın 2006 yılında FDA'ya en çok ruhsat başvurusu yapan firma olduğunu vurgulayan Selamoğlu, hem ilaç hem de hammadde tesislerinin FDA tarafından onaylandığını ve bunun Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.
Şirket olarak 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda “steril enjektabl” (doğrudan damara enjekte edilen bir ürün) geliştirdiklerini ve bunu ABD'ye ihraç ettiklerini belirten Selamoğlu, “Ürünlerimizi ABD'ye ihraç etmeye başlıyoruz. Bu Türk ilaç endüstrisinin geldiği ve gideceği yönü göstermesi açısından bizim için çok önemli bir olay” dedi.

ABD'ye bugün 400 bin kutu mamulden oluşan 2 TIR ürün ihracatına başladıklarını kaydeden Selamoğlu, 2007 yılı sonuna kadar ABD'ye 6,5-7 milyon dolar ihracat yapmayı beklediklerini, toplamda da bu yıl 15 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Bugün gönderilen “steril enjektable” ürününün yanı sıra ABD'ye antibiyotik, kalp ilacı ve kanser yan tedavisinde kullanılan ilaçları içeren 28 değişik çeşit ilaç ihraç edileceğini ifade eden Selamoğlu, 2000 yılından itibaren yaklaşık 90 milyon dolarlık hammadde ve bitmiş ürün yatırımı yaptıklarını aktardı.

Törende, konuşmaların ardından, havaalanına ürünleri teslim etmek üzere gidecek olan TIR'a Cengiz Sezen, Levent Selamoğlu ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu tarafından sembolik olarak yükleme yapıldı.
Törene, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

Bu arada, verilen bilgiye göre, halen 28 dosyası ABD'de FDA nezdinde ruhsatlandırma aşamasında bulunan Mustafa Nevzat, 2012 yılına kadar ABD'ye 300 milyon dolarlık ihracat yapmayı planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!