Müslüman Kardeşler ABD’yle görüşmelere sıcak bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Müslüman Kardeşler ABD’yle görüşmelere sıcak bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 17:02

Mısır’da Müslüman Kardeşler’e mensup üst düzey bir yetkili, ABD’nin örgütle resmi görüşmelere yeniden başlama kararı almasını memnuniyetle karşıladıklarını ancak henüz bir temas sağlanmadığını belirtti. Washington’ın görüşmeleri yeniden başlatmaktaki amacının Mısır politikasında bir netlik sağlamak olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Üst düzey bir ABD’li yetkili, dün yaptığı açıklamada Kardeşler’le görüşmeleri yeniden başlatma kararı aldıklarını söylemişti. Müslüman Kardeşler’in Mısır’da artan etkinliğinin bir yansıması olarak görülen bu adımın İsrail’i ve ABD’deki İsrail yanlılarını kızdırma ihtimali söz konusu.

 

Müslüman Kardeşler sözcüsü Muhammed Saad el Katatni, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bütün taraflarla böyle ilişkiler kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz çünkü bu görüşmeler önümüzü daha net görmemizi sağlayacak. Ancak iç işlerine müdahale anlamına gelecek herhangi bir detay söz konusu olamaz” dedi.

 

Aynı zamanda yeni kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi’nin genel sekreteri olan Katatni, şimdiye kadar herhangi bir grup ya da tarafla temas sağlanmadığını da sözlerine ekledi. Katatni, “Bu ilişki farklı meseleler üzerinde genel görüşlerimizi ve fikirlerimizi netleştirecek” dedi.

 

Haberin Devamı

Daha önceki politika doğrultusunda, ABD’li diplomatların mecliste bağımsız milletvekili olarak yer alan Müslüman Kardeşler üyeleriyle görüşmeler yapmalarına izin veriliyordu. Bu durum iletişim kanallarını açık tutmak için uygulanan bir diplomatik oyun olarak görülüyordu.

 

ABD’li eski yetkililer ve analistler, Obama yönetiminin 11 Şubat’ta Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından Mısır’ın en etkin siyasi aktörlerinden biri haline gelen Müslüman Kardeşler’le doğrudan görüşmek dışında pek seçeneği olmadığını belirtti.

 

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD’li yetkili, Washington’da Reuters’a yaptığı açıklamada, “Mısır’daki siyasi manzara değişti ve değişiyor. Parlamento ve başkanlık için yarışan bütün taraflarla diyalog kurmak bizim çıkarımıza olacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!