MÜSİAD'da Başkan'a da soruşturma

Güncelleme Tarihi:

MÜSİADda Başkana da soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara DGM Başsavcılığı, MÜSİAD Başkanı Erol Yarar'ın, gözaltındaki Dost Sigorta A.Ş. yöneticileri ile ilgili basın toplantısındaki, ‘‘Biz Mahkemeyi Kübra'dan (Allah'ın Mahkemesi-Kıyamet Mahkemesi) başka mahkemeden korkmayız’’ sözleri nedeniyle dün soruşturma başlattı.

Dost Sigorta A.Ş'nin kurucu ortağı 16 işadamı hakkındaki soruşturma genişletilirken, olayın MÜSİAD bağlantısı da masaya yatırıldı. İlk etapta MÜSİAD Başkanı Yarar'ın sert konuşması nedeniyle dün soruşturma açıldı. Yarar'ın DGM Başsavcılığı'nı hedef alan sözleri de inceleniyor.

DGM'nin, Yarar hakkında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın on ay ceza aldığı TCK'nın 312/2 maddesindeki ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrikten’ soruşturma yürüttüğü öğrenildi. Soruşturma çerçevesinde Yarar'ın da ifadesi alınacak. Yeterli delil toplanması halinde Yarar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak.

DGM soruşturmayı ‘Mahkemelere hakaret’ olarak değerlendirirse, ‘Görevsizlik’ kararı verecek. Bu durumda Cumhuriyet Başsavcılığı Yarar hakkında 159'uncu maddeden soruşturma yapacak. Yarar'ın, Dost Sigorta A.Ş ile bağlantısı da DGM tarafından araştırılıyor. İlgisinin netleşmesi halinde, ayrıca ifadesine başvurulacak. Bu durumda Yarar hakkındaki davanın Dost Sigorta Davası ile birleştirilebileceği bildiriliyor.

ÇETE DAVASI

DGM'nin mevcut deliller ışığında işadamları hakkında TCK'nın 313'üncü maddesindeki ‘Cürüm işlemek için çete kurma’ ve 4208 sayılı ‘Kara Para Yasası’ndan dava açabileceği öğrenildi. 313'üncü madde, ‘Siyasi ve sosyal bir görüşten kaynaklanan amaçla kamu düzeni aleyhine suç işlemek için çete kuranlar’ hakkında 5 yıldan 8 yıla kadar ağır hapis öngörüyor.

Sorguda, işadamlarının bazılarının hiç para yatırmadan şirkete kurucu ortak ve hissedar oldukları ortaya çıktı. Bazı işadamları, ‘‘Biz para yatırmadan hissadar olduk’’ itirafında bulundukları öğrenildi. Polis ‘siyasal İslam’a' destek için yurtdışından gönderilen paraların, bu paravan şirket aracılığı ile Türkiye'ye getirileceği iddiasını ve paranın kaynağı üzerindeki araştırmasını derinleştirdi. Şirket Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Fazıl Karaman'ın, soruşturmayı aydınlatacak kilit isim olduğu belirlendi. Konunun sigortacılık, ekonomi ve bankacılıkla yakından ilgili olması nedeniyle, sorguya ekonomi uzmanlarının da katılacağı öğrenildi. Şirketin İstanbul'daki genel müdürlüğünde ise üç müfettiş defterleri inceliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!