Murdoch için intikam vakti

Güncelleme Tarihi:

Murdoch için intikam vakti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 00:00

Avustralyalı medya imparatoru Rupert Murdoch’ın İngiltere’deki gazetelerinin karıştığı “telekulak skandalı” ve holdinginin bu ülkenin önde gelen dijital uydu platformu BSkyB’ın kontrolünü tamamen ele geçirme girişimiyle ilgili gelişmeler, İngiliz siyasetini ve medyasını sarsmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

İngiltere’deki gazetelerinin başında bulunan oğlu James’in ardından dün de Rupert Murdoch, derinleştirilen “Leveson Soruşturması” kapsamında yargıç karşısında ifade verdi. Murdoch, ticari çıkarlarıyla medya yönetimini karıştırmadığını belirtip Başbakan David Cameron’a soruşturma yüzünden “kızgın” olmadığını savunsa da, holdingi News Corp’un önceki gece, çok kritik bir zamanda yayınladığı gizli yazışmalar rolleri değiştirdi.

163 sayfalık şok dosya

Oğul Murdoch’ın, BSkyB anlaşmasını 23 Aralık 2010’da bizzat Cameron ile görüştüklerini ifadesinde açıklamasının hemen ardından soruşturma heyetine 163 sayfalık bir dosya olarak sunulan e-postalar; Kültür, Medya ve Spor Bakanı Jeremy Hunt’ın News Corp ile “çok yakın ilişkisini” kanıtlıyor.

RUPERT MURDOCH İFADE VERDİ / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

Hunt’ın özel danışmanı Adam Smith, News Corp lobicisi Frederic Michel ile yazışmalarında, bakanın anlaşma konusunda “Murdoch ile aynı amaçlara sahip olduğunu” belirtiyor. “Kesinlikle yasadışı” diye nitelemesine rağmen bakanın yapacağı bir konuşmayı önceden Michel’e verdiği görülüyor. Smith’in, Murdoch’a, BSkyB anlaşmasının anti-tröst kurallarına takılmaması için İngiliz hükümetinin “sonuna kadar destekçi” olacağını söylediği de ortaya çıktı.

Hükümetin ‘suyu ısınıyor’

Smith dün masumiyetini savunsa da “yarattığı algı nedeniyle” istifa ettiğini açıkladı. News Corp’un İngiliz hükümetiyle uzun süre bu kadar “içli dışlı” olduğunun ortaya çıkması, Cameron’ı da zor duruma soktu. Independent gazetesi, BSkyB anlaşmasının suya düşmesi üzerine Murdoch’ın, soruşturmayı derinleştiren hükümetten “intikam almaya başladığını” yazdı. Guardian gazetesi “Murdoch’ın bakanı,”  Financial Times ise “Murdoch hükümetin suyunu ısıtıyor” manşetleriyle çıktı. Muhalefet, bugün dev Olimpiyat organizasyonunu yöneten Bakan Hunt’ın istifasını istedi. Cameron ise meclise “Elimizi kalbimize koyup Rupert Murdoch ile fazla samimi olduğumuzu kabul etmemiz gerek. Ama Hunt’a desteğim tam” dedi.

8 MİLYAR STERLİNLİK ANLAŞMA: İngiltere’deki telekulak soruşturmasında roller değişti. Gazeteleri telekulakla “haber atlatan” Avustralyalı medya devi Rupert Murdoch’ın holdingi News Corp, dönemin medyadan sorumlu bakanı Hunt ile 8 milyar sterlinlik BSkyB
anlaşması için yapılan gizli yazışmaları yayınladı.

Haberin Devamı

BAKANIN GİZLİ YAZIŞMALARI: Murdoch’a “Hükümetin anlaşmaya desteği tam” dediği ortaya çıkan Hunt’ın danışmanı istifa etti. Dün ifade veren Murdoch ise “Cameron’a kızgın değilim” dedi ama İngiliz basınında, ünlü işadamının seçim öncesi destek verdiği hükümetten şimdi “intikam” aldığı yorumu ağır basıyor.

Telekulak ve BSkyB kronolojisi

2000’lerin başından beri... Murdoch imparatorluğuna bağlı gazetelerin, yüzlerce İngiliz’in telesekreterlerine ve e-postalarına yasadışı yollardan erişip haber yaptığı tartışılıyordu.

2005-2007’deki soruşturmada... polislere rüşvet vererek ve özel dedektifler kullanarak yapılan bu yasadışı uygulamanın ünlülerle sınırlı olduğu sonucuna varıldı.
6 Mayıs 2010 seçimlerinde... Murdoch’ın gazeteleri, ABD dahil diğer ülkelerde olduğu gibi İngiltere’de de muhafazakar başbakan adayını, yani David Cameron’ı destekledi.

Haberin Devamı

14 Haziran 2010’da...
Murdoch yüzde 39’una sahip olduğu İngiltere’nin dev dijital uydu platformu BSkyB’ın tamamını 8 milyar sterline satın alma girişimini açıkladı.

1 Temmuz 2011’de...
BSkyB anlaşmasının birkaç hafta içinde (Murdoch’ın istediği gibi) sonuçlandırılacağını Cameron, başbakan sıfatıyla açıkladı.

4 Temmuz’da 2011’de...
Skandal aniden büyüdü. Murdoch’ın amiral gemisi News of the World gazetesi sadece ünlüleri değil, 2002’de kaçırılıp öldürülen ve cesedi 6 ay sonra bulunan 13 yaşındaki Milly Dowler’ın ailesinin telesekreterini de “haber çıkar mı” diye özel dedektiflere dinletmişti.

7 Temmuz’da 2011’de... Murdoch, telekulak skandalı yüzünden 168 yıllık gazetesini kapatmak zorunda kaldı. Cameron ise seçim sürecinde kendisini destekleyen Murdoch’a karşı “medya etiği” soruşturması başlattı. BSkyB anlaşması da suya düştü.

Haberin Devamı

Gazetelerini savundu rakiplerini suçladı

RUPERT Murdoch, dün ifade vermeye, geçen temmuzda meclis komisyonuna verdiği ifade sırasında kendisini tıraş köpüklü saldırıdan çevik bir müdahaleyle koruyan Çinli eşi Wendi Deng ile birlikte geldi. 81 yaşındaki Murdoch, sakin göründüğü ifadede özetle şunları söyledi:

“Cameron’a kızgın olduğum iddiaları asılsız. Ben hiçbir başbakandan asla hiçbir şey istemedim. Cameron ile de BSkyB konusunda hiç görüşmedim. Bu soruşturmaya ihtiyaç olduğu gayet aşikârdı. Bazı efsaneleri toprağa gömmek istediğim için doğrusu bu fırsatı hoş karşıladım. İngilizce medyanın 50 yıldır zirvesindeyim. Ticari çıkarlarımızı asla gazetelerimize sokmadık. Times ve Sunday Times’a yayın politikaları konusunda hiçbir talimat vermedim. The Sun ise geçmişte asla bu kadar iyi bir gazete olmamıştı. Aynı şeyleri rakiplerimiz için söyleyemem.”

Haberin Devamı

Murdoch, Twitter’da yaptığı bir yorumda “statükoyu korumak isteyen sağ siyasetçileri” suçlamasının Muhafazakar Parti içinde kendisine karşı olan bir hizibi mi eleştirdiği sorusuna ise “Tweet’lerimi fazla ciddiye almayın” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!