Murat Kurnaz Guantanamo'dan salıverilecek

Güncelleme Tarihi:

Murat Kurnaz Guantanamodan salıverilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2006 13:06

ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde terör zanlısı olarak tutulan ve ailesi Almanya'nın Bremen kentinde yaşayan Murat Kurnaz'ın yakında serbest bırakılacağı iddia edildi.

Haberin Devamı

Alman “Leipziger Volkszeitung” gazetesi, Kurnaz'ın yakında serbest bırakılacağını bazı hükümet temsilcilerinin doğruladıklarını yazdı.

Haberde, Pakistanlı makamlar tarafından 1 Aralık 2001 tarihinde tutuklanarak Amerikalı askerlere teslim edilen ve 2 Şubat 2002'de Guantanamo'ya gönderilen Kurnaz hakkında Alman Federal Suç Dairesi'nin (BKA) 15 Mart 2005 tarihinde Alman hükümeti için hazırladığı bir raporda, Kurnaz'ın herhangi bir terörist faaliyete katıldığının ispatlanamadığının bildirildiği ifade edildi.

Alman İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) 9 Kasım 2002 tarihli gizli bir yazısında, Amerikan makamlarının 2002 yılı sonunda Kurnaz'ın serbest bırakılmasını düşündükleri, ancak o zamanlar BND'nin Alman hükümetine, Kurnaz'ın Türkiye'ye gönderilmesini ve Almanya'ya girmesine izin verilmemesini önerdiği öne sürüldü. Amerikan makamlarının, Kurnaz'ın Almanya'ya dönmesine izin verilmemesini anlayamadıklarını ifade etmelerinin üzerine Alman hükümetinin 17 Ocak 2006 tarihinde yaptığı gizli bir toplantıda, Kurnaz'a Almanya'ya gelmesine izin verilmesi kararı aldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Haberde ayrıca, Amerikan makamlarının talebi üzerine 23 ve 24 Eylül 2002 tarihlerinde iki BND görevlisinin Kurnaz'ı Guantanamo'da sorguladıkları kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!