Murat Demirel'in eşinin yurtdışı yasağı kalkacak

Güncelleme Tarihi:

Murat Demirelin eşinin yurtdışı yasağı kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 16:04

Usulsüz işlemlerle el konulan Egebank'ı zarara uğrattıkları öne sürülen bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 45 sanıklı dava kapsamında yargılanan ve diyabet hastası olduğu belirtilen Ayşenur Esenler Demirel'in yurt dışına çıkış yasağının 250 bin YTL güvence yatırılması halinde kaldırılması kararlaştırıldı.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Ali Süha Paya, Emine Mehtap Ceylan ve Ömer Özbay katıldı. Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada söz alan Yahya Murat Demirel'in avukatı Fehmi Yıldırım, müvekkilinin geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle duruşmada hazır bulunamadığını belirterek, en kısa sürede mahkemeye geleceğini söyledi.
Yahya Murat Demirel'in eşi olan sanık Ayşenur Esenler Demirel'in avukatı da müvekkilinin diyabet hastası olduğunu ve tedavi için yurt dışına gitmesi gerektiğini söyleyerek, bu amaçla yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Atilla Hekimoğlu, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde sanıklar Leyla Özdağ, Sevtap Arslan, Taner Küçüktepe ve Emine Mehtap Ceylan'ın Egebank A.Ş'de çalıştıkları dönemde “muhasebeleştirme kayıtlarında usulsüzlük yaptıkları” iddiasıyla yargılandıkları dava ile İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki bir dava dosyasının bu dava ile ilişkili olduğu gerekçesiyle birleştirilmesine yönelik muvafakat istendiğini bildirdi.
Duruşmaya katılan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) avukatları ise ana dava ile başka dosyaların birleştirilmesinin yargılama sürecinin uzamasına neden olacağını ve bu durumun da bazı sanıklar yönünden zaman aşımı tehdidi oluşturduğunu ileri sürdüler.
Cumhuriyet Savcısı ise söz konusu dava dosyalarının aralarında irtibat bulunduğu gerekçesiyle bu davayla birleştirilmesi ve Ayşenur Esenler Demirel hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının sürmesine karar verilmesini istedi.

-ARA KARAR-

Mahkeme heyeti, aralarında şahsi, fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle İstanbul 4 ve 8. ağır ceza mahkemelerindeki dava dosyalarının bu dava ile birleştirilmesine muvafakat vererek, birleştirme kararı alınması için dosyaların mahkemelerine iadesine ve tekrar kendilerine gönderilmesine hükmetti.
Önceki bilirkişi raporuna itiraz edildiği için dosyaların birleştirilmesi halinde yeniden bilirkişi incelemesi yapılması veya bilirkişilerden ek rapor alınması konusunun gelecek duruşmada düşünülmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, sanık Ayşenur Esenler Demirel hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının 250 bin YTL güvence yatırılması halinde kaldırılmasına ve adli kontrol halinin bu şekilde sürmesine, ayrıca sanıklar Ömer Gülüştür, Josep Pesap ve Naime Buket Yengüalp haklarındaki yakalama emirlerinin infazlarının sorulmasına karar verdi.
Sanık Yahya Murat Demirel'in avukatına müvekkilini gelecek celse duruşmada hazır bulundurması veya 20 gün içinde sorgu yerine geçecek dilekçelerini ibraz etmesi için süre veren mahkeme heyeti, sanık Cavit Çağlar'ın avukatı ile bir kısım avukatların mazeretlerini kabul ederek, kendilerine duruşma gününü bildiren davetiye çıkartılmasına hükmetti.
Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.

-İDDİANAMEDEN-

Kaldırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 615 müşteki olduğu dikkate alınarak, suç tarihinde Egebank A.Ş ve Egebank Off-Shore Ltd. Şti'nin sahibi olan Yahya Murat Demirel'in 1890 ile 4 bin 727 yıl, bankanın yönetim kurulu üyesi Ali Süha Paya, bütçe ve mali kontrolden sorumlu müdür yardımcısı Sevtap Arslan, Egebank Off-Shore'un kurucusu Kevin Hood, off-shore şirketin genel müdürü Aykut Karabulut ve aynı şirketin ortağı Hüsnü Barbaros Olcay'ın 1846 ile 4 bin 615'er yıl, Demirel'in yakın arkadaşı Gökalp Baştürk'ün 1863 ile 4 bin 653 yıl, Demirel'in firmalarında yönetici olan yakın arkadaşı Şaban Ayhan Tatlıgil'in de 1857 ile 4 bin 638 yıl arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.
İddianamede, aralarında işadamı Cavit Çağlar, Egebank Yönetim Kurulu üyesi Neslihan Demirel, Cenajans Grey'in sahibi Nail Keçili ve Akdeniz Turizm A.Ş'nin yöneticisi Ayşenur Esenler Demirel'in de bulunduğu diğer sanıkların ise 2 ile 78 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!