Muradiye

Güncelleme Tarihi:

Muradiye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

İki belediye arasına sıkışmış bir mahalle

Şişli ve Beşiktaş sınırlarının tam ortasında bir sokak: Ömer Rüştü Paşa Sokağı. Bir tarafı Şişli, diğer tarafı Beşiktaş Belediyesi'ne ait. Şişli Belediyesi, sokağın kendisine ait bölümünde kaldırımı genişletmiş. Geçiş rahat, park sıkıntısı yok. Aynı sokağın ikinci yarısında ise Beşiktaş Belediyesi henüz kaldırımı genişletmediği için, otomobiller iki yana da park ediyor. Geçiş sorunlu. Herkes bu kangren durumdan şikayetçi.

Cumartesileri Beşiktaş'ta kurulan pazar Muradiye Mahallesi'nde yer alıyor. Yedi sokak ve iki caddeden oluşan mahallede resmi kayıtlara göre 6 bin 140 kişi yaşıyor. 27 yıldır burada yaşayan muhtar Cengiz Hacıömerlioğlu'nun deyimiyle ‘‘zararlı insan yok, gece girip çıkmak çok rahat.’’ Derli toplu bir mahalle burası. Hacıömeroğlu, bugünlerde gündemde olan mahalle sorunlarını açıklıyor.

Ömer Rüştü Paşa Sokağı'nın, Kalıpçı Sokak'a kadar olan Şişli Belediyesi tarafının kaldırımı genişletilmiş bulunuyor. Kaldırımın genişletilmesi ile yolun iki tarafına otomobil park edilmesinin önüne geçilmiş oluyor. Sadece tek sıra park yapılabiliyor burada artık. Ama Kalıpçı sokağından Hüsrev Gerede sokağına kadar olan 50 metrelik kısım genişletilmemiş bulunuyor. Bu kısa kısımda otomobiller iki taraflı park ediyor.

Bu kısmındaki kaldırımın da Şişli Belediyesi tarafından genişletilmesi bekleniyor. Civar esnaf iki taraflı otopark olarak kullanılan sokağın bu kısmından şikayetçi.

2,5 gün süren pazar!

Muhtar Hacıömeroğlu, durumla ilgili şunları söylüyor: ‘‘Şişli Belediyesi Ömer Rüştü Paşa Sokağı'nın kalan elli metrelik kısmını genişletirse otopark sorunu çözülür. Beşiktaş Belediyesi kendi kısımdaki kaldırımı genişletirse çirkin olur. Beşiktaş tarafında darlık yok, kaldırımın eski hali devam ediyor. Genişletme değişikliğini yapan Şişli Belediyesi bu 50 metrelik kısmında da sokağın aynı tarafında yapılması, aynı hizada olması gerekir. Beşiktaş belediyesi yaparsa hiza bozulur. Beşiktaş Fen İşleri Müdürü ile görüştüm, müdürlük bu sorunun Şişli Belediyesi ile görüşüleceğini belirtti.’’

Mahallede fazla yeşillik yok. Muhtar, geçen sene, Deryadil sokağının yukarı kısmına, kendi çabası ile sekiz ağaç dikiyor. Amacı mahalleye yeşillik getirmek. Marangoz arkadaşıyla etraflarını çeviriyor fidanların. Pazar kuranlara da, ‘‘Dokunmayın, sahip çıkın, ağaç büyüyünce ipinizi bağlarsınız’’ diyor. Aldığı yanıt şöyle: ‘‘Muhtar ağbi ya, bu ağaç 20 senede büyümez.’’ İki hafta sonra diktiği fidanlardan sadece bir tanesi kalıyor. Şimdi tam muhtarlığın karşısında köşede etrafını demir tellerle çevirdiği kafesin içinde bir çam ağacı var, Cengiz beyin. Onu dikkat ve özenle bakıyor, yetiştiriyor.

Mahallenin bir diğer sorunu da cumartesileri Deryadil sokağında kurulan pazar. Muhtara göre pazar sorunu, cuma günü öğle saatlerinde başlıyor. Pazarcılar tahtalarını o gün getiriyorlar. Geliyorlar ‘‘ağbi bu araba kimin, Arabayı kaldır tahta koyacağım’’ diyorlar. Sokağın insanından arabasını kaldırıp tahtasına yer verilmesi isteniyor. Cumartesi tatil olmuyor, gürültüden. Eşya ya da odun almak için cumartesi gününü değerlendirmek mümkün değil. Ayrıca pazar artıkları da pazar öğlene kadar kalıyor. Ancak pazar öğle saatlerinde temizlik yapılıyor. Muhtar, ‘‘İki, ikibuçuk gün sıkıntı çekiyoruz, pazardan dolayı. Belediyenin daha fazla etkin olması gerek, madem pazarı kurduruyorsun, sokak sakinlerini pazarcı ile karşı karşı getirmeyeceksin. Pazarcıya sahip çıkacaksın. Tezgahlarını gelişi güzel kurmayacaklar. Devamlı denetleyeceksin’’ diyor.

GECE 10’a kadar hizmet veren muhtar

MUHTAR Cengiz Hacıömerlioğlu, 27 yıldır Muradiyeli. Bir bakkal dükkanı var, hemen muhtarlığın yanında. Bakkal olarak Metin, muhtar olarak Cengiz diye tanınıyor. ‘‘Karadenizlilerde genelde çift isim olur’’ diyor. Muhtar birinci aza iken eski muhtar rahatsızlanıp İstanbul'u terkediyor, 1996'da, o da görevi alıyor. İkinci dönem seçimlerde de en yakın rakibine yüzde 85 farkla kazanıyor.

Evi de aynı binada bulunuyor. Gerektiğinde gece ona kadar hizmet verebiliyor. Fotoğrafta koruma altına aldığı çam ağacı ile görülüyor.

Mahallede ne var ne yok ?

Park yasak levhasının altında pek çok park etmiş otomobile rastlamak mümkün. Deryadil sokağına pazar kurulduğunda ya da otomobillerin park edilmesinden dolayı itfaiyenin giremediği sokaklar var.

İki söylenti: 1. Pazar yerine plaza yapılacakmış. 2. Pazar, altı sebze üstü giyim olmak üzere iki katlı yapılacakmış!

Mahallede yeşil alan yok. Ihlamur Kasrı ile civar ancak nefes alabiliyor.

Elektrik kabloları salkım saçak, yer altına henüz geçilmedi.

Ömer Rüştü Paşa sokağının Hüsrev Gerede'ye doğru tek yönlü olması daha iyi olur, yaklaşımı var.

Mahalle Türkali Mahallesi, Vişnezade Mahallesi, Teşvikiye mahalleleri arasında yer alıyor.

Emlak fiyatları 40 milyar civarında.

Mahalle yamaçta bulunuyor, zemini kaya.

Deryadil sokağından, güzergah dışı olmasına rağmen, Kadıköy-Nişantaşı minibüsleri geçiyor, trafiği ağırlaştırıyor.

Kızılay il müdürlüğü bu mahallede yer alıyor.

Muradiye Camii yanındaki çeşmenin üzerinde yazılar var: 1918'de Şayeste isimli bir kadın tarafından yapılmış. 1952'de de Fatma isimli bir kadın tarafından tamir ettirilmiş. Çeşme halen akmıyor.

Eski ve yeni bazı mahalle ünlüleri: Kara Melek'te oynayan Sanem Çelik, Salih Güney, Türk Halk Müziği sanatçısı Tuğrul Şan, manken Nefise Karatay.

Şiddetli rüzgar Fatih'teki uçurtmacıları yıldıramadı

FATİH Belediyesi'nin organize ettiği geleneksel Uçurtma Şenliği, çocukların büyük ilgisini çekti. Anne-babaların da çocuklarıyla birlikte katıldığı Uçurtma Yarışması, Marmara sahil şeridindeki Mermerkule Parkı'nda yapıldı. Fatih Belediyesi'nin çocuklara uçurtma dağıtmasıyla başlayan şenlikte şiddetli rüzgar sabebiyle bazı uçurtmalar yırtıldı ya da yere çakıldı ancak yine de çocuklar keyifli bir gün yaşadılar.

Şiddetli lodos, Kartal açıklarında motoru arızalanan ve içinde 32 kişinin bulunan teknenin de sürüklenmesine neden oldu. Deniz Polisi ve Kıyı Emniyeti ekiplerinin müdahalesiyle kurtarılan tekne, Sedef Adası’na çekildi. Teknedekiler, polis botlarıyla Kartal’a götürüldü.

Fatih İtfaiye parkında ailesiyle birlikte piknik yapan 21 yaşındaki er Hamza Yüzgeç ise lodosun şiddetiyle yıkılan bayrak direğinin altında kaldı. 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda askerlik yapmakta olan ve İstanbul’a izne gelen Yüzgeç, çevredeki vatandaşların polise haber vermesiyle olay yerine gelen ambulans tarafından hastaneye kaldırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!