MUNTR 2011'de gündemi sarsan kurgusal analiz

Güncelleme Tarihi:

MUNTR 2011de gündemi sarsan kurgusal analiz
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 12, 2011 19:44

7 Mart Pazartesi günü başlayan MUNTR2011 tüm hızıyla devam ediyor. Genç diplomatlar oldukça hareketli bir tempoda nefes almaksızın çalışıyor.

Haberin Devamı

MUNTR2011 bir BM simülasyonu olarak sadece resmi prosedürleri uygulamakla kalmıyor aynı zamanda dünyada yaşanan siyasi ve askeri krizleri de başarıyla canlandırarak delegelerinin tecrübe kazanmasına da fırsat veriyor.

   Â

Acilen çözülmesi gereken diplomatik krizler olarak ortaya konan durumlar önceden hazırlanmış video çekimleri ya da akademik takım ve organizasyon takımı üyelerinin bizzat katıldığı canlandırmalardan oluÅŸuyor. Â

 

DÄ°PLOMASÄ° Ä°LE DRAMA BÄ°R ARADA

BM’nin lokomotifi Güvenlik Konseyi komitesi, oldukça şaşırtıcı bir şekilde seyreden krizler silsilesini çözmeye uğraştı. Video şeklindeki haber bültenleri ve El Cezire tarafından yayımlanmış basın açıklamaları ile başlayan olaylar şu şeklide özetlenebilir: Hizbullah’ın askeri lideri öldürülür, örgütün şüphelendiği aktör ise İsrail’dir.

Haberin Devamı

 

Bunun üzerine Hizbullah İsrail’e bir karşı atak yapar ve şiddet yükselir. İsrail’in verdiği cevap ise sivil ölümlerle ve bir BM üssünün bombalanmasıyla sonuçlanınca iş iyice ciddiye biner ve BM Genel Sekreteri Alper Haner durumu analiz etmek üzere Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırır. Hukuki Komite ve Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik komitelerinin de katıldığı toplantıda yeni bir kriz oluşur.

 

Akademik takım ve organizasyon takımı üyelerinin canlandırması ile ortaya konan krizde, BM Genel Sekreteri Alper Haner’in ardından İsrail Büyükelçisi konuşma yaparken toplantıya sızmış bir Hizbullah üyesi konuşmacılara ateş eder. BM Genel Sekreteri yaralanır ve İsrail Büyükelçisi hayatını kaybeder. Gözler önünde gerçekleşen bu kriz delegeleri hayati önemde kararlar almak durumunda bırakır.

 

Canlandırma kriz sonrası oturum yöneticileri olumlu fikirlere sahipti. Güvenlik Konseyi oturum yöneticisi Aras Akyunak delegelerin birebir şahit olduğu bu mesele için özveriyle çalıştıklarını belirtti. Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Konseyi oturum yöneticisi Tolga Yaman Ortadoğu gibi bir kaynayan kazan için bu durumun neredeyse bir savaş sebebi olabileceğini ifade etti. Ayrıca krizin bir canlandırma ile ortaya konmasının olukça emek harcanmış ve başarılı bir iş olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

 

GELECEK GÜVENLİK KONSEYİNDE SİBER TERÖRİZM ALARMI!

2030 yılı için kurgulanmış küresel siyaset arenasında tartışmalara sahne olan Gelecek Güvenlik konseyi ise bir siber terörist örgütünün yarattığı tehditlerle baş etmek durumunda kaldı. Devlet sırlarını basına yayan, ani uydu çarpışmalarına neden olan örgüt radikal taleplerde de bulundu.

 

Bunlardan bazıları, siyasi düşünce suçlularının serbest bırakılması, internet sansürünün kaldırılması ve IMF’nin tüm ülke borçlarını silmesi olarak sıralanabilir. Tüm ülkelerin siber sistemleri için bir tehdit kaynağı olan bu örgütle baş edebilmek için tüm konsey oldukça yoğun tartışmalarda bulundu.

 

Komite yöneticisi Yahya Gülgeç Berkol tıpkı bu gün olduğu gibi 2030 yılında da ortaya çıkacak bu tür krizlerde takınılacak tavrın devletlerin bir arada hareket etmesi olduğunu ve delegelerinde bu yönde hareke ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

 

MUNTR2011, akademik alanda gelişme sağlamasının yanında genç diplomatlara kriz yönetimi ve pratik çözümler üretme becerilerini de kazandırmakta oldukça başarılı görünüyor. Cuma günü sona erecek konferans hem bu günün hem de yarının kürsel siyasetine yön vermeye devam ediyor.

 

K. Ä°pek MiscioÄŸlu

Associate Director of Media Relations

MUNTR2011

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!