Mumcu'dan hükümete kuş gribi eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Mumcudan hükümete kuş gribi eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 14:57

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, “Aradan geçen bunca zamanda hiçbir sorumluluğu yerine getirmeyen hükümetin bugün kuş gribinden üç çocuğunu kaybetmiş bir babaya iş bularak konuya çözüm getirdiğini zannetmesi ve bunu bir siyasi propaganda malzemesine dönüştürmüş olması gerçekten içler acısıdır, utanç vericidir” dedi.

Haberin Devamı

Mumcu, partisinin başkanlık divanı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, demokrasi adına kaygı verici gelişmelerin yaşandığını savundu.

İktidarın, futbol federasyonu seçimlerine müdahale ettiğini ileri süren Mumcu, “Ticaret odası, esnaf sanatkar odası gibi meslek kuruluşlarının seçimlerinde bariz bir biçimde hükümet müdahaleleri yapılmıştır. Bu müdahaleler devlet gücünün şantaj gibi kullanılması biçiminde yapılmıştır” dedi. Mumcu, şunları kaydetti:

“İnsanlar, hesaplarının incelettirileceği, devletle işlerinin olumsuz bir şekilde seyredeceği gibi ima ve korkutmalarla yıldırılmaya çalışılmıştır. Bugün de futbol federasyonu seçimlerinde açıkça müdahale yapılmaktadır. Sorun futbol federasyonu sorunu değildir. Sorunun özünde hükümetin demokrasinin ruhunu içine sindirememiş olması ve demokrasiye saygısının bulunmaması vardır.

Haberin Devamı

Bundan 20 yıl önce özerkleştirilen futbolun yeniden devletleştirilmesi tek parti devletinin aygıtı haline dönüştürülmesi girişimleri vardır. Üç yıldır bu görevi yapan sayın bakanın bugün futbol federasyonu seçimi arifesinde bir takım dosyalardan, hukuksal sorunlardan söz etmesi gerçekten ayıptır. Bugüne kadar yapılması gerekenlerin yapılmamış olduğunun açık bir itirafıdır. Bugüne kadar soruşturulması gerekenler soruşturulmuş ve hesabı görülmüş olmalıydı. Seçim öncesi bu tip beyanlar demokrasimiz açısından kaygı vericidir. Demokrasiye bağlı herkesi bu tutuma karşı olmaya, hükümeti, devlet gücünü kötüye kullanmaktan vazgeçmeye çağırıyorum.”

KUŞ GRİBİ

İnsanların yoksulluktan dolayı hasta olan tavuklarını ziyan olmasın diye kesip yediklerini ve böyle bir aileden üç kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Mumcu, bu durumun yoksulluğun insan hayatını tehdit eder boyuta geldiğinin en açık kanıtı olduğunu kaydetti.

Mumcu, “Kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasından sonra aradan geçen bunca zaman içinde hiçbir sorumluluğu yerine getirmeyen hükümetin, bugün üç çocuğunu kaybetmiş bir babaya iş bularak konuya çözüm getirdiğini zannetmesi ve bunu bir siyasi propaganda malzemesine dönüştürmüş olması gerçekten içler acısıdır, utanç vericidir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'yi 1 yıl öncesinden bu konuda uyardığını belirten Mumcu, “Susurluk'ta ortaya çıkan kuş gribi vakalarından sonra hiçbir tedbir alınmamış olması hükümetin hesap vermese gereken bir konudur” dedi. Mumcu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Tedbir almak bir tarafa tavuk yemek suretiyle (hiçbir şey yok, korkulacak bir şey yok, kuş gribi yok) tarzında bir takım gayri ciddi açıklamalarla toplum sağlığı tehlikeye atılmıştır. Bu ciddiyetsizliğin bedeli insanların hayatına mal olmuştur ve bundan sonra da olabilir.
Aylar önce sayın Başbakan bu vakaları inkar etmek için tavuk yemiyor muydu? Bundan aylar önce bakanlar hiçbir tehlikenin bulunmadığını söylemiyorlar mıydı? Vakalar ortaya çıktıktan sonra, hatta bir insanımızın hayatını kaybetmesinden bir gün önce bu konuda hangi tedbirlerin alındığı soran gazetecileri azarlayan bakan bir gün sonra (gerekirse özür dilemesini de biliriz) diyor ama özür dilemiyor. Artık aymazlığın bu kadarı kabul edilemez. Hükümet derhal toplumdan özür dilemelidir. İnsanların acılarını, dramlarını yoksulluklarını sömürmekten bir an önce vazgeçmelidir.

Haberin Devamı

Mumcu, Kuş gribi konusunda alınan önlemlerin, bu işle geçinenleri mağdur ettiğini savundu.
Erkan Mumcu, kuş gribi konusuyla ilgili gensoru verip vermeyecekleri veya genel görüşme isteyip istemeyeceklerine yarın yapılacak grup toplantısında karar vereceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!