Mülteci faciası

Güncelleme Tarihi:

Mülteci faciası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2001 00:00

Haberin Devamı

6 ölü 45 kayıp

Pakistan, Fas ve Bangladeşli 73 kaçağı Yunanistan'a götürürken Antalya Kemer'de kayalıklara çarparak ikiye bölünen kuru yük gemisinde 6 kişi öldü. Kayıp 45 kişinin ise geminin batan ön kısmında olduğu sanılıyor.

Yabancı uyruklu 73 kaçağı yasadışı yollardan Yunanistan'a götüren ‘Pati’ adlı Gürcistan bandıralı kuru yük gemisi, dün sabah Antalya'nın Kemer İlçesi açıklarında kayalıklara çarparak ikiye bölündü. 10'u mürettebat toplam 83 kişinin bulunduğu geminin, kaçakların bulunduğu ön bölümü battı. Aralarında gemi kaptanının da bulunduğu 32 kişi kurtarılırken 4 kişinin parçalanmış cesetleri çıkarıldı. 2 ceset ise hava muhalefeti nedeniyle açığa sürüklendi. Sahil Güvenlik ekipleri kurtarma çalışmalarını sürdürürken, kayıp 45 kişinin geminin sahilden yaklaşık 50 metre uzaklıkta denizin dibinde bulunan geminin ön kısmındaki ambarda kilitli kaldığı öğrenildi. Aksaz üssünden gelen SAT dalgıçları hayatlarından ümit kesilen mültecileri ulaşmak için dalış yapacak. .

GEMİ PERSONELİ

Gemide bulunan mürettebatın adları söyle: Gemi kaptanı Polizois Galanis, Athanasios Kontis (Yunanlı), Alexander Leontiev (Gürcü), Blendi Lika, Ervis Zahay, Besnik Zahay (Arnavut), Singh Harnam, Singh Srbjit, Singh Satnam ve Singh Sukhdev (Hintli).

Batan geminin mürettebatı arasında yer alan, ancak rahatsızlandığı için Antalya'da kalan İsrailli denizci Abraham Bengozil ise bu sayede kazadan kurtuldu. Antalya Limanı'na gelirken, gemide mide kanaması geçiren Bengozil, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi edildi. Önceki gün taburcu edilen Bengozil, gemiye binmek için ısrar etti, ancak gemi acentesi yetkilileri, İsrailli denizcinin sağlık durumunun daha düzelmediği düşüncesiyle onu Antalya'da bir otele yerleştirdi.

Kemer Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına bulunan 32 kişinin ifadeleri alınıyor.

Dönüş yolunda yük yerine mülteci aldı

Geminin acentesi Ray Denizcilik yetkilisi Dervani Yurtseven'in verdiği bilgiye göre 399 grostonluk gemi, 27 Aralık tarihinde İsrail'in Ashdod Limanı'ndan çimento yüklemek üzere Antalya Limanı'na geldi. Ancak bayram tatili ve yağmur nedeniyle gemiye yükleme yapılamadı. Geminin Yunanlı Kaptanı Polizois Galanis yük alamadığı için Atina'ya gitmek istedi.

UYARIYI DİNLEMEDİ

Yunanlı kaptan liman Başkanlığı'nın havanın kötü olduğunu bildirmesine rağmen rotasını Yunanistan'ın Pire Limanı'na çevirdi.

Gemi cumartesi gecesi demiraldı. Önceki gece saat 03.00 sıralarında başlayan fırtına sırasında makine dairesinde arıza meydana geldi.

S.O.S VERDİ

Saat 06.00 sıralarında Kiriş Word Tatil Köyü'nün açıklarına gelen gemi SOS verirken kayalıklara bindirdi. İkiye bölünen geminin baş tarafı sahilden yaklaşık 50 metre açıkta sulara gömülürken, arka kısmı kayalıklara çarparak kaldı.

MÜLTECİLERİ BEKLEDİ

Yaklaşık 24 saatte çok az bir mesafe giden geminin 53'ü Pakistanlı, 15'i Faslı, 5'i Bangladeşli toplam 73 kaçağı açık denizde beklediği ya da mültecileri almak için Adrasan kıyısına yöneldiği sanılıyor.

Acımasız Yunanlı Kaptan

Ölüm gemisinin Yunanlı Kaptanı Polizois Galanis, Kemer İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında. Acımasız kaptan, Antalya Limanı'ndan boş olduğunu beyan ederek ayrılmış. Şimdi mültecilerin gemiye nereden bindikleri ve ambara neden kilitlendikleri soruşturuluyor.

Tatil köyü personeli 32 kişiyi kurtardı

Sahile yaklaşan gemiyi izleyen Kemer Kiriş Word Tatil Köyü'nün personeli, 16'sı Pakistanlı, 10'u Faslı, 6'sı ise gemi mürettebatı olmak üzere toplam 32 kişiyi dalgaların arasından kurtararak kıyıya çıkarttı.

Yunanlı yardımcısı Athanasios Kontis ile birlikte kurtarılan Yunanlı kaptan Galanis, ifadesinde kurtarılan toplam 32 kişi ile cesetleri bulunan 4 kişi dışında gemide kimsenin olmadığını iddia etti. Ancak bu ifadesinden yaklaşık 3 saat sonra 2 cesedin daha denizde görülmesi gemi kaptanının yalanını ortaya çıkardı. İfadeleri alınan mülteciler, toplam 73 kişi olduklarını ve gemide 10 da mürettebat bulunduğunu söylediler.

Üç gündür yemek verilmeyen mülteciler için polis yemek getirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!