Muharip Gazilerimizin hakları nelerdir? Şeref Aylığı kimlere ne oranda bağlanmaktadır?

Güncelleme Tarihi:

Muharip Gazilerimizin hakları nelerdir Şeref Aylığı kimlere ne oranda bağlanmaktadır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2019 13:59

Sosyal Güvencesi olmayan gazilere bir asgari ücret tutarında, sosyal güvencesi olan gazilere ise vatani hizmet tertibinden 5750 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilen memur maaş katsayısı ile çarpılmasından bulunacak miktarda aylık bağlanmaktadır. Peki Muharip Gazilerimizin hakları nelerdir? Şeref Aylığı kimlere ne oranda bağlanmaktadır?

Haberin Devamı

Muharip Gazilerimizin hakları ve Şeref Aylığı konusu vatandaşlarımızın merak ettiği sorular mevcut. Peki Muharip Gazilerimizin hakları nelerdir hangi devlet imkanlarından faydalanabilirler? İşte detaylar;

-Kendisi, eşi, 25 yaşını doldurmamış ve evlenmemiş çocukları, anne ve babasına ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmaktadırlar. Ayrıca,

-Kendisi ve eşi için sağlık hizmetlerinde katılım payı muafiyeti

-Mesken vergisi muafiyeti (200 m² aşmayan tek mesken için)

-Elektrik enerjisi ücreti indirimi (% 40 ), su ücreti indirimi (%50)

-Sosyal tesislerden eş, anne, baba ve çocukları için yararlanma hakkı

-Yüksek Öğretimde Katkı Payı ve Öğrenim Ücreti Alınmaması,

-Kredi ve Yurtlar Kurumundan Burs Verilmesi,

-Muharip Gazi Çocuklarının Askeri Okullara Öncelikle Alınması,

-Müsabaka Yerlerine Girme,

Haberin Devamı

-Müze ve Ören Yerlerinden Ücretsiz İstifade Etme,

-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Huzurevlerinden ücretsiz yararlanma,

-Devlet Tiyatrolarından Ücretsiz İstifade Etme gibi sosyal haklardan faydalanmaktadırlar.

Şeref Aylığı kimlere ne oranda bağlanmaktadır?

1.) 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında, milli mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş bulunan Türk vatandaşları ile 1950 yılında Türk Tugayının Kore'ye ayak bastığı Ekim ayında başlamak ve 1953 yılı Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar Kore'de fiilen savaşa katılmış olan Türk Vatandaşlarına ve 1974 yılında Temmuz 1 inci ve Ağustos 2 nci Barış Harekatına Kıbrıs'ta fiilen görev alarak katılmış olan Türk Vatandaşlarına, hayatta bulundukları sürece, vatani hizmet tertibinden 5750 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilen memur maaş katsayısı ile çarpılmasından bulunacak miktarda aylık bağlanır. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylık dul eşe % 75 oranında bağlanır, ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilir. Vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıklar hiç bir suretle haczedilemez.

Haberin Devamı

2.) Yukarıda belirtilenlerden herhangi bir geliri ya da sosyal güvencesi olmayanlar için, bir işte de çalışmadığını belgelemek suretiyle yazılı talepte bulunan hak sahiplerinin aylıkları ise taleplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden aydan geçerli olmak üzere ve bu durumları devam ettiği müddetçe 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan 30 günlük net asgari ücret tutarı (dul eşler için bu tutarın % 75'i) esas alınarak ödenir.

Ayrıca şeref aylığı haczedilemez.

Şeref aylığı alanlardan sağlık hizmetlerinden katılım payı ve ilave ücret alınmakta mıdır?

1005 sayılı Kanun kapsamında Şeref Aylığı alanlarla eşlerinin sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmaz. Ayrıca Şeref Aylığı alan kişilerden ilave ücret alınmamaktadır.

Haberin Devamı

Muharip gazilere ödenen Şeref Aylığının sosyal güvencesi olan ve olmayan şeklinde bir ayrımla ödemesinin nedeni nedir?

İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazilerimize (Muharip Gaziler) 06.03.2007 tarihine kadar 5750 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilen memur maaş katsayısı ile çarpılmasından bulunacak miktarda eşit şekilde ödenen maaşlar, bu tarihte yapılan düzenleme ile sosyal güvencesi olmayanlara ödenmekte olan tutar, asgari ücretin net tutarına yükseltilmiştir. Konu gaziler arasında bir ayrımcılık değil, sosyal güvencesi olmayan gazilerimizin daha iyi şartlarda hayatlarını idame ettirmeleri amaçlanarak yapılan bir düzenlemedir.

Haberin Devamı

Muharip gaziler, terörle mücadele gazileri ve vazife malûlü gazilerin hakları arasındaki farklılıkların nedeni nedir?

5434 sayılı Emekli Sandığı Yasası'na tabi olan vazife malûlü Gazilerimizle, 3713 ve 2330 sayılı yasalara tabi olan terörle mücadele malûlü Gazilerimizin arasında sahip oldukları haklar bakımından farklılıkların olması mevcut düzenlemelerden kaynaklanmakta olup, mevcut durumun değişebilmesi için yasal düzenlemeler gerektirmektedir. Kanunlardan doğan farklılıkların giderilmesi hususunda “12.07.2012 tarihli ve 28351 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6353 sayılı Bazı Kanun ile Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun’’ ile yapılan düzenlemelerde mevcut hakların genişletilmesi sağlanmıştır.

Haberin Devamı

02.08.2013 tarihinde kabul edilen 6495 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler sonucu vazife ve harp malulleri ile terör mağduru sivil vatandaşlarımızın haklarında önemli iyileştirmeler hayata geçirilmiştir. Kanun ile harp ve vazife malullerine kamuda istihdam hakkı, faizsiz konut kredisi hakkı, ücretsiz seyahat hakkı, elektrik ve su indirimi, ana babaya aylık bağlanmasında muhtaçlık şartının kaldırılması, ek ödeme ve öğrenim yardımı gibi birçok yeni hak sağlanmış ve önceden sağlanmış olan haklarda da kapsam genişletilmiştir.

Mevzuat değişikliği gerektiren konularda mevzuatta değişiklik olması halinde sosyal haklarda yeni kazanımlar söz konusu olabilecektir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!