Muğla'da ormana girmek yasak

Güncelleme Tarihi:

Muğlada ormana girmek yasak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2009 17:39

MUĞLA Valisi Ahmet Altıparmak, hava sıcaklığı ve nemin mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte altı maddelik genelge yayınladı.

Kontrollü piknik yerleri ve mesire yerlerinin dışına kalan tüm ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Cip, motosiklet ve benzeri araçlarla yapılan safari turları durduruldu.

Vali Altıparmak, “İlimizde nispi nem oranı çok düşük hava sıcaklıkları da çok yüksek. Orman yangını çıkma riski var. Bu nedenle tüm önlemleri en üst seviyeye çıkardık. Kontrollü piknik ve mesire yerleri dışında ormana girmek kesinlikle yasak. Cip ve motosiklet safari turları da durduruldu. Her ne şartla olursa olsun orman içinde ateş yakmak kesinlikle yasak. Anız yakanlara da uyarılacak. İl genelinde kritik noktalarda da arazöz ekipleri 24 saat nöbet tutmaya başladı” diye konuştu.

Yayınlanan genelgede, yangın riskinin fazla olması nedeniyle 16 Temmuz 2009’dan itibaren, halka açık tutulan piknik ve mesire yerleri olan, Fethiye ilçesi Ölüdeniz, Saklıkent, Kıdrak, Küçükkargı, Katrancı, Mersinlidere, Değirmenbaşı, Ortaca İlçesi Aşı İskelesi, Marmaris ilçesi, Çubucak, İnbükü, Günnücek, Bucak, Çetibeli, Pamucak, Datça ilçesi Kovanlık, Milas ilçesi Usuluk ve Güvercinlik orman içi dinlenme yerleri dışındaki tüm orman alanlara giriş çıkışların yasaklandığı bildirildi.

SAFARİLER DURDURULDU

Meteorolojik şartlar ile yangın hassasiyetlerinin normale dönmesine kadar orman içi ve mücaviri alanlarda cip, motosiklet ve benzeri araçlarla düzenlenen safari turlarının da can ve mal güvenliği açısından kaymakamlıklarca durdurulduğu bildirilen genelgede, “Meteorolojik şartların yangınlarla ilgili hassasiyeti ve yangın riskini giderek arttırması üzerine, orman içi ve mücaviri alanlarda gerekçesi ne olursa olsun ateş yakılmaması, ateş ve benzeri yanıcı, yakıcı maddelerle ormana girilmemesi, orman geçiş güzergahlarında da vasıtalardan sigara atılmamasına ilişkin tertip ve tedbirler konusunda yerleşim yerlerinde her türlü mutat duyuru vasıtalarından yararlanılarak Kaymakamlıklar, Belediye Başkanlıkları ve köy muhtarlarınca halkın uyarılması” gerektiği ifade edildi.

ANIZ YAKMAK YASAK

Genelgede, şu ifadelere yer verildi:
“Anız ve zeytinlik alanlardaki budama artıkları ile her türlü bitki örtüsünün yakılması, orman yangınlarına neden olduğundan, anız ve her türlü bitki örtüsünün yakılmamasına ilişkin hususların tüm ilgililerce yakından takip edilmesi; Muğla mülki hudutları dahilinde meteorolojik şartlar ile ormanlarımızdaki yangın hassasiyetlerinin normale dönmesi ve yangın riskinin ortadan kalkmasına kadar tüm kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlarımızın üzerlerine düşen görev ve sorumluluklarını mutlaka yerine getirmeleri; ilgili kurumların hizmetinde bulunan iş makinalarını (İl Özel İdaresi, GELİ) her an yangına gidecek şekilde hazır bulundurmaları gerekmektedir.”

BU GÜZERGAHLARA DEVRİYE

Güvenlik güçlerinin, Bodrum İlçesi- Güvercinlik-Torba-Gölköy; Bodrum İlçesi-Kızılağaç-Çiftlik Beldesi-Pinarlıbelen; Milas Selimiye-Kazıklıbucak-Gürçamlar-Kıyıkışlacık; Yatağan-Kavaklıdere; Ula ilçesi Akyaka-Akbük koyu; Marmaris ilçesi-Çamlıköy-Taşhan-Ovacık-Karacasöğüt; Marmaris ilçesi-İçmeler-Hisarönü-Orhaniye-Bayır-Turunç; Marmaris ilçesi-Adaköy-Yalancıboğaz-Aksaz; Köyceğiz Sultaniye-Ekincik-Büyükkarağaç; Fethiye ilçesi-Göcek Beldesi-İnlice-Yanıklar köyü ve Fethiye ilçesi-Ovacık-Hisarönü-Kaya köyü-Aksazlar-Samanlık koyu yol güzergahlarında devriye görevlerini artırmaları istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!