Müfreze Kuzey Irak'ta

Güncelleme Tarihi:

Müfreze Kuzey Irakta
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2003 01:48

Vietnam’da çarpışan ‘Göklerin Askerleri’ kod adlı 173'üncü Hava İndirme Tümeni'nin 1000 paraşütçü komandosu, Kuzey Irak'a indirme yaptı. Amerikan güçlerinin karşısında, Saddam'ın kendisiyle özdeşleştirdiği, Hitit Kralı'nın adını taşıyan Cumhuriyet Muhafızları'nın Nabukadnezar Tümeni bulunuyor.

ABD'nin Vietnam Savaşı'nda cephe gerisine paraşütle atlayarak Komünist güçlere en büyük zayiatı verdiren 173'üncü Hava İndirme Tümeni Kuzey Irak'a başarılı bir şekilde indi. 1000 paraşütçü komando, yere ayak basar basmaz, Erbil'in 65 kilometre kuzeyindeki Harir havaalanını kontrol altına aldı.

İtalya'nın Vicenza üssünde konuşlanan Tugay, en son 1967 yılında Junction City kod adıyla Vietnam hatlarının gerisine, savaşın tek ve en büyük hava indirmesini gerçekleştirmişti. Tugay Vietnam Savaşı'ndan bu yana ilk kez Kuzey Irak'da görev alıyor. Kuzey Irak'taki hava indirme operasyonu, ABD'nin 1989'da Panama'da düzenlediği paraşütlü operasyondan sonraki en büyük indirme.

YAKIN HAVA KORUMA

Hava indirme operasyonu öncesinde ABD savaş uçakları Kerkük ve Musul'daki Irak hava savunma mevzilerini yoğun bir şekilde bombaladı. Uçaklar, içi paraşütçü komando dolu dev C-17 kargo uçaklarına böylece yakın koruma sağlamış oldu. 1000 komando, komutanları Albay William C. Mayville Jr'ın bizzat yönettiği operasyonda uçaklardan atladı ve Kuzey Irak semalarında paraşütlerini açtı. Kısa sürede bir araya gelen komandolar, ardından Kuzey Irak'ta bulunan az sayıdaki özel kuvvetler ile birleşti.

Mesut Barzani'ye bağlı Peşmergelerin emniyetini aldığı Erbil'in 65 kilometre kuzey doğusundaki Harir havaalanı denetimleri altına alan Amerikan güçleri, ardından peşpeşe inen C-130 dev nakliye uçaklarından araçlarını boşalttı.

MÜFREZELER DESTEKLİ

Gelen 1000 mevcutlu öncü gücün askeri yapılanması ve araçları şunlar:

MÜFREZELER: Havan ve antitank füze timleriyle destekli.

AĞIR MAKİNALI TİMLERİ: Ağır makinalı ve füze bataryalı Humvee araçlı.

MAYIN TARAMA TİMLERİ: Mayınlı arazileri tespit ve imhayla görevli mühendisler.

KESKİN NİŞANCI TİMLERİ: Özellikle Iraklı Sniper'ları engelleyecek.

KEŞİF TİMLERİ: Düşman hatlarının gerisinde faaliyet gösterecek istihbarat komandoları.

BİNLERCESİ GELECEK

Harir Havaalanı'nın yanısıra iki küçük pistin de denetiminde sorumlu öncü güçlere, önümüzdeki günlerde yine aynı Tugay'ın diğer unsurlarının da katılması bekleniyor. Birliğin birinci görevi savaşta kuzey cephesini açmaya yönelik askeri yığınağın güvenliğini sağlamak. C-130 dev nakliye uçaklarının M1A1 Abrams tankları, Bradley zırhlıları ve saldırı helikopterlerini bölgeye getirmesi bekleniyor.

TERÖR UZMANI

Tümenin birliğinin, terörist eylemlere karşı da uzman olduğu belirtiliyor. Tugayın görevleri arasında, kuzey Irak'ta üslenen ve büyük bir tehdit oluşturan aşırı dinci Ensar El-İslam güçlerini etkisiz hale getirmek yer alıyor. Örgüt geçtiğimiz günlerde Kürt güçlerine karşı, bombalı bir araçlar intihar saldırısı düzenlemiş ve bir gazetecinin de ölmesine neden olmuştu.

NABUKADNEZAR’A KARŞI

Saddam Hüseyin'
in Kuzey Irak'ın Musul ve Kerkük kentlerinde 10 Tümeni olduğu biliniyor. Bu tümenlerden en güçlüsü ise ABD kuvvetlerine güneyde şiddetle direnen Cumhuriyet Muhafızları'na bağlı Nabukadnezar Tümeni. Nabukadnezar, en zalim Hitit kralının adı ve Saddam Hüseyin kendisini Nabukadnezar'a benzetmişti. Irak'ın Musul kentinde üslenen 19. Piyade Tümeni'nin de büyük direniş göstermesi bekleniyor.

İngiliz kaynakları, gelen 173'üncü Hava İndirme unsurlarının Irak'ın bu güçlerine karşı çok küçük ve zayıf olduğunu belirtiyor ve asıl amacın, Türk ordusu ile Kürtler arasında bir çatışmayı önlemek oluduğunu ileri sürüyor.

Vietnam’dakiler, Stone’un ünlü filmine konu oldu

Göklerin Askerleri kod adlı 173'üncü Hava İndirme Tugayı Oliver Stone'un Vietnam Savaşı'nı konu olan ünlü Müfreze (Platoon) filmine de esin kaynağı oldu. Tugayın tarihi 1'inci Dünya Savaşı'nın öncesine kadar uzanıyor. Savaşta Fransa'da üslenen tugay bu dönemde hiçbir çatışmaya katılmadı. 2'nci Dünya Savaşı'nda değişik Avrupa ülkelerinde görev yaptı. Savaştan sonra lağvedildi. Tugay, Vietnam Savaşı'ndan ünlendi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1963'te Tümgeneral Ellis W. Williamson komutanlığında yeniden kurulan tugay 1967'de Vietnam Savaşı'nın ın en büyük hava indirme harekatını gerçekleştirdi. Vietnam hatlarının gerisine indirme yapan tugaya bağlı müfrezeler, en şiddetli çatışmalarda başrol oyuncusu oldu. Bu operasyonun adı ‘Junction City’ydi. Savaştan sonra yine lağvedildi ve 30 yıl aradan sonra 2000 yılında ikinci sahneye çıktı. İtalya'da üslenen Göklerin Askerleri, bu defa Kuzey Irak'ta.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!