Müdahale vicdani görev

Güncelleme Tarihi:

Müdahale vicdani görev
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2012 00:00

ERDOĞAN Ölüm hadiseleri var. Buna seyirci kalmak, beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. OBAMA İstişarede bulunduk. Kesinlikle yaşanmakta olan ölümlere karşı yapılması gerekenler var. Sivilleri öldürmek kabul edilemez.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle geldiği Güney Kore’nin başkenti Seul’de ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Ana başlığını Suriye’nin oluşturduğu görüşmenin ardından Erdoğan, “Gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapacağız” derken Obama, “Suriye’deki bu sürece yönelik eyleme geçilmesi anlamında istişarelerde bulunduk. Kesinlikle yapılması gerekenler var” açıklamasında bulundu. Görüşmenin çok verimli geçtiğini belirten Erdoğan açıklamasında şunları söyledi:

İran’a Suriye için gidiyorum

* “Şu anda en önemli göç merkezi haline gelmiş durumdayız. Şu ana kadar ülkemize göç eden Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 17 bin kişiyi aşmış durumda. Tabii bir taraftan ölüm hadiseleri var. Helikopterlerle bombalamak suretiyle de bugünlerde ölüm sayıları sürekli artıyor. Buna tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir.

Haberin Devamı

* Tabii Suriye konusuyla bağlantılı olarak bölgede gerek İran, gerekse Rusya Federasyonu ile ilgili, Çin ile ilgili bütün bu konuları da değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle de Güney Kore ziyareti dönüşü İran ziyareti ağırlıklı olarak Suriye ile ilgili olacaktır. Dolayısıyla da bu konuda bir değerlendirmenin faydalı olacağı düşüncesindeydim ve bunu da değerlendirdik.

ABD’yi yanımızda görmekten mutluyuz

* Ben inanıyorum ki gayretler Irak’taki barışın da bir an önce tesisine fırsat verecektir. Tabii bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD’yi yanımızda görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz zaten devam edecektir. Ama siyasi uzantılarıyla da müzakere etme şansımız mevcuttur.


* Kıbrıs’la ilgili gelişmeleri de değerlendirme fırsatımız oldu. Temennimiz odur ki Kıbrıs’ta beklenen geleceği yakına çekeriz. Tabii çok çok önem verdiğimiz konu, değerli dostum Barack Obama göreve geldiği andan itibaren aramızdaki stratejik ortaklığa yeni bir ivme kazandırmak üzere model ortaklık adını vermiş olduk. Aramızda yeni attığımız adımlarla model ortaklık sayesinde ticaret hacmimiz 20 milyar dolara ulaştı. Haziran ayında, Washington’dan sonra ikinci toplantı ülkemizde yapılacak. İnanıyorum ki bu yeni bir sıçramaya da fırsat verecektir.”

Haberin Devamı

Türkiye, komşu sıfatıyla süreçte

ABD Başkanı Obama ise görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

* Suriye’de olanlarla ilgili hem bölgedeki koalisyon hem de uluslararası koalisyonun tutumundan bahsettik. Ölümlere karşı yapılması gerekenler var. Burada bu sürece yönelik eyleme geçilmesi anlamında istişarelerde bulunduk. Kesinlikle yaşanmakta olan ölümlere karşı yapılması gerekenler var. Sivillerin öldürülmesi kabul edilemez. Bu arada meşru bir yönetime geçiş sürecinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

* İran’ın nükleer dönemiyle ilgili önümüzde pencere dönemi vardı. Bu pencere dönemi, özellikle diplomatik ilişkiler için olan sürecin kapanmakta olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili kesinlikle ilerleme kaydedilmesi ve etkin bir takım müzakerelere ulaşılması gerekiyor. Bu gerek 5+1 gerekse diğer yollarla yapılabilir. Sayın Erdoğan da bu konuya olan ilgisini gösterdi. Uluslararası camianın da İran’ın bu konuda yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Komşu sıfatıyla Türkiye bu sürece son derece dahil. Barışçıl kullanımı destekler yönde sonlandırılmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

Sayın Başbakan’ı tebrik ediyorum

*Özellikle PKK terörü ve buna karşı olan tutumumuz konusunda uyumlu olduğumuzu söyleyebilirim. Bu anlamda yaptığı çabalar nedeniyle Sayın Başbakan’ı da tebrik ettim. Türkiye’deki azınlıklarla ilgili çabaları konusunda da tebrik ettim. Somali konusunda ortak noktada olduğumuzu görmek, konuşmalarımızın gayet içten ve samimi bir zeminde tamamlandığını görmek benim için çok mutlu edici oldu.”

/images/100/0x0/55eb4346f018fbb8f8b5d65c

2 saat 15 dakika

* BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, Güney Kore’nin başkenti Seul’de bir araya geldi. Grand Hyatt Otel’deki Erdoğan-Obama görüşmesi 2 saat 15 dakika sürdü. Görüşmeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik katıldı.

Haberin Devamı

Çocukları yetiştirmek için öneriler almaya devam


* ‘Arkadaşım’ dediler Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, 2 saat 15 dakikalık görüşmenin ardından basının karşısına geçti. Erdoğan ve Obama arasındaki samimi diyaloglar dikkat çekti. Her iki lider de birbirlerine arkadaşım diye hitap ederken, zaman zaman birbirlerinin beline sarılarak açıklama yaptı.

/images/100/0x0/55eb4346f018fbb8f8b5d65e

* Chicago’ya davet etti Başkan Obama, Başbakan Erdoğan’ı, uzun yıllar senatörü olduğu Chicago’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne davet etti. “Sayın Erdoğan’ı kendi şehrime davet etme fırsatım oldu” diyen Obama, Chicago’da yapılacak NATO zirvesinde Afganistan’daki son durumun ele alınacağını ve ülkenin geleceğine yönelik atılacak adımların değerlendirileceğini söyledi.
* 3 de torun müjdesi Başbakan ile Obama görüşmesinde çocuk yetiştirme sohbeti de yapıldı. ABD Başkanı Obama, görüşmeye ilişkin açıklamalarının sonunda, “Sayın Başbakan’ın benimkilerden büyük iki kızı var. Bu çocukların nasıl yetiştirileceği konusunda kendisinden öneriler almaya devam edeceğim” diye konuştu. Başbakan Erdoğan ise Obama’nın bu sözleri üzerine “Üç tane de torunumun müjdesini verdim” dedi.

Haberin Devamı

Muhaliflere ‘ölümcül olmayan’ yardım

BAŞBAKAN Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, görüşmede ele aldıkları ana konu olan Suriye ile ilgili önemli bir anlaşma sağladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, tarafların, Suriyeli muhaliflere ortaklaşa yardım etmesi konusunda fikir birliğine vardığı kaydedildi. Bu yardımın, silah göndermeyi içermeyeceğini vurgulamak amacıyla “öldürücü olmayan unsurlar” ifadesi kullanıldı. ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, 1 Nisan’da İstanbul’da yapılacak Suriye’nin Dostları toplantısında bu yardımın da masaya konacağını, muhaliflere iletişim araçları ve ilaç verilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Suriye’de silahlı muhaliflerin “kalelerini” kaybetmesiyle, daha önce basına yansıyan insani yardım koridoru ve insansız hava araçlarıyla yardım atımı gibi olasılıklar gündemden düştü. Bloomberg ajansına göre muhalefetin dağınık yapısı, silah yardımı olasılığını da masadan kaldırdı.

İnternette elçilik duyurusu

TÜRKİYE, Şam Büyükelçiliği’ni bugünden itibaren geçici olarak kapattı. Büyükelçiliğin kapatılması kararının ardından Büyükelçi Ömer Önhon da resmen Türkiye’ye geri çekildi. Şam Büyükelçiliği’nin “http://sam.be.mfa.gov.tr” internet sitesine dün 21.30’da “Vatandaşlarımız için duyuru” başlığı altında “Büyükelçiliğimiz 26 Mart 2102 (bugün) tarihinden itibaren tüm faaliyetlerini geçici olarak askıya alacaktır” duyurusu konuldu. Büyükelçiliğin konsolosluk şubesi de 22 Mart’ta faaliyetlerini durdurmuştu. - Uğur ERGAN/ANKARA

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!